Üzemanyag–megtakarítás

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Elsõsorban azokat a kifizetési formákat keressük a törvényben, amelyekkel adómentesen adhatunk jövedelmet a magánszemélyeknek. Az üzemanyag-megtakarítás egy remek alkalom erre, mégis kevesen élnek a lehetõséggel.

_____________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év II. félévre 8.820,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_____________________________________________

Üzemanyag–megtakarítás

Az üzemanyag-megtakarítás kiszámítási módja 2010-tõl nem változott, de a megtakarítás címén kifizethetõ összegnek felsõ korlátja van.

Üzemanyag-megtakarításról akkor beszélünk, ha a cég jármûvének használata során a ténylegesen felhasznált üzemanyag mennyisége kevesebb, mint a személyi jövedelemadó törvény által elismert "üzemanyag-mennyiség".

Ezek alapján:
- ténylegesen felhasznált üzemanyag: a számlák alapján elszámolt összeg
- elismert „üzemanyag-mennyiség”: futott km * APEH fogyasztási norma * APEH üzemanyagár.

Ezen a ponton megjegyzem, hogy az autóval kapcsolatosan szükséges valamilyen nyilvántartás ahhoz, hogy ezt ki tudjuk számolni. Az APEH pedig folyamatosan azt kommunikálja, hogy nem kell vezetni útnyilvántartást… Tényleg nem kell?

A 2010. évtõl nem minõsül bevetélnek az az összeg, amelyet a kifizetõ az alkalmazottja vagy a társas vállalkozó számára üzemanyag-megtakarítás címén fizetett, de legfeljebb havi 100 ezer forint. Függetlenül attól, hogy az összeg milyen idõszakra vonatkozó útnyilvántartás (menetlevél) adatai alapján került kifizetésre, ha egy hónapon belül ennél több jövedelmet szerez a magánszemély, adóköteles jövedelem keletkezik.

Már év elején felmerült a kérdés – és erre az APEH sem adott megfelelõ választ – hogy be kell-e tenni a bevallásba ezeket a jövedelmeket, annak ellenére, hogy 100 ezer forintig teljes egészében adómentes.

Az Szja-tv. 25. §-ának (1) bekezdése alapján nem önálló tevékenységbõl származó bevétel - többek között - az üzemanyag-megtakarítás címén fizetett összeg. A nem önálló tevékenységbõl származó bevétel egésze jövedelem, a törvényben meghatározott eltérésekkel.

Viszont. Az Szja-tv. 27. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján a nem önálló tevékenységbõl származó bevételt az adóalap megállapítása elõtt csökkenti az üzemanyag-megtakarítás címén fizetett összeg, de legfeljebb havi 100 ezer forint.

Azaz a bevallás nem önálló tevékenység (munkabér, személyes közremûködõi díj) sorába be kell írni a munkabér + üzemanyag-megtakarítás összegét, mint bevételt, és ezt csökkenthetjük az üzemanyag-megtakarítás (maximum 100 ezer forint) értékével. Tehát ha a kifizetett üzemanyag-megtakarítás nem haladja meg a százezer forintot, akkor ebbe a sorba feltüntetendõ adat csak a munkabér vagy személyes közremûködõi díj.

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna
Forrás: www.adonavigator.hu

 

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu



 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra