Változik az Áfa törvény

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A kormány viszonylag gyorsan reagált az adóalanyok néhány problémájára, amelyek az újra kodifikált Áfa törvény kapcsán láttak napvilágot. Az elõzõ számban felvetésre került néhány gondolat, amely arról szólt, hogy milyen gondokat okoz az új szabályzás az egyes területeken.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu
***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008
Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné, Jurányi Bendekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

A Pénzügyminisztérium átgondolta a szabályzás visszásságait, bizonytalanságát néhány területen (közel sem mindegyiken), és 2008. február 29-én a kormány elé terjesztette az Áfa törvény módosítását. A törvényjavaslatot a kormánynak rohamléptekben kell a parlament elé terjesztenie, ha a módosításban szereplõ határidõket tartani akarja.

A módosítások a következõ területeket érintik:
1) fordított adózás
2) ingatlan bérbeadás
3) adólevonási korlátozások
4) közvetett vámjogi képviselõ hatáskörének kiterjesztése
5) önadózással megállapított import áfa
6) számla és nyugta kiállítás szabályai

A következõkben megpróbálom az egyes módosítási javaslatokat röviden, lényegre törõen bemutatni a gyakorlati élet szempontjából. A 2008. május 1-i hatályba lépést követõ szabályváltozásokra például az EVA alanyoknak saját jól felfogott pénzügyi érdekükben már most is készülniük kell.

Fordított adózás

A Pénzügyminiszter belátta, hogy a fordított adózás körében tapasztalható bizonytalanság hosszútávon tarthatatlan, ezért jelentõsen leszûkítette a javaslatban a fordított adózás alkalmazási körét.
Kikerülnek a fordított adózás alól az ingatlanok fenntartására irányuló szolgáltatások, így a takarítás, üzemeltetés, javítások, építési engedély nélkül végezhetõ szakipari és építõmesteri munkák, kertészeti munkák, rágcsáló és rovarirtó tevékenység stb.
Az EVA alanyoknak pénzügyi szempontból nem mindegy, hogy a tevékenységük a fordított adózás alá tartozik-e vagy sem. Apró kis „csellel” elérhetik, hogy a jelenlegi, fordított adózás alá tartozó szolgáltatásuk teljesítési idõpontja a módosítás tervezett hatálybalépését követõ idõszakra essen, így ne fordítottan adózzon, vagyis ne a nettó összeg 25%-át fizessék EVA-ként, hanem a bruttó összeg 25%-át. Például ha a takarító vállalkozó EVA alany, a havi díjának esedékességérõl május 1. utáni idõpontban állapodik meg, úgy erre a teljesítésre nem a fordított adózás szabályait kell alkalmazni, még akkor sem, ha februárban volt a tényleges fizikális teljesítés.
Ha a számlán feltüntetésre kerülõ teljesítési idõpont május 1. elõtti, akkor arra még a fordított adózás alkalmazandó, ha ezt követõ, akkor már a számlát adóval növelt összegben kell kiállítani azon szolgáltatások esetében, amelyek kikerülnek a fordított adózás hatálya alól (természetesen a törvényes teljesítési idõpont a mérvadó és nem egy önkényes idõpont).

A fordított adózás alá fog tartozni olyan építés-szerelési tevékenység, amely valamely ingatlanon csak építési engedély birtokában végezhetõ. (Most már csak az építményt értjük ingatlanon a fordított adózás tekintetében.)
A generálkivitelezõ teljesítményének megítélésével óvatosan kell bánnunk a fordított adózás szempontjából. A törvény 10. § d) pontja oly módon változik, hogy termékértékesítésnek csak az a generálkivitelezõi munka fog számítani, amelynek eredményeképpen az ingatlant bejegyzik az ingatlan-nyilvántartásba. A törvényjavaslat nem fejti ki, mit ért az ingatan-nyilvántartás fogalmon, vélhetõen a földhivatali nyilvántartásra gondoltak az elõterjesztõk. Ha a generálkivitelezõ munkavégzésének tárgyát be kell jegyezni a földhivatali nyilvántartásba, akkor az õ szolgáltatása, illetve az Áfa törvény szerint termékértékesítése fordítottan fog adózni. Ha viszont olyan építményt hoz létre a generálkivitelezõ, amelyet nem jegyeznek be a földhivatalnál (pl. földalatti közmûvezeték), akkor azt kell vizsgálni, hogy kellett-e építési engedély a munkához. Ha kellett, akkor a szolgáltatása fordítottan adózik, de nem minõsül a 10. § d) pontja szerinti termékértékesítésnek. Ha nem kellett építési engedély (igazából nem tudok olyan esetet elképzelni) akkor adóáthárítással állítja ki a számláját.
Mint láttuk, a javaslat szerint az építési szakhatósági engedély szükségességének döntõ jelentõsége van a fordított adózás szempontjából. A megrendelõnek írásban tájékoztatni kell a kivitelezõt, hogy az adott munkához kell-e építési engedély. Azt gondolom - az év eleji példákon okulva -, hogy az adóalanyok túlzásba fogják vinni a nyilatkoztatásokat. Felhívom egyben a Tisztelt Olvasó figyelmét, hogy az APEH szakmai kompetenciával nem rendelkezik az építési engedélyezési ügyekben, így ez irányú állásfoglalás kérésekkel ne zaklassuk az adóhatóságot!

Ingatlan bérbeadás

Különös problémát jelentett az adóalanyok egy részének, hogy 2008. január 1-jétõl minden ingatlant kizárólag adókötelesen vagy adómentesen adhatnak bérbe (választás alapján). Ha valakinek megkötött lakásbérleti szerzõdése volt, de egyéb ingatlant is ad bérbe, az igen nehéz helyzetbe került. Ha választotta az adóköteles bérbeadást, akkor a már tárgyi adómentes szabályok alapján megkötött lakásbérleti szerzõdéseket módosítania kellett, melynek során vagy megemelte a bérleti díjat, vagy változatlanul hagyta, de akkor abból kellett kigazdálkodnia a 20%-os adót.
A Pénzügyminisztérium javaslata szerint a lakások bérbeadására május 1-jétõl választani lehet az adómentességet, amellett, hogy a többi ingatlanra választhatja az adókötelezettséget az adóalany. Természetesen az adózó dönthet úgy is hogy adókötelesen adja bérbe a lakásokat.
A törvénymódosítás lehetõséget ad arra, hogy a módosítás hatályba lépésétõl számított 30 napon belül minden, az elõzõ év végén és 2008. év elején tett áfával kapcsolatos bejelentésünket módosítsuk, vagy pótoljuk. (Nem irigylem az APEH adóalany nyilvántartási részlegét.) Kivételként említi a törvény a 2008. február 15-ig, a 269. § (1) bekezdéssel kapcsolatban tett bejelentést.

Vira Sándor

Az írás teljes terjedelmében az Önadózó következõ, 2008. áprilisi számában olvasható.

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra 13.200,-Ft (1.100,-Ft/hó). Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra