Viszonteladói tevékenység - áfa

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az áfatörvény XVI. Fejezet 2. alfejezetében szabályozott viszonteladói tevékenységben is lehetséges az alanyi adómentesség választása.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Az áfatörvény XVI. Fejezet 2. alfejezetében szabályozott viszonteladói tevékenység és az alanyi adómentesség választása

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) 224. § (1) bekezdése alapján a belföldön nyilvántartásba vett viszonteladó - az állami adóhatóságnak tett elõzetes bejelentése alapján - dönthet úgy is, hogy tevékenységének egészére nem alkalmazza a viszonteladóra vonatkozó különleges szabályokat.  E választásától a választása évét követõ második naptári év végéig nem térhet el (áfatörvény 225. § (1) bekezdés c) pont). Ha a viszonteladó a határnap lejártáig az állami adóhatóságnak másként nem nyilatkozik, választása a két év leteltével megszûnik. Amennyiben az adóalany választása alapján nem kívánja a viszonteladóra vonatkozó különös adózási módot alkalmazni, helyette az általános szabályok szerint kell teljesítenie adókötelezettségét.

Nincs jogszabályi akadálya annak, hogy az áfatörvény XVI. Fejezet 2. alfejezetében szabályozott ügyletet végzõ alanyi adómentességet válasszon. Amennyiben az adóalany az áfatörvény XVI. Fejezet 2. alfejezete szerinti adózási mód alkalmazásáról az alanyi adómentesség választását megelõzõen nem mondott le, az alanyi adómentesség választása az e különös adózási módról való lemondást is jelent. Az alanyi adómentességgel egyidejûleg a különös adózási mód nem alkalmazható, az adóalany ezen ügyletei is adómentesek az alanyi adómentességre tekintettel. Ugyanis az alanyi adómentesség hatálya alatt az adóalany minden szolgáltatására, termékértékesítésére kiterjed alanyi adómentes minõsége (azaz adófizetésre nem köteles, elõzetesen felszámított adó levonására nem jogosult, a kiállított számláiban adót nem háríthat át), kivéve azokat az eseteket, melyekben az áfatörvény kifejezetten kimondja, hogy az adóalany nem járhat el, vagy jogosult nem eljárni alanyi adómentes minõségében. Mivel az adóalany alanyi adómentes minõsége – eltérõ törvényi rendelkezés hiányában - viszonteladói tevékenységére is kiterjedõ hatályú, továbbá figyelemmel arra, hogy az alanyi adómentesség hatálya alatt az adóalanytól adófizetési kötelezettség csak az áfatörvényben kifejezetten meghatározott esetekben követelhetõ (melyek közé nem tartozik az adóalany viszonteladói tevékenysége), így kizárt, hogy az alanyi adómentesként bejelentkezett adóalany alanyi adómentes minõségével párhuzamosan adófizetési kötelezettséget teljesítsen az áfatörvény viszonteladókra vonatkozó szabályai alapján.

Ezzel összhangban az adóalany az alanyi adómentességének idõszaka alatt az áfatörvény 224. § (1) bekezdése szerinti választásától számított 2 év elteltével, eltérõ nyilatkozata hiányában nem tér vissza automatikusan a viszonteladóra vonatkozó különleges adózási szabályok alá. Ugyanis, ha az adóalany a 2 év elteltével továbbra is megfelel az alanyi adómentesség feltételeinek, alanyi adómentes minõségében értékesíti tovább a felvásárolt termékeket (függetlenül attól, hogy az ilyen értékesítéseire alanyi adómentesség hiányában az áfatörvény XVI. Fejezet 2. alfejezete alkalmazható lenne-e). Amennyiben azonban az adóalany a 2 év elteltével bármilyen oknál fogva elveszti alanyi adómentességét, viszonteladói tevékenységére – eltérõ nyilatkozata hiányában – ismét az áfatörvény XVI. Fejezet 2. alfejezete szerinti különleges adómegállapítási módszert kell alkalmazni.

(PM Forgalmi adók, Vám és Jövedéki Fõosztály 8519/2/2009.– APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály  2279070450)

Forrás: www.apeh.hu

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 660,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra