Újraszabályozta az Európai Bizottság a mezőgazdasági támogatások átláthatóságát

Forrás: MTI

Címkék: uniós támogatás


A mezőgazdasági támogatások átláthatósága érdekében új szabályozással állt elő kedden az Európai Bizottság a támogatásban részesülők adatainak közzétételéről.

A lépést az tette szükségessé, hogy az Európai Unió Bírósága 2010. november 9-én részlegesen érvénytelenítette az erről szóló uniós szabályozást. A bíróság megítélése szerint az a szabályozás - azzal, ahogyan rendelkezett a mezőgazdasági támogatási alapok egyéni kedvezményezettjei személyes adatainak közzétételéről - ellentmondott a személyes adatok védelméhez fűződő jognak.

Az új előírások Dacian Cioloş mezőgazdasági EU-biztos szerint figyelembe veszik az unió legfőbb bírói testületének aggályait, ugyanakkor igyekeznek eleget tenni az átláthatósági követelményeknek is.

Egyfelől bizonyos összeghatár alatt közzétételi korlátokat állítanak fel az egyéni kedvezményezettek személyes adatait illetően, másfelől részletesebb tájékoztatást várnak el a tagállamoktól abban a tekintetben, hogy milyen jellegű támogatást milyen fajta tevékenységre ítéltek meg. Az adatok közzétételét szigorúan ahhoz kötik, hogy azt elengedhetetlenné tegye az uniós pénzek felhasználása fölötti nyilvános ellenőrzésgyakorlás szempontja.

Számítások szerint a kistermelők olyan köre kerül ki a közzétételi kötelezettség alól, amely a mezőgazdasággal foglalkozók mintegy harminc százalékát testesíti meg, ugyanakkor az EU mezőgazdasági összterületének csupán 3 százalékán gazdálkodik.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra