Utólagos adófizetés (adóamnesztia) szabályok 2017

SZJA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: utólagos adófizetés, adóamnesztia


A NAV tájékoztatót adott ki az utólagos adófizetés - azaz a legújabb adóamnesztia - szabályiról.

NAV Tájékoztató az utólagos adófizetés jogintézményének hatályba lépéséről

A közteherviselést és az állami szervek feladatellátását érintő egyes törvények módosításáról szóló 2016. évi CLXXI. törvény módosította a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvényt (a továbbiakban: Gst.), melynek 39/D. §-a alapján 2017. január 1-jétől a lehetőség van utólagos adófizetésre, melynek feltételeit, részletes szabályait az alábbiakban foglaltuk össze.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) hatálya alá tartozó természetes személy az Szja tv. rendelkezései szerint 2016. június 30-ig megszerzett, alább felsorolt bevételei tekintetében alkalmazhatja az utólagos adófizetés szabályait az Szja tv.–nek a bevételre vonatkozó általános rendelkezései helyett:

  • egyéb jövedelem;
  • kamatjövedelem;
  • értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem;
  • csereügyletből származó jövedelem;
  • osztalékból származó jövedelem;
  •  árfolyamnyereségből származó jövedelem;
  •  ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem;
  • vállalkozásból kivont jövedelem.

Az utólagos adófizetés szabályait az alábbi bevételekből származó jövedelem tekintetében a magánszemély nem alkalmazhatja:

  • az a bevétel,  mely után a személyi jövedelemadót vagy személyijövedelemadó-előleget az adózás rendjéről szóló törvény vagy az Szja tv. rendelkezés alapján a kifizető köteles megállapítani, vagy
  • az a bevétel, amellyel összefüggésben a kifizető az adózás rendjéről szóló törvény vagy a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján adatszolgáltatásra vagy igazolás kiállítására kötelezett.

Az utólagos adófizetés szabályainak választása esetén a jövedelmet terhelő személyi jövedelemadó mértéke 10 százalék. A fizetendő adó a jövedelem és az adómérték szorzata. A magánszemély az utólagos adófizetés szabályainak választásával visszavonhatatlanul lemond arról, hogy a fizetendő adó megállapításakor a számított adót csökkentő bármely tételt (így különösen adókedvezményt vagy -beszámítást) vegyen figyelembe.

A 10 százalékos mértékű személyi jövedelemadó alapjául szolgáló jövedelmet a személyi jövedelemadón és az alábbiakban ismertetésre kerülő szabályok szerint megállapított önellenőrzési pótlékon kívül más fizetési kötelezettség nem terheli.

Az utólagos adófizetéssel kapcsolatos adókötelezettségeit a természetes személy, önadózás helyett, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes államban székhellyel rendelkező olyan bank útján teljesíti, amelyet az állami adóhatóság - a bank kérelmére - erre kijelölt. Az adókötelezettségek ilyen módon történő teljesítésének az a feltétele, hogy a bank által a természetes személy javára az adókötelezettségek teljesítése céljából megnyitott bankszámlán a személyi jövedelemadó alapjául szolgáló pénzösszeget 2017. június 30-ig befizetés vagy utalás alapján jóváírják.

A bank az adókötelezettségek teljesítésére szolgáló bankszámlát a természetes személy nyilatkozata alapján nyitja meg. A természetes személy az önellenőrzési pótlék megállapítása érdekébennyilatkozatában közli a bankkal, hogy a személyi jövedelemadó alapjául szolgáló jövedelmet mely adóévben (vagy adóévekben) szerezte meg; ilyen közlés hiányában azt kell feltételezni, hogy a jövedelem megszerzése a nyilatkozattétel adóévét megelőző hatodik adóévben történt, és ennek megfelelően kell megállapítani az önellenőrzési pótlék összegét.

A bank a személyi jövedelemadót és a megállapított önellenőrzési pótlékot a magánszemély által befizetett pénzösszegből annak  jóváírását követő 8 napon belül megállapítja és levonja, valamint a jóváírás hónapjára vonatkozó adóbevallásában bevallja és az adóbevallás benyújtására előírt határidőig megfizeti. Az önellenőrzési pótlékot a jövedelem megszerzésének adóévére vonatkozó személyijövedelemadó-bevallás benyújtására előírt határidőtől a jóváírás hónapjára vonatkozó adóbevallás benyújtására előírt határidőig terjedő időszakra kell felszámítani. A bank adóbevallásában a megállapított személyi jövedelemadó tekintetében a természetes személyre vonatkozó adatszolgáltatást nem teljesít.

A bank a személyi jövedelemadó megállapításáról igazolást állít ki a természetes személynek, amelyben - szükség esetén az érintett adóévek szerinti megosztásban - feltünteti a személyi jövedelemadó és az alapjául szolgáló jövedelem, valamint a kapcsolódó önellenőrzési pótlék összegét. A banki igazolás bizonyítja, hogy a természetes személy az utólagos adófizetés alkalmazási körébe tartozó jövedelemmel összefüggő adókötelezettségeit jogszerűen teljesítette.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra