Hírek

Civil szervezetek év végi zárása

SZÁMVITEL

Egy civil szervezet esetében kiemelten fontos, hogy a könyvelés a szervezet szakembereivel, vezetőivel karöltve együtt dolgozzon! Összefoglaljuk mire is kell figyelniük a  civil szervezeteknek a zárás okán!  Rámutatunk  a gyakran előforduló típushibákra is.

Othoni munkavégzés feltételei és ellenőrzése

MUNKAJOG

A feltételek teljesülését a munkáltatónak ellenőriznie kell, és kötelező meggyőződnie arról, hogy adottak a távoli munkavégzéshez szükséges körülmények a beosztottak számára. Erről a foglalkoztató akár személyesen is megbizonyosodhat vagy kérhet a helyszínről fotókat.

Támogatásra pályázhatnak divat- és dizájnipari kkv-k

TÁMOGATÁSOK

A "Divat és Dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása" című pályázatra a támogatási kérelmeket 2021. január 5-én 9.00 órától lehet majd benyújtani

Online Adókonzultációt rendez a NAV

ART

Milyen lehetőségek és kötelezettségek kapcsolódnak jövőre az Online Számla rendszerhez? Hogyan változott a foglalkoztatás közterheihez kapcsolódó szabályozás? Hol tart a digitális adóztatás? Hogyan változnak a termékimport áfaszabályai és mi várható a brexit hatására 2021-ben? Egyebek mellett ezek a témák kerülnek napirendre az Online Adókonzultáción, november 25-én.

Áfa bevallás kiajánlása - az Adótanácsadók Egyesülete tájékoztatója

ÁFA

Elismeri a pénzügyi kormányzat, hogy felerősödik a könyvelők, adózási szakemberek szerepe, munkájuk szükségessége az áfa bevallás tervezet kiajánlása után. Levelük azonban hallgat arról, hogy a kiajánlás használata szerintük miért jelentős adminisztráció csökkentés – mondta el Zara László az Adótanácsadók Egyesületének elnöke. 

Jövőre változik az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke

JÁRULÉKOK, TB

2021. január 1-jétől változik az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke. A havi fizetendő összeg 8000 forint, a napi összeg 270 forint lesz.

Veszélyhelyzeti kedvezmény-összefoglaló a PM-től

TÁMOGATÁSOK

A veszélyhelyzetre specializált bértámogatási program a bruttó bérek 50 százalékát fedezi a vendéglátás és a szabadidő területén, ahol a munkáltatói adóterhek novemberi megfizetése alól is mentesülnek. A szálláshelyeknek megtérítik az előzetes foglalások alapján számított bevételkiesés 80 százalékát. Az eddigi 27 százalékról öt százalékra csökkent a kiszállított ételek áfája. Meghosszabbították a lejáró személyi okmányok érvényességét. Ingyenes internet-hozzáférés a digitális oktatásban résztvevő családoknak

Hétfőtől lehet pályázni az elektromoskerékpár-vásárlás támogatására

TÁMOGATÁSOK

Az első pályázati időszak november 23-án kezdődik és november 27-én ér véget.  Ezt követően havi rendszerességgel lehet majd pályázatokat benyújtani 2021. október 29-ig, vagy a keret kimerüléséig. A pályázati dokumentumok a korábbi kiírásokkal azonos módon, kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatók be.

Adóváltozások 2021 - Összefoglaló a PM-től

ART

 A tervek szerint 2021-ben már a második negyedéves, illetve a június havi áfabevallási tervezetet is kiajánlja a NAV.A fejlesztési tartalék összegét az egész adózás előtti nyereségből le lehet írni. Jövőre az ekáerben már csak a kockázatos termékek szállítása esetén kell bejelentést tenni. Idén a helyi iparűzési adóban is megszűnik a feltöltés. És ha marad a kata szigorítás, de a kiva jobb lesz.

Letölthető és nyomtatható 2021. évi munkaidő naptár

MUNKAJOG

Az Önadózó 2020. decemberi számához munkaidő naptárat adunk ajándékba, keresse majd a december elején megjelenő lapszámban. A naptár letölthető és A/4 méretben nyomtatható verzióját a https://munkaidokeretkalauz.hu/ oldalról lehet elérni:

KIVA-kalkulátor a Pénzügyminisztériumtól

EGYÉB ADÓK

Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 11 százalékra csökken, választási értékhatára a triplájára nő, a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátorral segíti az adózási forma választását. A kiva választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégek több mint a 70-80 százaléka, több tízezer vállalkozás jobban járna a PM elemzése szerint

Újabb infók az otthonfelújítási támogatás igénylésérő

TÁMOGATÁSOK

Januártól a kormány a legalább egy gyermeket nevelő családok felújítási költségeinek felét, maximum hárommillió forintig visszatéríti. A lehetőséggel a január elseje után indult felújítások esetén lehet élni. A támogatás az anyagköltségre és a munkadíjra is igénybe vehető, utóbbihoz szerződést kell kötni, A számlák benyújtása után a MÁK-nak 30 napja van elbírálni a támogatást, ezt követően 5 napon belül kiutalják a támogatási összeget.

Megjelent a hátrányos helyzetű településeken működő vállalkozásokat támogató pályázat

TÁMOGATÁSOK

A pályázaton kifejezetten a legkisebb méretű vállalkozások, mikro- és kisvállalkozások vehetnek részt. A pályázó vállalkozások 70 százalékos támogatási intenzitású vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek, amelyet elsősorban új eszközök, gépek beszerzésére, valamint ingatlanfejlesztésre, munkabérre, alkalmazottaik képzésére, IT fejlesztésre fordíthatnak.

Elfogadták az őszi adócsomagot

ART

Jövőre az adóhatóság készítheti a vállalkozások áfabevellás-tervezetét. A társasági adóban a sportszervezetek a koronavírus-járvány elleni védekezésre is költhetik az adózók támogatását.

Az Országgyűlés elfogadta a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslatot

SZJA

A hazai élelmiszergazdaság gerincét adó 290 ezer őstermelő és 83 ezer családi gazdaságban dolgozó termelő 2021. január 1-től három működési forma közül választhat, így maradhat őstermelő, alkothat őstermelők családi gazdaságát vagy családi mezőgazdasági társaságot.

Új rendelet szabályozza a veszélyhelyzet alatti távmunkavégzést

MUNKAJOG

Bár a múlt heti kormányrendelet nem írja elő, a távmunka feltételeiről a PwC szakértői szerint írásban kell megállapodnia a munkáltatónak és a munkavállalónak.

November végéig lehet pályázni a szőlő szerkezetátalakítási támogatásra

TÁMOGATÁSOK

Az új rendelet alapján a támogatás részleteit tartalmazó egyéni tervben legfeljebb három éves időtartamra lehet a szőlőültetvények megújítását vállalni.

Megérkezett! Itt kérhet további információt, árajánlatot a PIRAMIS IGAZOLÁSaim webes szoftverről!

MUNKAJOG

M30 és Igazolás a járulékalapot képező juttatásokról papírmentesen? E-aláírás és a HR tehermentesítése? Továbbítsuk a munkavállalóknak az e-aláírással hitelesített igazolásokat néhány kattintással. Ugye érdekes lehet? További információért kattintson az L-Soft honapjára! https://bit.ly/2UkNoX1

Veszélyhelyzeti adókedvezmények novemberre

JÁRULÉKOK, TB

A vendéglátás, szórakoztatás, sport, szabadidő ágazatban működő vállalkozásoknak nem kell megfizetniük a novemberi szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást és a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét. A novemberre vonatkozó rehabilitációs hozzájárulás mentesség az éves adóbevallásban érvényesíthető

Öt százalékra csökken a kiszállított ételek áfája a zárva tartás idejére

ÁFA

Az adómérték csökkentését a kiszállításra nem lehet alkalmazni, ezért a számlát meg kell osztani, a szállítás díja 27 százalékos áfával terhelt tétel. A vendéglátóhelyekre nem vonatkozik az este hét órás bezárás, onnan este 8 után is házhoz lehet szállítani az ételeket-italokat


Vissza az előző oldalra