Visszalépés a tb. nyugdíjrendszerbe

ART

Nyomtatás
Forrás: OS

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történõ visszalépés lehetõsége azon pénztártagok számára nyílik meg 2009. december 31-éig, akik önként váltak a magánnyugdíjpénztár tagjává és 2008. december 31-éig betöltötték 52. életévüket. A törvény lehetõséget biztosít arra is, hogy a már társadalombiztosítási (öregségi) nyugellátásban részesülõ pénztártagok (volt pénztártagok) 2009 végéig kérhessék társadalombiztosítási nyugellátásuk összegének módosítását, a pénztártagság figyelmen kívül hagyásával.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

PSZÁF-közlemény - Tájékoztató a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszalépés változásáról

Az Országgyûlés 2009. június 29-én fogadta el azt a törvényt, amely tartalmazza a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történõ visszalépés lehetõségét 2009. év végéig. A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történõ visszalépés lehetõsége azon pénztártagok számára nyílik meg 2009. december 31-éig, akik önként váltak a magánnyugdíjpénztár tagjává és 2008. december 31-éig betöltötték 52. életévüket. A törvény lehetõséget biztosít arra is, hogy a már társadalombiztosítási (öregségi) nyugellátásban részesülõ pénztártagok (volt pénztártagok) 2009 végéig kérhessék társadalombiztosítási nyugellátásuk összegének módosítását, a pénztártagság figyelmen kívül hagyásával.

A november 11-én hatályba lépett 2009. évi CIX. törvény kibõvítette a nyugellátásuk módosítását igényelhetõ pénztártagok (volt pénztártagok) személyi körét.

Mindazok a pénztártagok (volt pénztártagok), akik részére 2009. december 31-éig állapítanak meg 75 százalékos mértékben saját jogú öregségi nyugellátást, kérhetik nyugellátásuk összegének módosítását, azaz a nyugellátás teljes (100 százalékos mértékû) összegben történõ megállapítását. A kérelmet 2009. december 31-ig, illetõleg a nyugellátásról szóló határozat 2009. december 15-ét követõ kézhezvétele esetén, legkésõbb a kézhezvételt követõ 15 napon belül kell benyújtani. Ez vonatkozik a bányásznyugdíjat, korengedményes nyugdíjat, elõnyugdíjat, szolgálati nyugdíjat, az egyes mûvészeti tevékenységet folyatók nyugdíját, továbbá az öregségi nyugdíjnak minõsülõ mezõgazdasági járadékokat kérõkre is. A nyugellátás módosításával kapcsolatos eljárás egyebekben nem változik.

A nyugellátás módosítását attól a magánnyugdíjpénztártól kell kérni, amelytõl az érintett személy nyugdíjszolgáltatásban részesült, illetve amelynek tagja. A pénztár a kérelmet annak beérkezésétõl számított 8 napon belül köteles megvizsgálni. Amennyiben a nyugellátás módosításának törvényi feltételei nem állnak fenn, a magánnyugdíjpénztár errõl értesíti a kérelmezõt.

Ha a kérelmezõ már részesült magánnyugdíjpénztári (egyösszegû) nyugdíjszolgáltatásban, az igénybe vett szolgáltatás összegét köteles a módosítási kérelem benyújtásától számított 30 napon belül a magánnyugdíjpénztár részére visszafizetni. A magánnyugdíjpénztár a visszafizetési kötelezettség teljesítését követõen, legkésõbb a módosítási kérelem kézhezvételétõl számított 60 napon belül köteles a pénztári nyugdíjszolgáltatás megállapításának idõpontjában a pénztártag egyéni számláján nyilvántartott jogszerû követelésének megfelelõ összeget a Nyugdíjbiztosítási Alapba átutalni. Egyúttal a magánnyugdíjpénztár köteles értesíteni a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervet is a módosítási kérelem másolatának megküldésével.

A nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv az átutalt összeg beérkezését követõ hónap utolsó napjáig intézkedik a nyugellátás összegének módosításáról, Ez a változtatás a megállapítás idõpontjára visszamenõleges és figyelembe veszik az idõközben végrehajtott nyugdíjemeléseket is.

A törvénymódosítással érintett pénztártag (volt pénztártag) kérelmét legkésõbb 2009. december 31-éig, illetve a társadalombiztosítási nyugellátást 2010. január 1-jét megelõzõ hatállyal megállapító elsõ fokú határozat 2009. december 15-ét követõ kézhezvétele esetén legkésõbb a határozat kézhezvételétõl számított 15 napon belül, dokumentált módon (pl. tértivevényes levélben) juttathatja el a magánnyugdíjpénztárához. A határidõ elmulasztása jogvesztéssel jár, azaz a határidõ lejártát követõen kezdeményezett kérelmek esetében semmilyen körülmények között nincs módja sem a pénztárnak, sem a Felügyeletnek, sem egyéb szervnek vagy személynek a kérelemben foglaltak teljesítésére.

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 660,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra