Hírek

Pályázat indul élelmiszeripari cégeknek beruházási támogatásra

TÁMOGATÁSOK

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) legújabb kiírásán a közepes méretű vállalkozások fejlesztései kaphatnak támogatást, a cégek modern gépeket vásárolhatnak, bővíthetik telephelyüket és képezhetik munkavállalóikat

Mazars: Nem olyan szépek az új SZÉP-kártya szabályok

SZJA

További fél évig lehet élni a megemelt SZÉP-kártya limitek és a szociális hozzájárulási (szocho) adómentesség adta lehetőséggel, viszont a cafeteria-juttatásokat januártól szakképzési hozzájárulás, júliustól pedig szocho is terheli. A Mazars szakértői összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat az első és második félévben alkalmazandó új szabályokról.

Munkavállalói nyilatkozatok a bérszámfejtéshez - és további írások az Önadózó januári számában

JÁRULÉKOK, TB

Munkáltatók, kifizetők év eleji teendői ★ Munkavállalói nyilatkozatok a bérszámfejtéshez ★ Munkaügyi teendők 2021 elején ★ Konzorciumok áfa szabályai ★ Változások a társasági adótörvényben ★ A számviteli törvény változásai ★ A Szja, KATA és járulékváltozások ★ Őstermelők megújuló adózási szabályai ★ A szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezmények ★ Az adóeljárás változásai 2020-2021 ★ Helyi adók, illetékek változásai ★ Vám, jövedéki és regisztrációs adó változások 2021 ★ Új év - új teendők - most fizessen elő - még a régi áron - az Önadózó 2021-es előfizetői csomagjára: 2021. 1-12. hóra 24.696,-Ft https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Változások a jövedéki adóban 2021

JÁRULÉKOK, TB

Írásunkban összefoglaljuk az jövedéki adó 2021-től hatályos változásait ★ Dohánytermékek áfakezelése ★ Készletfelvételi szabályok ★ Alkilát-benzin forgalmazása ★ Egyedi veszteségnorma-megállapítás ★ Egyszerűsített jövedéki engedély ★ Bejelentések és nyilvántartásba vételek★ Zárjegyeltépődés ....

Adóelőleg-nyilatkozatok - célszerű kitölteni még az első bérszmfejtés előtt

SZJA

Célszerű már az első bérszámfejtés előtt nyilatkozni az adókedvezményekről, így a munkáltatók már a januári fizetésben is figyelembe veszik a munkavállalóknak járó adókedvezményeket. Az online nyomtatványkitöltő alkalmazással (ONYA) az adóelőleg-nyilatkozat online is kitölthető.

Kinek nem kell ’08-as bevallást benyújtani?

JÁRULÉKOK, TB

A katát választó vállalkozásnak (bt., kkt.) és kisadózó egyéni vállalkozónak nem kell 08-as bevallást benyújtania, kivéve, ha kisadózónak nem minősülő személy(eke)t foglalkoztat. A részükre juttatott jövedelmek után teljesítendő adókötelezettséget a 08 jelű bevalláson az általános szabályok szerint kell teljesíteni.

Február 8-ig igényelhető az ágazati bértámogatás

TÁMOGATÁSOK

A munkaadók a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályaihoz nyújthatják be egyoldalas kérelmeiket, amelyekhez a dolgozók munkaszerződését kell csatolni. A részletes pályázati kiírás a munka.hu oldalon található meg. Eddig 12 ezer munkáltató kérte összesen 90 ezer munkavállalójára

Miért „igényli” a 08-as bevallás a FEOR szám jelölést?

JÁRULÉKOK, TB

A ’08-as bevallás már azon jogviszony esetén is igényli a FEOR-szám feltüntetését, amely tekintetében a ’T1041 nyomtatványon nem kötelező jelölni azt.

Új szabályok alapján fizethetnek társasági adót a külföldi cégek Magyarországon

TAO

Társasági adót kell fizetniük bizonyos magyar megrendelőknek nyújtott szolgáltatások után az országban jelen nem lévő külföldi vállalkozásoknak – derül ki a társaságiadó-szabályozás 2021. január 1-jétől hatályos rendelkezéséből.  

Papírmentességem története. Elmondja egy könyvelőiroda vezetője

DIGITALIZÁCIÓ

Az irodánknak fejlesztettem egy ’iktató’ felületet, amit az ügyfeleknek odaadtam, és ezért minimális havi használati díjat számítottam fel a könyvelési díjba, amiért használhatják. Ebbe az iktató felületbe töltjük le a Nav adatszolgáltatást, Kap egy iktató sorszámot, az ügyfél számolhatja az áfájá, ha érdekli, mellé írhatja a kiegyenlítés dátumot az utalásoshoz. Jogcímezni is tud, ha esetleg akarja figyelni a jogcím szerinti költéseit (pl marketing).

Külföldinek minősülő munkavállalók biztosítási kötelezettsége

JÁRULÉKOK, TB

A biztosítás nem terjed ki a magyar jogszabályok szerint be nem jegyzett külföldi munkáltató által Magyarország területén foglalkoztatott, harmadik állam állampolgárságával rendelkező és külföldinek minősülő munkavállalóra, ha a munkavégzésre kiküldetés, kirendelés vagy munkaerő-kölcsönzés keretében kerül sor, feltéve, hogy e munkavégzés a két évet nem haladja meg, és az előző belföldi munkavégzés befejezésétől számítva három év eltelt.

Változtak a személyi kedvezmény szabályai

SZJA

A személyi kedvezmény az összevont adóalap terhére vehető igénybe. Változott a kedvezmény mértéke, ami a jogosultság hónapjaiban a minimálbér egyharmadának felel meg (száz forintra kerekítve).

Vámkötelessé váltak a Nagy-Britanniából érkező, és az oda tartó termékek a Brexit miatt

EGYÉB ADÓK

A vámügyintézéshez a NAV-nál EORI-számot kell igényelni, amely megtehető személyesen vagy képviselet útján is. Az EU-n kívülről - ez esetben a Nagy-Britanniából - Magyarországra érkező, valamint a Magyarországról Nagy-Britanniába induló termékekről vám-árunyilatkozatot kell benyújtani, mivel ez 2021. januártól feltétele a behozatalnak és a kivitelnek. A NAV a benyújtott árunyilatkozat alapján folytatja le a vámeljárást.

Március közepétől elérhetők a szja-bevallási tervezetek

SZJA

A NAV idén is minden adózónak, a magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is készít szja-bevallási tervezetet, amely KAÜ-azonosítás (ügyfélkapus, e-személyi igazolvánnyal történő vagy telefonos azonosítás) után 2021. március 15-étől érhető el a NAV honlapján.

SZÉP-kártya 2021. évi juttatása

SZJA

A 2021. január 1. és 2021. június 30. között a SZÉP-kártya egyes alszámláira utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összeget nem terheli szociális hozzájárulási adó. És további változások

Illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások

EGYÉB ADÓK

Az elsőfokú közigazgatási eljárások illetékmentessé válásával a cégeknek például ingyenes lesz a korábban még 10 ezer forintba kerülő adóügyi méltányossági kérelem.

Katások figyelem! Tájékoztatni kell a megbízókat!

EGYÉB ADÓK

A kifizetőnek szóló levél szövege kb ennyi: "Eleget téve a Katv. 13.§ (2)-ben foglalt tájékoztatási kötelezettségemnek, ezúton nyilatkozom, hogy a cégével fennálló szerződéses kapcsolatomban kisadózó vállalkozásként járok el. Kérem az előbbiek szíves tudomásul vételét."

Adózási évnyító Izer Norbert PM államititkártól

ART

Nyáron már az áfa-bevallást is a tervezet kiajánlásával segíti az adóhivatal, mindez évente mintegy 500 ezer vállalkozást érint. A júliusi havi áfabevallási tervezetet készíti el először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV),

Szerződéskötés ügyvédi távazonosítással és távellenjegyzéssel

JOG

Váratlan problémát okozhat pandémia idején egy egyébként rutinszerű, mégis hangsúlyos ügyvédi procedúra. A dokumentumok ellenjegyzését, illetve a személyazonosítást ezekben a napokban is meg kell oldani, ám a vírushelyzet miatt nehézkes vagy egyáltalán nem megoldható a személyes találkozás. Éppen ezért különösen fontos, hogy az ügyfelek tisztában legyenek a távazonosítás és a távellenjegyzés lehetőségével – hívja fel a figyelmet a Bán és Karika Ügyvédi Társulás. 

Őstermelők és a családi gazdaságok - új szabályok

KKV

A családi mezőgazdasági társaságoknál kizárólagos előny, hogy tagjaik számára a termőföld-adásvételeknél és haszonbérleteknél kedvező elővásárlási, illetve előhaszonbérleti lehetőség biztosított.


Vissza az előző oldalra