Uniós javaslatok adócsalás ellen

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Megállapodtak az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden Brüsszelben a jogosan járó adó behajtásának kölcsönös segítését elõmozdító uniós szabályról, és ezzel elfogadták az adócsalás elleni javaslatcsomag egyik fontos elemét.

Uniós javaslatok adócsalás ellen

Kovács László uniós biztos elmondta, a megállapodás részben annak köszönhetõ, hogy az öt kezdeményezésbõl álló csomagot részeire bontották. A magyar biztos egyúttal reményét fejezte ki, hogy a közeljövõben a többi javaslatról is létrejön a megállapodás.

Emlékeztetett, hogy a csomaghoz tartozik a kamatjövedelem adóztatására vonatkozó irányelv módosítása, valamint az adminisztratív együttmûködés javításáról szóló direktíva is, amely megszünteti a banktitkot mint hivatkozási alapot, és unión belül kötelezõvé teszi az információadást. Együtt kezelték ezeket a kérdéseket a Liechtensteinnel elért, csalás elleni megállapodás jóváhagyásának kérdésével, illetve a San Marinóval, Monacóval, Svájccal és Andorrával hasonló témában megkezdõdõ tárgyalások engedélyezésével is.

Ami az adóbehajtás kölcsönös elõsegítését illeti, azért van szükség elõrelépésre, mert a számok azt mutatják, hogy ha egy adófizetõnek egy másik tagországban keletkezik adóköteles jövedelme, az kis százalékban jut el hazájának kincstárába - fejtette ki Kovács László.

Emlékeztetett arra is, hogy tavaly éppen az akadályozta a megállapodást, hogy a javaslatok külön-külön kerültek a miniszterek elé. Az a két ország ugyanis (Luxemburg és Ausztria), amely az automatikus információadás helyett még mindig a forrásadó visszatartását alkalmazza a kamatjövedelem adóztatásánál, a közös tárgyalás mellett érvelve késleltette a megállapodást.

A két ország egyebek között azért igyekszik lassítani a megegyezést, mert úgy érzik, versenyhátrányt jelent számukra, ha a külsõ országok tovább alkalmazhatják a forrásadó visszatartását vagy legfeljebb kérésre lennének kötelesek információt szolgáltatni, míg az EU-tagországoknak automatikus információcserében kell részt venniük.

Az említett öt EU-n kívüli európai ország mellett tíz volt brit és holland gyarmatnak is van megállapodása az unióval a kérdésben, és a két lehetõség közül - kevés kivétellel - a forrásadó-visszatartást gyakorolják. Az EU-tagok közül 25 ország információt ad a kamatjövedelem kifizetésével egy idõben, Luxemburg és Ausztria viszont forrásadót tart vissza, amelynek 25 százalékát átutalja, de nem jelöli meg a kedvezményezett adatait. Azok a befektetõk pedig, akik nem szeretnének információval szolgálni arról, honnan származik a letétbe helyezett pénz, szívesebben helyezik el a forrásadót visszatartó országokban.

Bécs és Luxemburg e ponton azzal is érvel, hogy szerintük a számok azt is bizonyítják: nem hatékonyabb az információcsere, mint a forrásadó. Kovács László azonban úgy vélekedett, a kettõt nem lehet számszerûen összehasonlítani.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára sajtótájékoztatóján leszögezte: az adócsalás elleni küzdelmet illetõen elvi vita nincs a tagországok között.

A magyar delegáció vezetõje egyetértett azzal, hogy a javaslatokat ne kezeljék egy csomagban. Úgy vélte, ennek köszönhetõen a többi kérdésben is könnyebb lesz elõrelépni.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra