Hírek

Fizetésemelésre és több béren kívüli juttatásra számíthatnak a kkv-knál dolgozók

KKV

Fizetésemelésre és több béren kívüli juttatásra számíthatnak a mikro-, kis- és középvállalkozásoknál dolgozók a cégek következő egy évre vonatkozó várakozásait és terveit vizsgáló K&H kkv bizalmi index kutatás második negyedéves eredményei szerint.

Egyszerűsödött egyes jövedéki termékek közterületi értékesítése

EGYÉB ADÓK

A jövedéki kiskereskedőnek – a sör, csendes és habzóbor, egyéb csendes és habzó erjesztett ital, köztes alkoholtermék és alkoholtermék – alkalmi rendezvényen, közterületi értékesítés keretében, vásáron vagy piacon történő értékesítésére vonatkozó - az állami adó- és vámhatóság felé történő - előzetes bejelentési kötelezettsége[1] 2021. július 1-től megszűnt[2].

Kutatás-fejlesztési pályázatot tettek közzé

TÁMOGATÁSOK

Olyan cégek pályázatait várják, amelyek újdonságot jelentő termék, technológia vagy szolgáltatás létrehozását tervezik. Kísérleti fejlesztésekhez, ipari kutatásokhoz, eszközbeszerzésekhez, iparjogvédelmi lépésekhez és piacra lépéshez kérhető támogatás. A kiírás már elérhető, a pályázatokat 2021. október 18-tól lehet majd benyújtani

A távmunka költségtérítése a veszélyhelyzetben

SZJA

A veszélyhelyzet ideje alatt a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezéseitől eltérően igazolás nélkül, költségként elszámolható a távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítésként fizetett összeg.

A tényleges főtevékenység meghatározása

JÁRULÉKOK, TB

Tényleges főtevékenység az a tevékenység, amelyből az adózónak a Korm. rendelet hatálybalépését, azaz 2020. november 11-ét megelőző 6 hónapban a legtöbb bevétele, de legalább a bevételének 30 százaléka származott

A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács

DIGITALIZÁCIÓ

A versenyképességi tanács javaslatai négy területen gyorsítanák a digitalizációt, ezek a magyar emberek digitális készségfejlesztése, a kormányzati szolgáltatások és az egészségügy további digitalizációja, valamint a magyar vállalkozások digitális eszközhasználata

Adózás Spanyolországban, Portugáliában, Izraelben

SZJA

Ezek az országok a gazdaságuk fellendítésének egyik eszközeként tekintenek a jómódú, tőkeerős, külföldi magánszemélyek bevonzására. A cél az, hogy a kedvező adórendszer nem csak turistaként, hanem hosszabb távra, akár évekre is ott tartsa ezeket a személyeket a napsütötte országban, hogy ott költsék el a keresetüket, ott fektessenek be, ezzel segítve a helyi gazdaságot. 

Nébih: esedékes az élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletének befizetése

EGYÉB ADÓK

Az élelmiszerlánc szereplői május végéig készítették el élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásukat, amelynek végösszegét két egyenlő részletben, 2021. július 31-ig, valamint 2022. január 31-ig kell megfizetni.

Kiszállás a cégből

KKV

Ahogy tudatosan felépítette az alapító a céget, ugyanolyan tudatosan kell készülnie arra a helyzetre, amikor a cég majd nélküle fog működni. Ehhez jó piaci kapcsolatok, jól működő cégvezetés, és operatív gárda, valamint megbízhatóság szükséges, amelyet hosszú évek munkájával lehet kialakítani

Módosultak a távmunkaszabályok

MUNKAJOG

Nem elegendő a távmunka egyes feltételeit céges belső szabályzatban rögzíteni, hanem szükséges lesz a szabályzat mellé egy olyan írásbeli megállapodás is, amelyben a munkavállaló és a munkáltató – amennyiben szükségesnek tartják – eltérnek a kormányrendelet szabályaitól. A céges távmunka-szabályzatok a jövőben is megmaradhatnak, de sokkal nagyobb hangsúlyt kap a munkavállalóval kötendő megállapodás tartalma

Elrontotta az adóbevallását? Módosítaná benyújtás után? Erre érdemes figyelni!

SZJA

Május 20-án járt le a személyi jövedelemadó-bevallások határideje. Mi van akkor, ha valaki módosítani szeretné az általa elkészített vagy automatikusan “élesedett” bevallást? Vannak lehetőségek, de nem mindent lehet utólag megváltoztatni.

A kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetének adózási szabályai

SZJA

A kisgyermekkel otthon lévő szülők 2021. július 1. óta szövetkezetet alakíthatnak, így rugalmas keretek között vehetnek részt a foglalkoztatásban.[1]

Augusztus 1-től megszűnik az elviteles vagy házhoz szállított ételek és italok kedvezményes áfája

ÁFA

Augusztustól a vendéglátó üzletek csak szolgáltatásnyújtás esetén alkalmazhatják az 5 százalékos áfát. Az elviteles vagy házhoz szállított étel és ital értékesítése nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősül, így erre a továbbiakban nem vonatkozik a kedvezményes adómérték

Közjegyzői kamara: a házassági vagyonjogi szerződés tiszta helyzetet teremt

JOG

A MOKK online felmérést készített, amelyből kiderül, hogy sok a tévhit a magyarok körében arról, mi számít a házastársak közös vagyonának és mi különvagyonnak. Az emberek hatvan százaléka nem tudja például, hogy a házastárs vállalkozásából származó bevételek akkor is közösek lesznek, ha a céget a házasságkötés előtt alapította

AM: már lehet pályázni a precíziós fejlesztések támogatására

TÁMOGATÁSOK

Lehetőség van a szántóföldi és a kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges eszközök, gépek beszerzésére, így egyebek között támogatott a precíziós gazdálkodáshoz szükséges és arra alkalmas traktorok, betakarítógépek, munkagépek, infokommunikációs eszközök vásárlása, de a meglévő traktorok, munkagépek úgynevezett "felokosítása" is.

Cégmegszüntetési segédlet - Az egyszerűsített végelszámolás kézikönyve és iratmintáti 2021 - új e-book az Önadózótól!

KKV

Forgatókönyv, iratminták, számviteli, adózási és illetékszabályok Bt-k, Kft-k, Zrt-k egyszerűsített végelszámolásához. Segítség a cég egyszerű, gyors, olcsó megszüntetéséhez. A kiadvány tartalma azonos a korábbi kézikönyvvel, annak javított kiadása.

Az első házasok kedvezménye

SZJA

Az első házasok kedvezményét az a házaspár érvényesítheti, akik közül legalább egyiküknek ez az első házassága. A jogosultságot nem befolyásolja, hogy a házasságot hol kötötték, belföldön, vagy külföldön.

Sok a tisztázatlan kérdés az építőipari korlátozások terén

JOG

A kormány több olyan rendeletet is kiadott a közelmúltban, amelyek jelentős hatást gyakorolnak mind az építőiparra, mind az építési alapanyagokat kitermelői ágazatra. A bevezetett intézkedések hatással lehetnek a már hatályban lévő szerződések teljesítésére, illetve a futó projektek kivitelezésére is.

Deloitte: nem megfelelő számlával az ügyfelek elveszíthetik az otthonfelújítási támogatást

ÁFA

A jogszabály azt is előírja, hogy csakis olyan számla fogadható el, amellyel összefüggésben a számla kiállítója teljesítette az adóhatóság felé adatszolgáltatási kötelezettségét.

Cafetéria helyzetkép - 2021. Népszerű az iskolakezdési utalvány

SZJA

A megkérdezett munkavállalók 46 százaléka részesül rendszeres béren kívüli juttatásban, a legtöbben 100 ezer és 200 ezer forint közötti összegben. Az iskolakezdési utalvány jelentős segítség, hiszen azonnal elkölthető a boltban olyan eszközökre, amelyekre szükség van a gyermekek oktatásához. A csekély értékű utalvány formájában adható juttatás további előnye, hogy csupán 37,76 százalékkal adózik, szemben a bér jellegű kifizetés 75,94 százalékos közterhével. Nem terheli társadalombiztosítási járulék, és alacsonyabb a szakképzési hozzájárulás, a szocho és az szja mértéke is. 


Vissza az előző oldalra