Vajon ki a hunyó: a jogász, vagy az informatikus?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az új fizetési meghagyásos rendszer indulása kész kabaré volt, úgy tûnik a mûködése is az. Az informatikusok – ami a magyar nyelv használatát illeti – kegyetlenebbek, mint a jogászok. De felmerül egy érdemi kérdés is: az új rendszerben az emberek mellett a kutyák ellen is lehet fizetési meghagyást kibocsátását kérni? Az informatikusok kegyetlenkedése nem csak jogászokat érint – bárkit, aki éppen valamilyen „pénzköveteléshez” kapcsolódó jogát szeretné érvényesíteni. Szegény Közjegyzõi Kamara, nem is tudja, hogy az égisze alatt rombolják a jogállamot.

___________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 9-12. hónapra 5.880,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

___________________________________________

Vajon ki a hunyó: a jogász, vagy az informatikus?

Június elején már volt szerencsém arról írni, hogy botrányosan indul az új fizetési meghagyásos rendszer – miután június 1-én a mûködés megkezdése helyett az alábbi nyilatkozatot függesztették ki az illetékesek: „A rendszer éles indítását követõen észlelt technikai probléma miatt az alkalmazás a hiba elhárításáig nem elérhetõ. Amint lehetõség nyílik, a szoftvert azonnal indítjuk, addig is szíves türelmüket és megértésüket kérjük.”

Azóta már mûködik az „alkalmazás” – irodámba már be is toppant az elsõ ügyfél, kezében a közjegyzõ által ellene kibocsátott elektronikus fizetési meghagyás nyomtatott verziójával. Az ügyfél kaposvári – az eljáró közjegyzõ nyírbátori – ezzel még nincs nagy probléma, ez csak egy érdekesség - országos illetékességgel mûködik a rendszer, ettõl az ügyfélnek még nem kell Kaposvárról Nyírbátorra utaznia. (Egyébként ez már mintha az elektronikus ügyintézések sajátja volna – a gyorshajtásaimról rendre a Vas Megyei Rendõrkapitánysággal kell elszámolnom, holott nem is ott lakom és nem is ott „hajtok”.)

De visszatérve az ügyre, kíváncsian és nagy érdeklõdéssel vettem kézbe életem elsõ elektronikus fizetési meghagyását, hogyan is néz ki, hogyan is mûködik ez a dolog. Azóta is azon gondolkodom, hogy kik rontották el: ez a fizetési meghagyásos nyomtatvány a tartalmában, a szövegezésében, az áttekinthetõségében egy förmedvény – a legrosszabb bürokratikus hagyományokat követi, vegyítve azzal, hogy a magyar nyelvet is programozói alkalmazásnak tekinti. Már elnézést – de ehhez a darab papíroshoz jogok és kötelezettségek fûzõdnek, illene tisztán, világosan érthetõen megszerkeszteni, megszövegezni. Vajon mennyire felel e követelménynek ez a szövegrész, amely egyébként a fizetési meghagyás mondandójának a lényege lenne – a kötelezettnek ezt a rendelkezést kellene teljesítenie, vagy vitatnia: „A közjegyzõ (közjegyzõhelyettes) a „Felek és képviselõik” rovatban megjelölt jogosul(ak) kérelmére … meghagyja a a „Felek és képviselõik” rovatban megjelölt kötelezett(ek)nek, hogy az ott megjelölt jogosult(ak)nak a meghagyás kézbesítésétõl számított 15 nap alatt fizesse (fizessék) meg a „Fõkövetelés” rovatban a „követelés összege kamat és költségek nélkül” mezõben megjelölt összegû és a „Pénznem” mezõben a Magyar Nemzeti Bank által rendszeresített kóddal megjelölt pénznemû pénzösszeget, a „Kamat” rovatban megjelölt kamatot és az „Eljárási költségek” rovatban megjelölt költségeket.”

Szóval a kötelezettnek ezt a zagyvaságot kellene értelmeznie – amely végül is követhetõ, de hát nem lehetett volna ezt másként – érthetõbben megfogalmazni? Mellesleg van benne egy helyesírási vagy betûhiba is. Élek a gyanúval, hogy ez nem jogász, hanem informatikus mûve, akik a nyelvi megfogalmazásban - úgy tûnik - kegyetlenebbek tudnak lenni a jogászoknál. Számukra a magyar nyelv is csak technikai feladat, egy leprogramozható valami, pusztán csak egy „alkalmazás”.

De még nincs vége, most jön a kabaré: a nyomtatvány – ahogy elõbb írta, kategorizálja a Feleket. A kötelezett „személytípusát” kéri a rendszer, és elsõ helyen az alábbi kategóriát tartalmazza, idézem szó szerint: „1 – természetes személy (ember)” . Ez az „ember” kategória vágta ki nálam a biztosítékot. Ha ez 1-es alá tartoznak az emberek, akkor a 2-es alá a gerinces állatok, 3-as a halak és a hüllõk? Azaz az új rendszerben a kutyám ellen is lehet fizetési meghagyást kibocsátani? Ha ember ellen lehet, akkor az állat egy következõ kategória - nem?

De vajon hol voltak a jogászok – akik engedték az informatikusokat így „elszabadulni”? Szegény Közjegyzõi Kamara, nem is tudja, hogy az égisze alatt rombolják a jogállamot.

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 740,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra