Uniós társadalmi vita az áfa kulcsokról

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Kovács László, az Európai Bizottság magyar tagja közleményben adott tájékoztatást arról, hogy az általa felügyelt Adó- és Vámügyi Fõigazgatóság a mai nappal uniós társadalmi vitát kezdeményezett. A konzultáció célja, hogy megtudja az érdekeltek véleményét a csökkentett ÁFA-kulcsok jelenlegi uniós szabályozásáról, illetve ezek lehetséges változásairól.

Az Európai Bizottság társadalmi vitát kezdeményez a csökkentett ÁFA-kulcsokról

A hatályban lévõ ÁFA-irányelv szerint a legkisebb alkalmazható ÁFA-kulcs az Unió egyik tagállamában sem lehet kisebb 15%-nál. Mindemellett a jogszabály tartalmaz egy, az összes tagállam által jóváhagyott listát bizonyos termékekrõl és szolgáltatásokról, amelyekre a tagállamok továbbra is csökkentett ÁFA-kulcsot alkalmazhatnak.  Ezen felül néhány tagállam rendelkezik olyan korábban engedélyezett felmentésekkel, amelyek lehetõvé teszik számukra, hogy csökkentett adókulcsot igényeljenek bizonyos termékekre és szolgáltatásokra. Ezek a különbségek nem kedveznek egy koherens uniós jogszabályi környezet megteremtésének.

A Bizottság éppen ezért szeretné megtudni a lehetõ legtöbb érintett véleményét, valamint felmérni az egyes termékekre és szolgáltatásokra érvényben lévõ csökkentett ÁFA-kulcs konkrét hatását az árakra, a keresletre, a foglalkoztatásra, a környezetvédelemre és bármely olyan tényezõre, amely a belsõ piac zökkenõmentes mûködését akadályozhatná.

 A konzultáció lehetõséget kínál minden érintett számára a vitába való bekapcsolódáshoz.  Ez különösen azoknak a gazdasági szereplõknek, akik jelenleg piaci hátrányba kerülhetnek csökkentett ÁFA-kulcsokat alkalmazó tagállamokkal szemben. A Bizottság a társadalmi vita eredményeit is felhasználja majd a 2008. júliusára tervezett új törvényjavaslatának elkészítésekor. A vitához 2008. május 12-ig lehet hozzászólni az Európai Bizottság Adó- és Vámügyi Fõigazgatóságának honlapján:

http://ec.europa.eu

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra 13.200,-Ft (1.100,-Ft/hó). Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra