Változások a kisadózó vállalkozások tételes adójában

Forrás: NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Címkék: KATA


2014-től nem minősül főállású kisadózónak az sem, akit egyidejűleg több munkaviszony keretében foglalkoztatnak, és a munkaviszonyokban előírt összmunkaidő eléri a heti 36 órát. Ugyancsak nem minősül főállású kisadózónak, akia kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban - nem kiegészítő tevékenységet folytató - főállású egyéni vállalkozónak vagy társas vállalkozónak minősül, ideértve más kisadózó vállalkozásban fennálló főállású kisadózó jogállást is.

Magasabb összegű tételes adó választása:
 
A főállású kisadózónak lehetősége van magasabb összegű (havi 75.000 Ft) tételes adófizetést választani. A magasabb összegű tételes adót a választás hónapjától a választásra vonatkozó bejelentés visszavonásáig kell megfizetni. A magasabb összegű tételes adófizetés választható a bejelentkezéssel egyidejűleg, illetve később bármikor. A magasabb összegű tételes adó megfizetése esetén a társadalombiztosítási és munkanélküli ellátások alapja 136.250 Ft.
 
Előtársasági időszak:
 
A tevékenységet kezdő vállalkozás amennyiben a bejegyzése során jelzi, hogy adókötelezettségét a  kata szerint kívánja teljesíteni, az előtársasági időszakban felmerülő adó- és nyilvántartási kötelezettségét is a kisadózó vállalkozásokra irányadó rendelkezések szerint teljesíti. Ekkor a vállalkozás az előtársasági időszakban sem alanya a számvitelnek. Így a vállalkozás az előtársasági időszakról nem köteles beszámolót és társasági adóbevallást készíteni.
 
Biztosítás szüneteltetése:
 
2014-től szünetel a főállású kisadózó biztosítása abban a hónapban, amelyben a főállású kisadózó után a tételes adót az egyéni vállalkozás szüneteltetése miatt nem kell megfizetni.
 
Adatszolgáltatási kötelezettség:
 
A kisadózó vállalkozásnak adatot kell szolgáltatnia a külföldi személytől (kivéve a magánszemélyt) származó 1 millió forintot meghaladó bevételéről is, kivéve, ha olyan bevétele származott, amelyről számlát nem kellett kiállítani. Ugyancsak nem kell adatot szolgáltatni a belföldi személytől származó olyan bevételéről, amelyről számlát nem kellett kiállítani. Az adatszolgáltatást a ’KATA nyomtatványon, az adóévet követő év február 25-ig kell teljesíteni.
 
Üzleti partner adatszolgáltatása az évi 1 millió forintot meghaladó kifizetés esetén:
 
Az adatszolgáltatás tartalma csökkent. Nem kell külön adatot közölni termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások tekintetében, így a TESZOR számot sem kell feltüntetni. Ez a rendelkezés 2013-ra is alkalmazandó. Az adatszolgáltatást a ’K102-es nyomtatványon kell megtenni, az adóévet követő év március 31-éig.
 
Nyilvántartási kötelezettség:
 
Nem kell bevételi nyilvántartást vezetni a kisadózónak akkor, ha a kisadózó vállalkozás az általa kiállított nyugtákat, számlákat teljes körűen megőrzi és e dokumentumokból a bevétel megszerzésének időpontja megállapítható.
 
Készletérték:
 
Amennyiben az adózó az egyéni vállalkozói tevékenységét megszünteti, akkor a bevételét növeli az az összeg, amelyet az szja szerinti adózásból katába történő átlépéskor készletértékként megállapított.
 
Osztalék utáni adót kiváltó adó:
 
Az adóalapnak nem része az az eredménytartalék és jóváhagyott, de ki nem fizetett osztalék, amely akkor keletkezett, amikor a vállalkozás korábban kettős könyvvitelt vezető eva hatálya tartozó adóalany volt (2013-ra is alkalmazható).
 
Bevétel megállapítása:

Azok a kisadózó vállalkozások, amelyek az eva hatálya alól léptek át a kata hatálya alá, nem kötelesek bevételnek tekinteni azt a bevételt, amely után az eva szabályai szerint már teljesítették adókötelezettségüket. A rendelkezés a 2013. évi adókötelezettség megállapítása során is alkalmazható.
 
Tag kilépése:

Amennyiben a kisadózóként bejelentett tag kilép a vállalkozásból és a kisadózó vállalkozás tevékenységében más bejelentett kisadózó nem működik közre, de a kisadózó tag kilépését követő napon más kisadózó bejelentésre kerül a kataalanyiság nem szűnik meg.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra