Utazásszervezés áfa változásai 2011

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A 2010. évi CXXIII. törvény módosította az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvénynek (továbbiakban: áfatörvény) az utazásszervezõre vonatkozó különös adózási szabályait. A változások inkább pontosításnak minõsülnek, ezek fõbb elemei a következõk:

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Utazásszervezõre vonatkozó – 2011. január 1-jétõl hatályos – módosítások az áfa-törvényben

A 2010. évi CXXIII. törvény módosította az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvénynek (továbbiakban: áfatörvény) az utazásszervezõre vonatkozó különös adózási szabályait. A változások inkább pontosításnak minõsülnek, ezek fõbb elemei a következõk:

1. A fordított adózás keretében megfizetett áfa szerepe az árrés-számításban (áfatörvény 210. §, 212. §)

Ha magyar utazásszervezõ árrés-adó alá esõ – az áfatörvény 206. §-ában meghatározott utas felé nyújtott – szolgáltatásába külföldön letelepedett adóalanytól igénybevett szolgáltatást (szolgáltatás csomagot) épít be, az igénybevett szolgáltatás után fordított adózás keretében fizetendõ adóként beállított áfa összeget levonható adóként nem veheti figyelembe (áfatörvény 212. §). Áfa-levonási jog az utazásszervezõt azért nem illeti meg, mert az árrés adózás alá esõ szolgáltatásnyújtásokhoz kapcsolódó input áfa nem levonható akkor sem, ha azt az utazásszervezõre áthárítják és akkor sem, ha azt fordított adózás alkalmazásával magának kell megállapítania és megfizetnie.

A fordított adózás keretében megfizetett áfa az árrés-számításnál azonban adóalapot csökkentõ tényezõként jelenik meg. Az áfatörvény 210. § (2) bekezdésének pontosított elõírása értelmében az utazásszervezõ árrésének adóalapja az utastól beszedett nettó ellenérték csökkentve az utas javára megrendelt szolgáltatások adóval számított ellenértékével (korábbi szöveg szerint adót is tartalmazó ellenértékével). Az így számított adóalapra kell a 25% áfa-t felszámítani.

Ha tehát az utazásszervezõ az utasoktól nettó 150 eFt/fõ részvételi díjat szed be, és az utas javára saját nevében 400 € értékben (400 €*280 Ft=112 eFt) vesz igénybe szolgáltatást  a külföldi utazásszervezõtõl, úgy az igénybevett szolgáltatás után 112 eFt*0,25=28 eFt áfa-t kell fordított adózás keretében megfizetnie. Az ily módon megfizetett áfa az árrés-adó alapját csökkentõ tényezõnek minõsül.

Árrés: 150 eFt – (112 eFt+28eFt) = 10 eFt

Árrés adó: 10*0,25= 2,5 eFt

2. Az utas fogalmával összefüggõ pontosítás (áfatörvény 206. §)

A módosított törvényszöveg nem az adóalany utas – végsõ felhasználói – nyilatkozatától teszi függõvé, hogy az árrés alkalmazható-e, hanem minden esetben kötelezõvé teszi az utazásszervezõ részére, hogy nyilatkoztassa ügyfelét arról, hogy:

·        a szolgáltatást nem adóalanyként, vagy nem adóalanyi minõségében (azaz utasként) veszi igénybe,

·        adóalanyként saját nevében és javára, tehát végsõ felhasználóként (azaz utasként) veszi igénybe,

·        adóalanyként saját nevében, de más javára (azaz nem utasként) veszi igénybe.

Az ehhez kapcsolódó átmeneti rendelkezés szerint a 206. § új elõírását abban az esetben kell alkalmazni, amelynél a szolgáltatás teljesítése vagy ha az ügylethez kapcsolódóan elõleget vesznek át, úgy az elõleg kézhezvétele (jóváírása) 2011. január 1-jére vagy azt követõ napra esik.

A kötelezõ nyilatkoztatással összefüggésben módosul az adózás rendjérõl szóló törvény mulasztási bírságra vonatkozó elõírása. Az utazásszervezési szolgáltatást igénybevevõ adózó mulasztási bírsággal sújtható, ha az utazásszervezési szolgáltatásról valótlan nyilatkozatot tesz, vagy a nyilatkozattételt elmulasztja.

(Nemzetgazdasági Minisztérium Jövedelem és Forgalmi Adók Fõosztály 15.577/2010. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály 5228731439)

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra