Újabb pénzügyi és adóváltozások

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: pénzügyi tranzakciós illeték


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn jelentette be, hogy a kormány 6 ezrelékre javasolja emelni a tranzakciós illetéket a készpénzfelvételnél, és itt eltörölnék a felső korlátot, míg az átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedne az illeték, a felső, 6 ezer forintos korlát megtartásával. A további intézkedéseke között sorolta fel a vállalkozások által fizetett távközlési adó 2 forintról 3 forintra, valamint a bányajáradék 12-százalékról 16 százalékra emelését.

A kormány hétfőn  benyújtotta az Országgyűlésnek az idei költségvetést és az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvényeket módosító törvényjavaslatait. Ezekben az államháztartási hiány alacsonyan tartása érdekében hozott intézkedések szerepelnek, közöttük a tranzakciós illeték, a vállalkozások távközlési adója és a bányajáradék megemelése, az egészségügyi hozzájárulás kiterjesztése, valamint az állam által átvállalt önkormányzati hitelek után egy egyszeri, 7 százalékos banki befizetés.
 
A kormány által hozott pótlólagos intézkedéseket Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be hétfőn délelőtt.

A parlament honlapján olvasható dokumentumok szerint a 2013-as költségvetést módosító törvényjavaslat létrehozza a Beruházási Alapot, és ebbe az alapba tartozó beruházások esetében – fő szabályként – akkor teljesíthető kifizetés, vagy vállalható új kötelezettség, ha annak fedezetére a költségvetésbe be nem tervezett, az állami vagyon értékesítéséből vagy hasznosításából származó bevétel érkezik. Így az egyszeri jellegű beruházási kiadások teljesítésére a költségvetési folyamatok alapján, az egyszeri jellegű vagyonhasznosítási bevételek figyelembe vételével kerülhet sor.

A javaslat az önkormányzati adósság állam általi átvállalásához a hitelező befizetési kötelezettségét kapcsolja, mivel a hitel kockázata az adós személyének megváltozása miatt csökken. Ez a javaslat, valamint a külön törvényjavaslatban szereplő, a közteherviselés egyes elemeit (reklámadót, a pénzügyi tranzakciós illetéket, a bányajáradékot, a távközlési
adót, az egészségügyi hozzájárulást) érintő rendelkezések – a Beruházási Alap létrehozásával együtt – biztosítják, hogy az államháztartás stabilitása előre nem látható események esetén is fennmarad - áll az indoklásban.

A bankoknak egyszeri, az állam által már korábban átvállalt önkormányzati hitelösszeg 7 százalékát kitevő befizetést írnak elő. Ezen túl azoknak a hitelező pénzintézeteknek, amelyek az államnál ez év október 31-ig kezdeményezik a még meglévő önkormányzati adósságállományuk állami átvállalását a még fennálló tartozás hét százalékának megfelelő összeget kell befizetniük a költségvetésbe.

Az átvállalás feltétele, hogy a hitelező nyilatkozatban vállalja, hogy az összeget a központi költségvetésbe forintban befizeti 2013. december 20-áig. A devizában fennálló adósságrész után fizetendő befizetési kötelezettséget a 2013. június 28-i, Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyamon kell forintra átszámítani. 

A javaslat a fentieken túl a fuvarozók útdíj fizetését megkönnyítő hitelprogram hatékonyságának növelése érdekében módosítja a hitelprogramhoz kapcsolódó állami kezességvállalás szabályait is.

Az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvényeket módosító javaslatok szerint változik a tranzakciós illeték, a vállalkozások távközlési adójának a mértéke, megemelik a bányajáradékot, illetve az egészségügyi hozzájárulást is kiterjesztik.

A kormány a törvényjavaslatban azt indítványozta, hogy 6 ezrelékre emelkedjen a jelenlegi 3-ról a pénzügyi tranzakciós illeték a készpénzfelvételnél, és itt eltörölnék a 6 ezer forintos felső korlátot, míg az átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedne az illeték, a felső, 6 ezer forintos korlát megtartásával.

További intézkedések között a vállalkozások által fizetett távközlési adó mértékének 2 forintról 3 forintra emelését tervezik, továbbá az adó 2500 forintos felső limitjét 5 ezerre növelik. A távközlési adó emelése nem vonatkozik a magánszemélyekre, csak a cégeket érinti.

A bányajáradék szintén emelkedik, 12 százalékról 16 százalékra. A kormány azt is javasolta a törvénymódosításban, hogy tőkejövedelmekhez hasonlóan az egészségügyi hozzájárulás vonatkozzon a kamatokra is, mértéke 6 százalék legyen.

***

Eltérően ítélik meg a Varga Mihály által hétfőn bejelentett intézkedéseket a megkérdezett elemzők: a TakarékBank szakértője szerint nem lett volna szükség az intézkedésekre, amelyek eloszlathatják azt a reményt, hogy a gazdaságpolitika kiszámíthatóbbá válik, míg a Buda-Cash elemzője úgy vélte, szükség volt a tranzakciós illeték megemelésére, mert egyébként 100 milliárd forintos lyuk keletkezne az idei büdzsében.

 
 Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház Zrt. makroelemzője szerint a piac már valamelyest számított a tranzakciós illeték megemelésére, mivel eddig láthatóan nem folytak be az abból a kormány által várt költségvetési bevételek. A szakértő az MTI-nek kifejtette, hogy a kabinet 300 milliárd forintot vár az illetékből, amiből a Magyar Államkincstárnak 80 milliárd forintot kell teljesítenie. Utóbbi teljesüléséről nincsenek adatok, de ez a rész várhatóan befolyik, a maradék 220 milliárd forintból azonban eddig az időarányosnak kevesebb mint a fele folyt be a büdzsébe. Úgy vélte, az illeték emelése már közelebb visz a bevételi terv teljesítéséhez. 

A szakértő a csomag korai időzítését meglepőnek nevezte, ő csak augusztusra várt hasonló intézkedéseket, ugyanakkor mivel két komoly bevételi tételnél - e-útdíj, pénztárgépek online összeköttetése - már "elcsúszás van", indokoltak a lépések. 

Tóth Gergely szerint a tranzakciós illeték emelése elsősorban a lakosságot érinti, míg a megnövelt távközlési adót a piaci verseny miatt nehezebb áthárítani. A távközlési adó emelését az elemző szerint nem indokolja semmi, mivel az ebből eredetileg idénre várt 44 milliárd forintos bevétel jól tervezhető, fix. A telekomadó emelésének köszönhetően Tóth Gergely szerint további 15-20 milliárd forint folyhat be a büdzsébe 2013-ban.  A hétfőn bejelentett intézkedésekkel a kormány azt bizonyíthatja, hogy a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülés után is költségvetési szigor lesz Magyarországon, és nem lesz választási költségvetés - emelte ki Tóth Gergely.

Hozzáfűzte: az intézkedéseket az is indokolhatja, az idei költségvetést 5,2 százalékos inflációval tervezték, míg a tényleges szám 2,5 százalék körül lehet, ami bevételi oldalon csúszást okozhat, főként az áfa és a jövedéki adó bevételekben. 

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejti: az intézkedésekre álláspontja szerint nem lett volna szükség, mivel a májusig az éves költségvetési hiányterv 63,5 százaléka teljesült, ami nem mutat jelentősebb elmaradást a korábbi évekhez viszonyítva, annak ellenére, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték esetében valóban keletkeztek elmaradások, azonban ennek fedezésére a kormány már elrendelt zárolást a tartalékokból. 

Az eredeti hiányterv pótlólagos intézkedések nélkül is teljesíthető lett volna, ezért várakozása szerint a korábban elrendelt költségvetési zárolásokat az év második felében akár fel is oldhatják, az eddigi intézkedések fenntartásával pedig a hiány a tervezettnél alacsonyabb is lehet. 

A most bejelentett intézkedések ugyanakkor eloszlathatják azt a reményt, hogy a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését követően a gazdaságpolitika kiszámíthatóbbá válik azáltal, hogy a költségvetés tarthatósága elvileg nem követeli meg egyes adónemek és illetékek emelését, vagy újabbak kivetését - hívta fel a figyelmet Suppan Gergely.

A szakértő - Tóth Gergellyel ellentétben - úgy vélte, hogy a távközlési adót ugyancsak a lakosságra háríthatják át a cégek, pedig a telefonálási költségek Európában így is Magyarországon a legmagasabbak.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra