Új Ptk. - Ingyen vezethető át a cégjegyzéken a továbbműködés

KKV

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: Új Ptk.


Az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) minden cégformára előírja azt, hogy a tagoknak a továbbműködésről dönteniük kell, ennek átvezetése a cégjegyzéken illeték-, illetve közzétételi költségmentes. Az utóbbi szabályt a Ptk.-t hatályba léptető törvény tervezete tartalmazza, amely a kormány honlapján jelent meg. A kft.-knek nem kell a Ptk. hatályba lépését követő első taggyűlésükön felemelniük a törzstőkéjüket 3 millió forintra, ennek végső határideje 2016. március 15.

Az új Ptk. jövő év március 15-én lép hatályba. A már bejegyzett cégeknek ezt követően az első taggyűlésükön dönteniük kell a továbbműködésükről. A végső határidő a közkereseti, valamint a betéti társaságoknál 2015. március 15., míg a korlátolt felelősségű, illetve részvénytársaságoknál 2016. március 15.
 
A Ptk. által megkövetelt előírásokat a cégbíróságok illeték, illetve közzétételi költség nélkül vezetik át a cégjegyzéken. Amennyiben a változásbejegyzési kérelem mást is tartalmaz, azért már fizetni kell.
 
A kft.-knek nem kell a Ptk. hatályba lépését követő első taggyűlésükön felemelniük a törzstőkéjüket 3 millió forintra, ennek végső határideje 2016. március 15.
 
A Ptk. hatályba lépését követően csak zrt.-t lehet alapítani, amely a tőzsdére vitelkor válik nyilvános társasággá. Az új Ptk. hatályba lépéséig alapított és bejegyzett nyilvános cégek 2016. március 15-ig kötelesek részvényeiket bevezetni a tőzsdére, vagy pedig más társasági formát kell - ugyaneddig a határidőig - választaniuk.
 
A szövetkezeteknek is 2015. március 15-ig kell dönteniük a továbbműködésükről, és ezek cégbírósági bejegyzése is ingyenes.
 
***
 
Azért végre már kialakulhatna a magyar jogrendszer. Mert jó, hogy illetékmentes, de azért lehetetlenség, hogy egyik évben a tevékenységi körük, a másik évben a szélhelyhasználatuk, a harmadik évben pedig csak úgy általában adminisztráltatják a cégeket és tulajdonosaikat. Nem tudom, mi értelme van ennek a "továbbműködésről" való kötelező döntésnek. Biztos nem lesz nehéz megfelelni neki, de miért? Miért. /A szerk./

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra