Új adótörvények: változások az adózás rendjében

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A parlamentnek benyújtott, egyes adótörvényeket módosító javaslat szerint változások lesznek az adózás rendjében is: a feketegazdaság elleni küzdelem két új eszközeként bevezetnék az adóregisztrációs eljárás és a fokozott adóhatósági felügyelet intézményét és szigorodik a bírságolás - derül ki a Deloitte hírlevelébõl.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Adótörvények 2012: változások az adózás rendjében

Az adóregisztrációs eljárás által a jogalkotó azt kívánja elérni, hogy azon, rögzített kritériumoknak megfelelõ személyek, akik magatartásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy korábbi adózóként jelentõs adótartozást halmozzanak fel, jelentõs jogsértést kövessenek el, vagy elérhetetlenné váljanak az adóhatóság számára, új adózó alapításában, vagy mûködésében meghatározott ideig ne vehessenek részt. Amennyiben a fent említett személyek új társaságot kívánnak alapítani, vagy annak tisztviselõi, képviselõi szeretnének lenni, az adóhatóság az adóregisztrációs eljárás során akár meg is tagadhatja az adószám kiadását. Az adóregisztrációs eljárás intézményéhez kapcsolódóan bõvül az adóhatósághoz bejelentendõ adatok köre - ismerteti Veszprémi István, a Deloitte adópartnere.

A fokozott adóhatósági felügyelet bevezetésére azért került sor, hogy a kockázatelemzést követõen kiválasztott adózók fennállásuk elsõ idõszakában folyamatosan adóhatósági felügyelet mellett mûködjenek. Ennek során az adóhatóság szigorúbb adókötelezettséget is elõírhat számukra, valamint meghatározott feltételek fennállta esetén akár visszavonhatja az adószámukat is.

A módosítási javaslat szerint a kapcsolt vállalkozási viszony megszûnésének bejelentése is kötelezõvé válik.

A cégbejegyzésre nem kötelezett jogi személy végelszámolás nélküli megszûnésének esetén változnak a soron kívüli adóbevallás benyújtására irányadó szabályok. A soron kívüli bevallási kötelezettséget a jogutód nélküli megszûnésrõl hozott döntéssel egyidejûleg kell teljesíteni, így lehetõvé válik, hogy az adóhatóság az esetleges kiutalási igényt, vagy adóellenõrzést még a megszûnés elõtt végrehajtsa.

Az ellenõrzési szabályok tekintetében jelentõs átstrukturálásra és változásokra került sor. Fontos garanciális szabályként új eljárásra utasítás esetén az új eljárás megindítására határidõt szabott a jogalkotó. A módosítás továbbá a határidõ-számítás kapcsán figyelembe veszi az ellenõrzés adózó általi és neki felróható okból történõ akadályozását. Emellett jogsegélykérés esetén, amennyiben a külföldi adóhatóság a megkeresésétõl számított egy éven belül nem válaszol, az ellenõrzés a válasz hiányában is befejezhetõvé válik.

Az adózók ellenõrzést akadályozó magatartásának visszaszorítása érdekében megszûnik az ellenõrzésrõl szóló elõzetes értesítés, az ellenõrzés a megbízólevél közlésével kezdõdik majd, illetve bevezetik a fel nem fedett próbavásárlás intézményét is.

Az adózók adminisztrációs terheinek csökkentését deklaráló kormányzati szándéknak megfelelõen az angol, német, vagy francia nyelveken rendelkezésre álló bizonylatok, szerzõdések és más dokumentumok esetén mentesítik az adózókat a szakfordítás alól.

A kiutalás elõtti ellenõrzések során a revízió által nem kifogásolt részösszegek kiutalására is mód nyílik, míg a vitatott összegek vonatkozásában az ellenõrzést az adóhatóság tovább folytathatja, aminek következtében mentesül a késedelmi kamat megfizetése alól.

A gazdasági események valódisága is célzott vizsgálat alá kerül a szerzõdéses kapcsolatok terén.

A feltételes adómegállapítás szabályai új tartalmi elemekkel bõvülnek, a meghatározott feltételek teljesülése esetén az illetéket és/vagy társasági adót érintõ jogszabályváltozás esetén is 3 évig hatályban maradó tartós adómegállapítás intézményével, illetve a sürgõsséggel történõ elbírálás lehetõségével. Az új jogintézmények bevezetése következtében módosulnak a díjtételek.

A jogorvoslati rendszert érintõ jelentõs változás, hogy az adópolitikáért felelõs miniszterhez, illetve a NAV felügyeletére kijelölt miniszterhez intézett felügyeleti intézkedés iránti kérelem csak ügyvéd, adótanácsadó, adószakértõ, vagy okleveles adószakértõ ellenjegyzésével nyújtható be a továbbiakban.

A jogkövetkezmények esetében a módosítás jelentõsen, az adóhiány 200 százalékára emeli az adóbírság mértékét, ha az adóhiány a bevétel eltitkolásával, a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások meghamisításával, megsemmisítésével függ össze. A bírságolási szigor a minõsített adózók lényegesen "kedvezményesebb" adómértékének megszüntetését is eredményezi.

A javaslat különválasztja a szankciók megállapításával kapcsolatos szabályozást a munkáltató (kifizetõ) adó-, illetve járulék megállapítási, levonási és ezzel összefüggésben bevallási kötelezettség elmulasztása, vagy nem törvényben meghatározottak szerinti teljesítése esetén, amikor a járulékkülönbözet esetén az adóhiányt és a jogkövetkezményeket kizárólag a foglalkoztató terhére rendeli a továbbiakban elõírni.

A számviteli törvény szerinti beszámoló letétbe helyezésének elmulasztása esetén a módosítás kétszeres mulasztási bírság megállapításával fenyeget.

A szokásos piaci ár megállapításával összefüggõ nyilvántartási kötelezettség megszegése esetén is szigorodnak a bírságszabályok: ismételt jogsértés esetén nyilvántartásonként 4 millió forintig terjedõ, ugyanazon nyilvántartást érintõ ismételt mulasztás esetén az elsõ esetben kiszabott mulasztási bírság mértékének nyolcszorosáig terjedõ mulasztási bírság szabható ki.

Az iratmegõrzési kötelezettség fontosságára hívja fel a figyelmet a jogalkotó az új mulasztási bírság kategória bevezetésével, mely jelentõsebb, 1 millió forintig terjedõ jogkövetkezményt is jelent - ismerteti a Deloitte.

***

ÖNADÓZÓ újság - folyamatos segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra