Adóaudit - adóellenőrzés előtt

AIR

Nyomtatás
Forrás: PR-ego

Címkék: adóellenőrzés


Amint azt a NAV ellenőrzési terve is mutatja, az adózóknak folyamatosan naprakésznek kell lenniük az adójogszabályokról és előírásokról. Ehhez szükség lehet olyan szakértőkre, akik segítséget nyújthatnak az ellenőrzések előkészítésében, és felhívják a figyelmet az adóoptimalizálási lehetőségekre is. A proaktív hozzáállás és az előzetes átvilágítások nem csupán a potenciális bírságok és pótlékok elkerülését segíthetik elő, hanem a vállalatok adóstratégiájának finomhangolását is

  • Változik, és egyre inkább a digitális adatszolgáltatáson alapul a NAV ellenőrzési gyakorlata.
  • A 2024-es ellenőrzések során az adózói magatartást differenciáltan értékeli az adóhatóság.
  • Kiemelt figyelemre számíthatnak idén többek között a reklám- és médiatevékenységet végzők, a kriptovalutából élők és a szépségipar vállalkozói.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2024 márciusában nyilvánosságra hozott ellenőrzési terve szerint az informatikai rendszerek által gyűjtött adatok és az adózók magatartása egyaránt meghatározó tényező az ellenőrzési folyamatokban – tájékoztat a Mazars. A pénzügyi, jogi és számviteli tanácsadással is foglalkozó független cég segít értelmezni az ellenőrzés új dimenzióit, és betekintést nyújt az adóhatóság idei ellenőrzési tervének legfontosabb elemeibe, felkészítve az érintett adózókat a várható ellenőrzésekre.

A digitalizáció előretörésével a NAV a hagyományos, papíralapú elszámolások helyett egyre inkább a tranzakciókra alapozott bevallásokra és a NAV informatikai rendszerein – például online pénztárgép, EKÁER – keresztül összegyűjtött adatokra támaszkodik. Az adóhatóság 2024-es ellenőrzési tervének kulcsfontosságú eleme és egyben új dimenziója a kockázatelemzésre épülő differenciált megközelítés. Ennek értelmében az adóhatóság az ellenőrzések alatt támogatja azokat az adózókat, akik együttműködő, jogkövető magatartást tanúsítanak. Esetükben a hibák javítását célzó segítségnyújtás a fő cél, nem a szankcionálás. Ezzel szemben azok az adózók, akik szándékosan és súlyosan megsértik az adójogszabályokat, határozott fellépésre számíthatnak. Ezért a NAV célja az eddigieknél is differenciáltabb hatósági hozzáállás, amelyben az ellenőrzés típusának megválasztásában meghatározó szerepet játszik majd az adózó magatartása.

A Mazars hangsúlyozza, hogy a pontos adatszolgáltatás alapvető a kockázatelemzési modellek számára, ezért az adózóknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az adatok helyes és időben történő szolgáltatására.

„Amint azt a NAV ellenőrzési terve is mutatja, az adózóknak folyamatosan naprakésznek kell lenniük az adójogszabályokról és előírásokról. Ehhez szükség lehet olyan szakértőkre, akik segítséget nyújthatnak az ellenőrzések előkészítésében, és felhívják a figyelmet az adóoptimalizálási lehetőségekre is. A proaktív hozzáállás és az előzetes átvilágítások nem csupán a potenciális bírságok és pótlékok elkerülését segíthetik elő, hanem a vállalatok adóstratégiájának finomhangolását is” – hívja fel a figyelmet a jogkövető adózói magatartás fontosságára dr. H. Nagy Dániel, a Mazars partnere.

Mely szektorok számíthatnak idén NAV-ellenőrzésre?

A NAV 2024-es ellenőrzési tervében több ágazat szereplői is kiemelt figyelemre számíthatnak, köztük a rendezvényszervezők, a reklám- és médiaszolgáltatók, valamint a kriptovalutából jövedelmet szerzők. A szépségipar és a testedzési szolgáltatások szintén az ellenőrzések középpontjába kerülhetnek, mellettük a már hosszú ideje vizsgált ágazatok, mint az építőipar, a személy- és vagyonvédelem, valamint az online kereskedelem továbbra is az ellenőrzések fókuszában maradnak.

A kiemelt adózók vizsgálata a jövőben is fontos feladat marad a NAV számára. Továbbá prioritásként fogja vizsgálni az adóhatóság az adókedvezmények igénybevételére vonatkozó jogosultságokat, valamint a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árak meghatározásának módszerét. Emellett a Mazars szakértői a vámellenőrzések terén életbe lépő változásokra is figyelmeztetnek, hiszen az importált gépjárművek utáni adó- és áfakifizetések ellenőrzésén kívül a vámellenőrzések az e-kereskedelemmel kapcsolatos kihívásokra is koncentrálnak. Az importáruk termékbiztonsága és a hamisított termékek kiszűrése továbbra is ellenőrzési fókuszterület marad.

A Mazars szakembere kiemeli, hogy amennyiben társaságunk a tevékenysége vagy a folytatott tranzakciói okán a NAV fókuszába kerülhet, érdemes megfontolni egy átfogó adóauditot vagy akár valamelyik nagyobb kockázatot rejtő tevékenység részletesebb átvizsgálását.

„Ez a folyamat lehetővé teszi a cégvezetés számára, hogy tisztában legyen a kockázatokkal, és döntést hozzon a nem megfelelő gyakorlat kijavításáról, az adókülönbözetek önellenőrzéssel való helyesbítéséről még az adóhatósági vizsgálat megkezdése előtt. Ezzel elkerülhető a jelentős adóbírság és a késedelmi pótlék. Az átvilágítás további előnye, hogy egy NAV-vizsgálatot megelőző konzultáció és átvilágítás eredményeként a ki nem használt adóoptimalizálási lehetőségekre is fény derülhet (pl. adókedvezmény igénybevételére való jogosultság), amelyekkel a társaság csak nyerhet” – hangsúlyozza a Mazars partnere, dr. H. Nagy Dániel.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra