Vámellenõrzések 2010-ben

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A Vám- és Pénzügyõrség (VP) az idén a környezetvédelmi termékdíj ellenõrzéseknél a költségvetés bevételi érdekeit leginkább veszélyeztetõ jogsértések, adókikerülési módok minél szélesebb körû feltárására összpontosít, az utólagos ellenõrzési tevékenység során pedig arra törekszik, hogy minél nagyobb számú, a teljes körû ellenõrzésnél hatékonyabb cél- és témavizsgálatra kerüljön sor, mérsékelve ezzel az ügyfelek adminisztrációs terheit is.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Vámellenõrzések 2010-ben

A vámhatóság az idén adóellenõrzési terv alapján végzi a környezetvédelmi termékdíj ellenõrzést. A vizsgálatok kiterjednek a termékdíj alapjára, a befizetett termékdíj összegére, a mentesség jogszerû alkalmazására, a nyilvántartások vezetésének szakszerûségére, de az átvállalásokban szereplõ adatok helyességére, valamint a központi költségvetést jogszerûen megilletõ, de nem realizálódott bevételek utólagos elõírására és beszedésére is - közölte a VP hétfõn az MTI-vel.

Az adóellenõrzések célja továbbá az adótörvényekben, és más jogszabályokban elõírt kötelezettségek teljesítésének, vagy elmulasztásának megállapítása, hogy hiányosságok esetén, a hatósági jogosítványok alkalmazásával intézkedjen a törvényes állapot helyreállításáról.

A vámhatóság közleménye szerint az is fontos, hogy a VP a különbözõ adókikerülõ magatartási formák feltárása mellett megfelelõ kommunikációval, segítõ vizsgálatokkal elõmozdítsa a helyes adózási gyakorlat kialakítását. E célok megvalósítása, valamint az ellenõrzési kapacitás optimális felhasználása szükségessé teszi, hogy az átfogó adóellenõrzések mellett az egyes részkötelezettségekre fókuszáló célellenõrzésekkel is éljen a vámhatóság.

A vám utólagos ellenõrzése területen kockázatelemzéses kiválasztással 5+1 százalékos ellenõrzöttségi szintet - éves szinten minimum 382 utólagos ellenõrzést - határozott meg a vámhatóság, ami már minden gazdálkodóra reális ellenõrzési "fenyegetettséget" jelent. Ebbõl 5 százalékot a teljes gazdálkodói körbõl, míg 1 százalékot kizárólag az elektronikus import eljárásban (is) vámkezeltetõ gazdálkodói körbõl választanak ki.

További elvárás, hogy az utólagos ellenõrzések során minél nagyobb számú, a teljes körû ellenõrzésnél hatékonyabb cél- és témavizsgálatra kerüljön sor, ami mérsékli az ügyfelek ellenõrzöttségbõl adódó adminisztrációs terheit is. Az utólagos ellenõrzési terület fokozottan vizsgálja a termékexport mögött álló gazdasági események valódiságát is.

A VP a jövedéki szakterületen hangsúlyt fektet a jogsértések visszaszorítására mind a regisztrált, mind a nem regisztrált jövedéki alanyi körben, továbbá kiemelt ellenõrzéseket végez az idõszakos idegenforgalmi rendezvényekhez és ünnepi alkalmakhoz kötõdõen.

Az ellenõrzési típusok közül a jövedéki adóra és energiaadóra irányuló adóellenõrzésbõl 300-at, hatósági felügyeleti ellenõrzésbõl 15 ezret, kiutalás elõtti ellenõrzésbõl 4 ezret, jövedéki ellenõrzésbõl 150 ezret tervez a vámhatóság az idén.

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra