Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Kft. kölcsön


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

rani 2017-09-21 14:15:26

T.Attila!

Egy kft. 3000 e Ft kölcsönt adott több mint 5 éve a tagjának.( egyben ügyvezető is volt) A tag nem tudja visszafizetni. A kft. elengedné a követelést. (86-35)
Kell e a tagnak ez után szjt-t fizetni miután elévült.
Köszön a válaszát! Anikó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-21 14:32:42

Anikó,
A helyzet az, hogy ha szabályosan járt el a Kft, akkor a követelése nem évülhetett el. Ugyanis az éves beszámoló alapja a leltár, aminek része a követelések felleltározása is. Ennek során a Kft-nek (az ügyvezető felelőssége mellett!) egyenlegközlővel kell igazolnia a követelése valódiságát, ami pedig a régi Ptk alapján elegendő az elévülés évenkénti megszakadásához. Ezen felül hangsúlyosan megjegyzendő, hogy az elévülés a társaság ügyvezetőjével szemben szinte értelmezhetetlen (még az elévülés szabályait megváltoztató új Ptk. fényében is), hiszen az ügyvezető írja alá a beszámolót, visszás lenne, ha a saját tartozását hagyná elévülni.
Igen, ha elengedi a Kft a követelését, akkor az a magánszemélynél jogviszony szerinti jövedelemként adózik (azaz ha munkaviszonyos, akkor munkabérként, ha társas vállalkozó, akkor tagi jövedelemként).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra