Hírek

Ágazati mentességek: Az ekho-val mi a helyzet? Le kell vonni például sportvállalkozásnál?

EGYÉB ADÓK

Az ekho önálló adónem. Ugyanakkor megfizetésével teljesülnek a biztosítottat terhelő járulékokat érintő kötelezettségek. Ez utóbbi miatt teljesen indokolt a kérdés, hogy az ekh-s munkabér esetén hogyan kell eljárni.

A veszélyeztetett ágazatokba tartozó adózók bevallási kötelezettségei

ART

2020. március 24-től nemcsak csökkentek a veszélyeztetett gazdasági ágazatokban működő vállalkozások közterhei, hanem változik az érintett adónemek bevallása is. Március 31-ig közzéteszik.

Ágazati adómentességek: újabb tevékenységek kerültek be a kedvezményezett körbe

JÁRULÉKOK, TB

Március 27-től már az utazásközvetítés, utazásszervezés, egyéb foglalás (TEÁOR és TESZOR 79), fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 96.04) és a belvízi személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 50.30). tevékenységet végzők is igénybe vehetik a veszélyhelyzeti adó és járulékmentességeket.

Kijárási korlátozások 2020. március 28-tól április 11-ig

JOG

A Kormány 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelete kijárási korlátozásokat vezetett be. A rendelet hatályba lép március 28-án. Azért ki lehet menni - lényegesek a fogalmak: nem kijárási tilalom van, hanem kijárási korlátozás. Például fodrászhoz és műkörmöshöz is el lehet menni. És nem kell dokument az igazolásához.

A NAV méltányolja a járványhelyzet miatti mulasztásokat

AIR

Ha az adókötelezettség alól a járványügyi vészhelyzetre tekintettel nem mentesített adózó mulaszt, késedelembe esik például a bevallással, az adatszolgáltatással, akkor a határidő lejártát követően a lehető leghamarabb jeleznie kell a NAV számára mulasztásának okát, kiemelve, ha az a járványügyi vészhelyzetre vezethető vissza.

Gyakori kérdések és válaszok a járványhelyzet adóintézkedéseiről

JÁRULÉKOK, TB

A veszélyeztetett ágazat értelmezése * Járulékok * KIVA

Elérhető az E-cég betekintő felület

DIGITALIZÁCIÓ

Az E-cég betekintő felületre a belépéshez ügyfélkapus azonosítás szükséges, a letöltött cégiratok megtekintése az e-szignó alkalmazással lehetséges.

A moratórium kihasználása mellett érvelnek az MNB szakértői

KKV

Az adósok szemszögéből nézve, fontos megérteni, hogy a pénznek időértéke van, ez tükröződik a kamatban, azaz a mostani 1 forint többet ér, mint a 10 év múlva ugyanannyi, hiszen a mostanit be lehet fektetni, kamatoztatni lehet és a kapott kamattal is ugyanez a helyzet. Ezért a jövőbeli törlesztések jelenértékét kell nézni! Szakmai hibát követnek el azok, akik a moratórium és anélküli törlesztések összegét hasonlítják össze időérték nélkül, mert almát hasonlítanak a körtével!

Nem csökkenti a produktivitást az otthoni munkavégzés

MUNKAJOG

.. feltéve, hogy ésszerűen dolgoznak és rendelkeznek azokkal az eszközökkel, melyek szükségesek a kollégákkal való együttdolgozáshoz. Sokan úgy tapasztalják, sokkal több feladatot végeznek el otthon, ahol kevesebbszer szakítják meg őket a munkában.

Továbbra is az email a kiberbiztonság legsebezhetőbb pontja

DIGITALIZÁCIÓ

A kibertámadások nagy része a rendszerek sérülékenységét használja ki. A levelezés kulcsfontosságú terület, a célzott kéretlen levéltámadások egyre kifinomultabbakká válnak. A titkosított forgalom aránya megnőtt az interneten.

Az adóvégrehajtásokat felfüggesztették, de a köztartozásokat érdemes fizetni

ART

Ezen a héten jelent meg a Magyar Közlönyben a legfrissebb gazdaságvédelmi célú kormányrendelet a végrehajtások felfüggesztéséről. Az intézkedés csak a folyamatban lévő végrehajtásokat szünetelteti, a tartozás pedig megmarad

MAZARS: Vis maior vagy sem?

JOG

Mikor mentesülhet jogszerűen szerződéses kötelezettségei alól a koronavírus-járvány okozta fennakadások miatt?

Megkezdik az agrártámogatások kifizetését

TÁMOGATÁSOK

A következő három hónapban 122 milliárd forint kifizetésére számíthatnak a magyar mezőgazdasági termelők a tavalyi kérelmeikhez kapcsolódóan

Megjelentek a közlönyben a fizetési moratórium részletszabályai

JOG

A tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni Ha a hitelt továbbra is törlesztik, a teljesítést a szerződésnek a moratórium elrendelése előtt hatályos rendelkezései szerint kell jóváírni. A moratórium a munkáltatói kölcsönre is vonatkozik.

A munkáltatói felmondás és a táppénz kapcsolata

MUNKAJOG

A Munka törvénykönyve felmondási tilalmai között nem szerepel a keresőképtelenség, táppénz. Tehát keresőképtelenség, táppénz ideje is alatt felmondható a munkavállaló munkaviszonya. Azonban...

Hétnapos iratkarantén a bíróságokon

JOG

A bíróságokra érkező iratok hét napra karanténba kerülnek a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében, a halaszthatatlan ügyek iratait pedig speciálisan kezelik. Az ügyfeleknek érdemes a halaszthatatlan ügyintézést igénylő iratokon ezt a tényt jól láthatóan jelezni - tudatta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) közleményben. Akkor ezt minden ügyviteli munkahelyre ki kellene terjeszteni

Rendeletek a családtámogatások meghosszabbításáról

JÁRULÉKOK, TB

 A Kormány 58/2020. (III. 23.) Korm. rendelete szerint a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik a gyermek gondozására, nevelésére nyújtott - kormányrendeletben meghatározott - egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra való jogosultság.

Az MNB bízik a járvány okozta válság utáni fellendülésben

KKV

A jegybanki előrejelzés szerint a koronavírus leküzdését követően egy "V" alakú gazdasági növekedés jöhet, vagyis 2020-ban 2 százalék körüli, 2021-ben pedig a járvány előttinél is magasabb ütemű bővülés várható. Ez az alappálya, amelynek feltétele, hogy a veszélyhelyzet a nyár közepéig véget érjen, minél tovább tart ugyanis, annál nehezebb lesz a felpattanás

Adózási könnyítések szerte Európából

ART

A mostani helyzetben két dolog egyértelmű: senki sem látja előre a megoldást, a gazdaságnak viszont muszáj segítséget nyújtani. Az biztos, hogy a magyar kormány követi az európai trendeket és a bevezetett intézkedések valóban érdemi segítséget jelenthetnek az érintett vállalkozásoknak

Újabb adó- és járulékmentességek a veszélyhelyzetben - Kormányrendelet II.

JÁRULÉKOK, TB

Ismertetjük a legújabb - március 23-án meghozott, és március 24-én hatályba lépett adó és járulékmentesítő intézkedéseket. Ezek érintik a mentesített ágazatokban működő kifizetőket, egyéni vállalkozókat, kata és kiva alanyokat. Ez a rendelet már egyértelműbb, mint az előző, lehet,hogy ezt már a Pénzügyminisztérium fogalmazta, és nem a katasztrófavédelem ezredese.


Vissza az előző oldalra