Új felelõsségi szabályok a közpénzek védelmében

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

2008. március 1-jétõl hatályos az Adózás rendjérõl szóló törvény 36/A paragrafusa, amely a közbeszerzések közvetlen megvalósításához kapcsolódó pénzügyi teljesítéseket szabályozza.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu 

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008
Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné, Jurányi Bendekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés:
info@onadozo.hu 

***

A törvény szerinti nyertes ajánlattevõ és az alvállalkozók, valamint a polgári jog szerinti alvállalkozók között megkötött vállalkozási szerzõdések alapján, havonta nettó módon   100 000 forintot meghaladó kifizetés elõtt meg kell vizsgálni a partner adótartozásainak mértéként. Így a pénzügyi teljesítés csak abban az esetben történhet meg, ha a kifizetést megelõzõen az alvállalkozó bemutat, átad vagy megküld egy 15 napnál nem régebbi nemlegesnek minõsülõ („nullás”) együttes (adóhatósági és vámhatósági) adóigazolást a fizetésre kötelezett vállalkozónak.

Ez a szabály a vállalkozói lánc minden tagjára kötelezõen alkalmazandó. A szabály hatálya alá tartozik minden 2008. március 1-jétõl történõ kifizetés attól függetlenül, hogy a kapcsolódó szerzõdést ezen idõpont elõtt vagy utána kötötték meg.

Lényeges az a különbség azonban, hogy a közbeszerzési ajánlatkérõ és a nyertes között minden szerzõdésre, a nyertes és alvállalkozói között (tehát az alvállalkozói lánc további lépcsõiben) csak a vállalkozási szerzõdésekbõl eredõ kifizetésekre vonatkozik az Art. 36/A paragrafus.

A vállalkozó köteles tájékoztatni az alvállalkozót, hogy a kifizetés a közbeszerzési felelõsségi szabály hatálya alá tartozik. A tájékoztatási kötelezettséget utólag kell teljesíteni a már megkötött szerzõdések esetében. A tájékoztatási kötelezettség elmulasztása esetén a vállalkozóra vagy arra az alvállalkozóra, aki további alvállalkozóval kötött szerzõdést kifizetésenként a kifizetés összegének 20 százalékáig terjedõ mulasztási bírság szabható ki. A „nullás” igazolás átadása, bemutatása, megküldése hiányában a vállalkozó köteles visszatartani a kifizetést.

Ennek a kötelezettségnek az elmulasztása esetén a vállalkozót egyetemleges felelõsség terheli a kifizetés pillanatában az alvállalkozónál nyilvántartott köztartozásért a kifizetés mértékéig.

Az igazolási kérelmet elegendõ csak az adóhatóságnál elõterjeszteni, amely a vámhatóságtól is megkéri a szükséges adatokat. Az adóigazolás tartalmazza az állami adóhatóságnál és a vámhatóságnál nyilvántartott köztartozást, vagy annak hiányát. A kérelemben fel kell tüntetni a kifizetést teljesítõ adózó nevét, székhelyét és adóazonosító számát. Így fontos, hogy az igazolást minden kifizetõre külön kell megkérni. Az igazolás illetékmentesen kérhetõ, és elektronikus úton is beszerezhetõ. Az ügyintézés határideje 8 nap.

Kapcsolt vállalkozások esetében a közbeszerzés közvetlen megvalósításában részt vevõk egyetemlegesen felelnek a kifizetés mértékéig, annak a kapcsolt vállalkozásnak a kifizetés idõpontjában fennálló köztartozásáért, amelynek a kifizetést teljesítették. A törvény rendelkezéseit alkalmazni kell a Kbt. szerinti ajánlatkérõ és a nyertes ajánlattevõ közötti szerzõdésre, azzal a különbséggel, hogy az ajánlatkérõnek nem keletkezik egyetemleges felelõssége.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint papíron a K1 nyomtatványon, elektronikusan pedig 08UK12 nyomtatványon kell az adóigazolást igényelni. Az adóhatóság állítása szerint nem lesz fennakadás az igazolások kiállításban az egyelõre még nehezen megbecsülhetõ nagyságrendû kérelmek teljesítésére. Amennyiben az igazolást nem állítanák ki határidõre, érdemes személyesen felvenni a kapcsolatot az illetékes adóhatósággal.

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna
www.adonavigator.hu

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra 13.200,-Ft (1.100,-Ft/hó). Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra