USA-ból származó osztalék adózása társaságban

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az USA-ból kapott osztalék fõszabályként Magyarországon adóztatható. Tekintettel azonban arra, hogy a Tao. tv. – osztalékadóra vonatkozó – 27. §-a 2006. január 1-jétõl hatálytalan, így azt Magyarországon nem terheli adókötelezettség.

___________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 9-12. hónapra 5.880,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

___________________________________________

USA-ból származó osztalék adózása
 
A Magyar Népköztársaság Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya között Washingtonban, az 1979. évi február hó 12. napján aláírt, a jövedelemadók területén a kettõs adóztatás elkerülésérõl és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló egyezmény kihirdetésérõl szóló 49/1979. (XII. 6.) MT rendelet (a továbbiakban: Egyezmény) 10. cikk (1)-(2) bekezdései alapján egy magyar társaság által egy USA-beli társaságtól kapott osztalék Magyarországon adóztatható. Korlátozott mértékben azonban az osztalék az USA-ban – ezen állam jogszabályai szerint – is megadóztatható.

Az USA-ból kapott osztalék fõszabályként – az Egyezmény 10. cikk (1) bekezdése alapján – Magyarországon adóztatható. Tekintettel azonban arra, hogy a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) – osztalékadóra vonatkozó – 27. §-a 2006. január 1-jétõl hatálytalan, így azt Magyarországon nem terheli adókötelezettség. A kapott osztalék bevételként elszámolt összegét pedig a magyar társaság a társasági adóalap, illetve a különadó-alap megállapítása során az adózás elõtti eredményébõl levonhatja a Tao. tv. 7. § (1) bekezdés g), illetve az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló 2006. évi LIX. törvény 3. § (3) bekezdés a) pontja szerint.

Amennyiben a magyar társaságtól az osztalék után az USA-ban – az Egyezmény 10. cikk (2) bekezdése alapján például 5% mértékû – adót vontak le, arra a következõk vonatkoznak. Az osztalékból származó jövedelem adója 2009. december 31-ig nem minõsül társasági adónak megfelelõ adónak, így azzal a magyar társaságnak a Tao. tv. 28. § (1) bekezdése alapján nem kell megnövelnie az adózás elõtti eredményét, és az USA-ban fizetett adó nem számítható be a társasági adóba.

A Tao. tv. 2010. január 1-jétõl hatályos 28. § (6) bekezdése szerint társasági adónak megfelelõ adónak minõsül a kapott osztalék alapján külföldön fizetett (fizetendõ) adó is; így arra 2010-tõl vonatkoznak a Tao. tv. 28. § (1), illetve (3)-(5) bekezdései.

[PM Jövedelemadók fõosztálya 18354/2009. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási fõosztály 5227225418/2009.]

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 740,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra