Ügyfélbarát változások a Diákhitel rendszerében

ART

Nyomtatás
Forrás: Diákhitel Központ Zrt.

Elfogadta a Kormány a hallgatói hitelrendszerrõl szóló rendelet módosítását. A Diákhitellel rendelkezõ TGYES-en, GYES-en és GYED-en lévõ kismamák az eddiginél jóval egyszerûbben igényelhetik a célzott kamattámogatást - és további változások.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Ügyfélbarát változások a Diákhitel rendszerében

A Diákhitelrõl szóló jogszabály módosítása július 7-én jelent meg hivatalos formában /A hallgatói hitelrendszerrõl és a Diákhitel Központról szóló 86/2006. (IV. 12.) Korm. rendelet módosításáról rendelkezõ 114/2011. (VII. 7.) Korm. rendelet/, melynek köszönhetõen a Diákhitel Központ ügyfelei számos kedvezõ változást tapasztalhatnak az elkövetkezõ idõszakban. A legfontosabbak: a GYES-en lévõ kismamák egyszerûbben igényelhetik a célzott kamattámogatást, a törlesztõrészlet két évre történõ mérséklése általános lehetõségként került az új jogszabályba, emellett a hallgatók által kedvelt „engedményezést” a jövõben az államilag finanszírozott képzésben tanuló hallgatók is igénybe vehetik. A változások fokozatosan és folyamatosan, fél éven belül kerülnek bevezetésre.

A Diákhitellel rendelkezõ TGYES-en, GYES-en és GYED-en lévõ kismamák az eddiginél jóval egyszerûbben igényelhetik a célzott kamattámogatást (CKT). A CKT lényege, hogy a kedvezményezett idõszak alatt a Diákhitel kamatterheit átvállalja az állam. A jövõben az erre való jogosultságot és annak idõszakát a Diákhitel Központ maga állapítja meg (korábban ezt a Magyar Állam Kincstár tette), melyrõl közvetlenül értesíti az ügyfelet, valamint a forrást biztosító minisztériumot.

Fontos változás, hogy agazdasági válság kedvezõtlen hatásainak tompítása érdekében 2009-ben bevezetett törlesztõrészlet mérséklést a Diákhitel Központ ügyfeleinek általános lehetõségként biztosítja – kérelmezési idõkorlát nélkül – átmeneti, legfeljebb 2 éves (24 hónapos) idõtartamra. A törlesztõrészlet mérséklésétazok vehetik igénybe, akik már nem a minimálbér (elsõ 2 törlesztési év), hanem a 2 évvel korábbi jövedelmük alapján törlesztik a Diákhitelüket.

Bõvül a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozó jogcím, új elemként és ellátási formaként folyamatosan bevezetésre kerül a rehabilitációs járadék. Nem kell törleszteni mindaddig, amíg az ügyfél a felsõoktatásban tanul, törlesztési kötelezettségét szüneteltetheti, ha gyermekvállalással és rokkantsággal kapcsolatos meghatározott ellátásokban részesül.

Végleges rokkantság esetébena Diákhitel Központ az eddigi szabályozás alapján azöregségi nyugdíjkorhatár elérésekor törölte az ügyfelek tartozását. A jövõben ezt a rokkantságot megállapító határozat kézhezvételét követõen teszi meg, abban az esetben, ha az ügyfél állapota véglegesnek tekinthetõ.

A Diákhitel engedményezése az ügyfelek számára kényelmes és biztonságos lehetõség, melynek lényege, hogy a szemeszter kezdetén az egyetemen/fõiskolán kérhetik a hallgatók a késõbb folyósítandó Diákhitelük bizonyos részének vagy egészének közvetlen átutalását a felsõoktatási intézmény számára, mely összegbõl a költségtérítés elõzetes befizetése nélkül lehetõség van beiratkozni. Eddig ezzel a lehetõséggel kizárólag a költségtérítéses képzésben részt vevõ diákok élhettek, az elfogadott módosítás alapján pedig az államilag finanszírozott képzésben tanuló hallgatók is igénybe vehetik a tanulmányi rendszerben nyilvántartott pénzügyi kötelezettségek teljesítésére (pl. kollégiumi díj, pótvizsga díj, külön nyelvórák stb.), megkötés nélkül. A Diákhitel szabad felhasználású hitel, ennek az elvnek az érvényesítését biztosítja az elfogadott megoldás is.

A nem törlesztõ ügyfelekszámára fontos változás, hogy a hallgatói hiteltartozások állami adóhatóság (NAV) általi végrehajthatóságára nem az adójogi, hanem a polgári jogi szabályok lesznek irányadók a jövõben. Ezáltal a hallgatói hiteltartozások behajtása érdekében az állami adóhatóság kényszerítõ eszközeit hosszabb ideig lehet igénybe venni, az eddigi 5 és fél éven túli idõtartamban is. Ez a lépés szintén az ügyfelek érdekeit szolgálja, hiszen a hallgatói hiteltartozások behajtása esetében az idõ múlása a követelés végrehajthatóságára pozitívan hat (életkor tekintetében fiatalabb ügyfélkör, vélelmezhetõ jövedelempálya növekedés), szemben az adókkal, melyek esetében az idõ múlása a követelés behajthatóságára negatívan hat.

A kormányrendelet legfontosabb tartalmi változásai mellet számos fontos adminisztratív jellegû módosításokat is eszközöl: a jövõben az EGT tagállamokban folytatott tanulmányok elismertetésére nem kell minden esetben hiteles magyar nyelvû fordítást csatolnia az ügyfeleknek. Az új rendeletben egyértelmûen szabályozásra került az az idõtartam, ameddig a Diákhitel Központ a hallgatói jogviszony fennállására vonatkozó bejelentést figyelembe veheti. Az új hallgatói jogviszony létesítés elsõ tanulmányi félévének lezárását követõ 3 hónapon belül kell bejelenteni az új hallgatói jogviszonyt. Az ezt követõen beérkezett bejelentéseket a DK nem veszi figyelembe sem a folyósítási, sem a törlesztési szakban levõ ügyfeleknél.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra