Új felelõsségi szabályok a közbeszerzésnél

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

2008. március l-tõl új felelõsségi szabály lép hatályba közbeszerzésekhez kapcsolódóan a pályázat nyertese, és az alvállalkozói láncban résztvevõk közötti kifizetéseket illetõen.

2008. március l-tõl új felelõsségi szabály lép hatályba közbeszerzésekhez kapcsolódóan a pályázat nyertese, és az alvállalkozói láncban résztvevõk közötti kifizetéseket illetõen.
A közbeszerzési eljárás nyertese és a közremûködõ alvállalkozók között a közbeszerzés közvetlen megvalósításához kapcsolódó szerzõdéseik alapján havonta nettó módon /forgalmi adót nem tartalmaz/ 100 ezer forintot meghaladó kifizetés csak abban az esetben teljesíthetõ, ha a kifizetést megelõzõen a kifizetés jogosultja bemutat /átad, megküld/ egy 15 napnál nem régebbi együttes, nemleges adóigazolást.  A kifizetés jogosultja ezzel igazolja, hogy sem az állami adóhatóságnál, sem a vámhatóságnál nincs köztartozása.
Az együttes igazolás tartalmazza mind az állami adóhatóságnál, mind a vámhatóságnál fennálló köztartozást, vagy annak hiányát.
Az igazolás iránti kérelmet elegendõ az állami adóhatósághoz benyújtani, mert az adóhatóság keresi meg a vámhatóságot, és beszerzi az igazolás kiállításához szükséges adatokat.
Az igazolás iránti kérelem elektronikus úton is elõterjeszthetõ.
A közbeszerzéshez kért adóigazolás illetékmentes.
Amennyiben az alvállalkozó a kifizetés elõtt nem tud nemleges /nullás/ tartalmú igazolást bemutatni, azaz tartozása van, a kifizetõnek az adóhatóság intézkedéséig vissza kell tartani a kifizetést. Ennek elmulasztása esetén a kifizetés erejéig egyetemlegesen felel az alvállalkozó köztartozásáért.
Amennyiben az adóigazolás köztartozást tartalmaz, az adóhatóság végrehajtási jegyzõkönyv kiállításával és megküldésével intézkedik a követelés lefoglalásáról. A kifizetõ a foglalás után,  a végrehajtás alá vont összeggel csökkentve teljesíti a kifizetést.
A vállalkozói szerzõdés megkötésekor a vállalkozónak minden esetben tájékoztatnia kell az alvállalkozókat arról, hogy a vállalkozói szerzõdés közbeszerzés megvalósításához kapcsolódik, és a részükre teljesítendõ kifizetés közpénzbõl származik.
Ezen tájékoztatási kötelezettség elmulasztása a kifizetés összegének 20 %-áig terjedõ mulasztási bírsággal sújtható.
A kapcsolt vállalkozási viszonyban álló vállalkozások esetén is a közbeszerzési eljárásban közvetlenül részt vevõ vállalkozások mindegyike egyetemlegesen felel a tartozásért.
Fenti rendelkezésekkel összefüggésben változik az adóigazolásra vonatkozó szabályozás is, oly módon, hogy a közbeszerzésekhez szükséges igazolás iránti kérelemnek tartalmaznia kell a kötelezett nevét, elnevezését, székhelyét és adószámát.  

 
Forrás: www.apeh.hu
Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal

Dél-alföldi Regionális Igazgatósága
2008.02.28.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra