Uniós támogatások jövõje

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

"nagyobb eredményeket érhetünk el, ha beruházásainkat a növekedés kulcsfontosságú elemeire (kis- és középvállalkozások, innováció, energiahatékonyság) irányítjuk." Az uniós támogatások tagállamonkénti eloszlásáról és az egyes kategóriákban támogatható régiók listájáról csak a most elõterjesztett csomag végleges elfogadását követõen születik döntés.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Kevesebb prioritásra összpontosítja felzárkóztatási támogatásait az EU 2014 után

Kevesebb kiemelt célkitûzésekre összpontosítja majd az Európai Unió az egyes régióknak és ágazatoknak nyújtott felzárkóztatási (kohéziós) politikáját a következõ hosszú távú költségvetési idõszakban, 2014 után, ha a tagországok elfogadják az Európai Bizottság csütörtökön bejelentett javaslatait.

A végrehajtó testület elkészítette a következõ költségvetési idõszakban érvényes jogszabálytervezetét, amelynek egyik elemeként jogot formál magának arra, hogy kérje egyes, már jóváhagyott beruházások felülvizsgálatát vagy az uniós támogatás felfüggesztését, "ha a gyenge adminisztratív kapacitás, illetve a fenntarthatatlan makroköltségvetési politika veszélyeztetheti az uniós beruházások növekedésre és munkahelyteremtésre gyakorolt hatását".

A javaslatot bemutatva Johannes Hahn, a regionális politikáért felelõs biztos emlékeztetett arra, hogy a kohéziós politika az elmúlt tíz évben közvetlenül több mint egymillió munkahelyet teremtett, beruházott több mint tízmillió személy foglalkoztathatóságát javító képzésekbe, társfinanszírozásában elkészült legalább 2000 kilométernyi autópálya és 4000 kilométernyi vasút, és létrejött 800 ezer kis- és középvállalkozás.

Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelõs biztos az Európai Szociális Alappal és az úgynevezett Globalizációs Alkalmazkodási Alappal kapcsolatban leszögezte, hogy azokban az unió rendelkezésére állnak azok a pénzügyi eszközök, amelyekkel milliókat segíthet munkahelyhez jutni és hozzájárulni a foglalkoztatás növekedésével párosuló fellendüléshez.

A kohéziós politika keretébe esõ támogatások összértéke a 2014-2020 idõszakban az összes uniós költségvetés közel 40 százaléka, várhatóan mintegy 336 milliárd euró lesz. A most bemutatott, a kohéziós politikát a következõ idõszakra "meghatározó jogalkotási csomag ... feladata, hogy a beruházásokat az Unió növekedést és foglalkoztatást célzó menetrendjében (Európa 2020) szereplõ célokra irányítsa és ezáltal EU-szerte serkentse a növekedést és a munkahelyteremtést" - emelte ki a bizottság.

A javaslat szerint a tagállamok és az Európai Bizottság között új partnerségi szerzõdéseket kötnek, amelyek világos célokat határoznak meg és pénzügyi teljesítménytartalékot különítenek el a legjobban teljesítõ régiók számára. A különbözõ alapokra vonatkozó szabályoknál egyszerûsítéseket és harmonizálást javasol a bizottság, amely szerint az fokozza majd az alapok hatékonyságát. Egyetlen szabályrendszer lesz irányadó mind az öt különbözõ alap mûködésére.

Hahn a tervekkel kapcsolatban azt is hangoztatta, hogy "nagyobb eredményeket érhetünk el, ha beruházásainkat a növekedés kulcsfontosságú elemeire (kis- és középvállalkozások, innováció, energiahatékonyság) irányítjuk. Emellett a kohéziós politika korszerûsítése keretében teljesítmény- és eredményorientált feltételeket teremtünk, ösztönzõket alakítunk ki a legjobban teljesítõknek és egyszerûsítjük az eljárásokat."

Johannes Hahn hangoztatta, hogy a támogatások kifizetésének felfüggesztését elsõsorban elrettentésnek, utolsó lehetõségnek szánják, ha más megoldást már nem találnak az adott probléma megoldására.

Andor László kiemelte: "az integrált javaslat kidomborítja a kohéziós politika társadalmi dimenzióját, hiszen minimumarányt állapít meg az Európai Szociális Alapra vonatkozóan és erõsíti a Globalizációs Alkalmazkodási Alapot. Az emberi tényezõ elõtérbe helyezése fontos eleme a válságból való kilábalás érdekében tett erõfeszítéseinknek."

A magyar biztos a közös sajtótájékoztatón megerõsítette, hogy a szociális alapnál a bizottság jelentõs keretnövelést javasol a következõ idõszakra. A keret a hét év során elérné a 84 milliárd eurót.

A következõ idõszak kohéziós politikai törekvései közül Andor László kiemelte, hogy jobban kell koncentrálni a fõbb kihívásokra, egyszerûsíteni és rövidíteni kell az eljárásokat, és biztos finanszírozásról kell gondoskodni.

Hangoztatta: azt is biztosítani kell, hogy a szociális alap keretének legalább egyötöde társadalmi befogadási célokat szolgál, és az alapok mûködése teljes összhangban van az unió középtávú foglalkoztatási és növekedési stratégiájával, az EU 2020-szal.

A javaslatokat a bizottsági remények szerint a jövõ év végén a tagországok kormányait képviselõ Tanács és az Európai Parlament is jóváhagyja, majd 2014-tõl be lehet vezetni a kohéziós politika területén "a programok új generációját".

A biztosok azt is jelezték, hogy az uniós támogatások tagállamonkénti eloszlásáról és az egyes kategóriákban támogatható régiók listájáról csak a most elõterjesztett csomag végleges elfogadását követõen születik döntés.

***

ÖNADÓZÓ újság - folyamatos segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra