Valóban megszûntek a TEÁOR kódok?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A TEÁOR kódokat ma már a cégek társasági szerzõdésében nem kell feltüntetni és a cégbírósághoz sem kell bejelenteni. Azonban a TEAOR besorolással együtt a vállalkozás által végzett tevékenységeket az APEH felé továbbra is be kell jelenteni.

_____________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_____________________________________________

Valóban megszûntek a TEÁOR kódok?

Elsõként nézzük meg, hogy mit is jelent a bûvös TEÁOR! Ez nem más, mint a gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere. Ez alapján sorolják kategóriákba az egyes gazdasági tevékenységeket.

Valóban megszûnt a TEÁOR?

A „régi motoros” vállalkozók még emlékeznek arra, hogy a TEÁOR besorolások, kódok idõnként változtak, mely minden cégre nézve kötelezõ volt. Ez korábban azt jelentette, hogy egy-egy központilag elrendelt változás után a cégeknek is módosítaniuk kellett a társasági szerzõdésüket, melynek költségeit õk viselték. Igaz ugyan, hogy amennyiben csak a TEÁOR besorolás, vagy a tevékenységek változtak, akkor a módosításkor illetéket nem kellett fizetni, ettõl függetlenül a módosítás elkészítése, a cégbírósági ügyintézés és képviselet költségei a cégekre hárultak. Persze az is igaz, hogy ilyen központi, mindenkire érvényes változás nem túl gyakran történt, hiszen például 1998 után 2003-ban, majd 2008-ban kellett új besoroláshoz alkalmazkodni. A 2008-as módosításra például egy az Európai Unió által hozott rendelet miatt volt szükség.

A legutóbbi áttérés során voltak olyan tevékenységek, melyek automatikusan megkapták az új kódot, azonban olyan is akadt szép számmal, melyeket csak a cégek tudtak módosítani, és ehhez a társasági szerzõdés módosítására volt szükség, melyet legkésõbb 2008. július 1-ig kellett volna minden vállalkozásnak megtennie.

Majd elérkeztünk 2009-hez, amikor is ismét változtattak a rendszeren. No, most nem egy újabb besorolás lépett életbe. Épp ellenkezõleg, a cégek adminisztratív terheit csökkentették azzal, hogy a társasági szerzõdésben, alapító okiratban már nem szükséges a TEÁOR kód feltüntetése. Sõt, azokat a cégjegyzékbõl is automatikusan törölték, és csupán a tevékenység megnevezése maradt. Vagyis ha a jövõben ismét módosulna a besorolás, ez már nem teszi szükségessé, hogy a cég létesítõ okiratát is módosítsák emiatt. Ezzel meg is szûntek a TEÁOR kódok és az ezekkel kapcsolatos minden kötelezettség?

A válasz: NEM! A TEÁOR besorolással együtt ugyanis a vállalkozás által végzett tevékenységeket az APEH felé továbbra is be kell jelenteni. Korábban az APEH is automatikusan átsorolta azokat a tevékenységi kódokat, melyek automatikusan átsorolhatóak voltak. A többit viszont az adózónak kell bejelentenie, és aki még a mai napig sem jelentette be a 2008-as változás szerinti új adatait, az akár bírságra is számíthat.

A 2008-ban újjászületett TEÁOR tehát továbbra is létezik!

- - - - - - - - -

A megbízható jogi képviselõ

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
info@kocsis-iroda.hu
Tel.: (1) 266-6621
www.kocsis-iroda.hu

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra