Újonnan alapított adózó innovációs járulék-kötelezettsége


Egy 2011-ben alakult társaság [Adózó] esetében – amelynek van kapcsolódó vállalkozása is – a 2012., illetve 2013. évi innovációs járulék-kötelezettség megítéléséhez a következők figyelembevétele szükséges.

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló 2003. XC. törvény 3. § (2) bekezdése alapján nem tartozik e törvény hatálya alá – többek között – a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény [Kktv.] szerint kis- vagy mikrovállalkozásnak minősülő gazdasági társaság. A kisvállalkozásnak nem minősülő adózók tehát innovációs járulék fizetésére kötelezettek. A besorolás tekintetében az üzleti év első napján fennálló állapot az irányadó.  

A Kktv. 3. §-ában megjelölt mutatókat az utolsó összevont (konszolidált) beszámoló, ennek hiányában az éves beszámoló vagy egyszerűsített éves beszámoló szerinti foglalkoztatotti létszám és a pénzügyi mutatók – a nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg – alapján kell meghatározni. Amennyiben a vállalkozás működési ideje 1 évnél rövidebb, az adatokat éves szintre kell vetíteni [Kktv. 5. § (1) bekezdés]. Azon vállalkozás esetében, amelynek partner- vagy kapcsolódó vállalkozásai vannak, a 3. §-ban meghatározott adatokat az összevont (konszolidált) éves beszámoló alapján, ennek hiányában a vállalkozás nyilvántartása alapján kell meghatározni [Kktv. 5. § (5) bekezdés]. Éves beszámolóval, egyszerűsített éves beszámolóval, összevont (konszolidált) beszámolóval nem rendelkező újonnan alapított vállalkozás esetében a tárgyévre vonatkozó üzleti tervet kell figyelembe venni [Kktv. 5. § (2) bekezdés].

A szabályozás alapulvételével, az Adózó esetében – tekintve, hogy újonnan alapított, 2012.01.01-jén még lezárt beszámolóval nem rendelkező vállalkozás – a (2012.) tárgyévre vonatkozó üzleti tervet kell figyelembe venni, amikor is (rendelkezés hiányában) évesíteni nem kell. Az üzleti terv nem tartalmaz mérlegfőösszeget, ezért a besorolásnál a nettó árbevétel és a foglalkoztatotti létszám évesítés nélküli adatainak számbavétele szükséges. Amennyiben továbbá az Adózónak van kapcsolódó vagy partnervállalkozása, úgy a besoroláshoz – feltéve, hogy nincs konszolidált beszámoló – a kapcsolódó vagy partnervállalkozása utolsó rendelkezésre álló beszámolójában szereplő nettó árbevételt, valamint a létszámadatokat össze kell számítani az Adózó üzleti tervében szereplő adatokkal.

Az Adózó 2013. évi besorolásához – az annak alapját képező – 2011. évi beszámolójában feltüntetett adatokat éves szinten kell meghatározni, mivel 1 évnél rövidebb üzleti évről van szó [Kktv. 5. § (1) bekezdés utolsó fordulata]. Ez a következőket jelenti:

-Az értékesítés nettó árbevételi adatát évesíteni kell (a nettó árbevételi adatot el kell osztani a beszámolóval lefedett működési napok számával, és meg kell szorozni az adott év napjainak számával);

-Nincs szükség a törtidőszaki foglalkoztatotti létszám – mint átlagos statisztikai állományi létszám –, valamint a beszámoló szerinti mérlegfőösszeg adatának évesítésére. Ezeket tehát – változatlanul hagyva – éves szintű adatoknak kell tekinteni. 

Ha pedig az Adózónak van kapcsolódó vagy partnervállalkozása, úgy a besorolásához – feltéve, hogy nincs konszolidált beszámoló – a létszám, valamint a pénzügyi mutató adatait össze kell számítani.

Amennyiben a fentiek szerinti besorolás (összeszámítás) eredményeként az Adózó 2012-ben például középvállalkozásként innovációs járulékfizetésre kötelezett – függetlenül attól, hogy vállalkozási méretét a 2013. évre is meg kell állapítania – a „középvállalkozási minősítését” a 2013. évben sem veszíti el, azaz nem mentesülhet az innovációs járulék-kötelezettség alól [a Kktv. 5. § (3) bekezdése szerinti „kétéves szabály”-ra figyelemmel].  

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra