Újabb adóváltozások jönnek

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az adószám felfüggesztés helyett az adószám törlése lesz. Fordított adózás a mezõgazdasági termékek körében. A kormány az Európai Bizottság jóváhagyását kéri egy 35 százalékos luxus forgalmiadókulcs bevezetésére.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

A miniszterelnök azt javasolta, hogy az adószám felfüggesztés helyett adószám törlésére kerüljön sor a jövõben.

Egyes gazdasági események adóhatósági vizsgálata pedig  úgy is megtörténhessen, hogy az nem teremt ellenõrzéssel lezárt idõszakot.

Magyarország fordított adózási rendszert vezet be a mezõgazdasági termékek körében, az erre vonatkozó tervet az elõírt rend szerint eljuttatták az Európai Unióhoz és megkezdték a konzultációkat Brüsszellel.

A kormány az Európai Bizottság jóváhagyását kéri egy 35 százalékos luxus forgalmiadókulcs bevezetésére - jelentette be Orbán Viktor hétfõn az Országgyûlésben.

A fordított rendszerû áfa-fizetés bevezetése a mezõgazdaságban csökkentheti a visszaélések lehetõségét Kemény Gábor, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) gazdaságelemzési igazgatója szerint.

A szakember elmondta: amennyiben bevezetik a fordított áfa-fizetést a mezõgazdaságban úgy az alapanyag-termelõk nem fizetnek majd áfát termékeik után, azt nettó áron értékesíthetik, de áfa-visszaigénylõk maradnak válnak az input anyagok (az általuk vásárolt termékek) - például a mûtrágya - után.

A kereskedõk nettó áron veszik majd meg a termelõk áruját, és ezután a beszerzés után nem kell áfát fizetniük. Ez pedig azt jelenti, hogy jelentõsebb anyagi forrásaik maradnak a felvásárlás finanszírozására. Továbbá nem lehet a visszaigénylésnél csalni sem, mert nem lesz mivel. Így a feketegazdaság mozgástere is szûkülni fog a szakember szerint ezen a területen.

Vagyis a fordított áfa-fizetés azt jelenti a szakértõk szerint, hogy az adót a termék beszerzõje, szolgáltatás igénybevevõje fizeti meg. Vagyis a számlát az áfa felszámítása nélkül állítják ki, és az adót majd a vevõ fizeti meg.

A fordított adózás a fiktív adóalanyok által elkövetett visszaélések ellen jött létre. A fordított áfa-adózás alá esõ számla ugyanis áfa nélkül kerül kiállításra, így a vevõ már nem tudja az áfát visszaigényelni. Ezért értelmét veszíti az ilyen ügyleteket érintõ fiktív számlák kiállítása is.

Hasonló rendszer Magyarországon például az építõiparban mûködik. Romániában a mezõgazdaságban is alkalmazzák.

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra