Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Bölcsődei, óvodai szolgáltatás (ellátás) adómentessége 2019

TAO

2019. január 1-jétől a szolgáltatás díja akkor is adómentes, ha a munkáltató a munkavállaló nevére szóló számla alapján összeghatár nélkül téríti meg a magánszemélynek az ellátás díját.

Év végi adózási feladatok

TAO

A november végén kihirdetett adócsomagban is számos olyan változás van, amely az eddigi működési keretek átgondolására és gyors döntésre készteti a cégvezetőket. De ezeken túl is van néhány fontos teendő a megszokott záráson túl.

Közeledik az adóelőleg-kiegészítés határideje!

TAO

A kiegészítési kötelezettségről, illetve annak összegéről a társasági adó, energiaellátók jövedelemadója, az innováció járulék esetében a1801. számú bevallást is be kell nyújtani még abban az esetben is, ha ténylegesen nem keletkezik adóelőleg-kiegészítési kötelezettség.

Feltöltési kötelezettség 2018

TAO

Nemsokára itt van december 20-a, a társasági, a helyi iparűzési és az egyszerűsített vállalkozói adó feltöltési kötelezettségének határideje. Ilyenkor kell az év közben befizetett adóelőlegeket figyelembe véve az éves adókat a várható fizetendő adó összegére kiegészíteni. A tévedés a feltöltendő társasági adó becslésében komoly bírsággal járhat

Jövőre több fejlesztési tartalékot képezhetnek a vállalkozások

TAO

A fejlesztésitartalék-képzés azt jelenti, hogy egy vállalat a tárgyi eszközökre még azok beszerzése előtt elszámolhatja azok értékcsökkenését/amortizációját adóalapcsökkentő tételként.

Adótraffipax: november 15-től a helytelen társasági adóbevallásokat ellenőrzik

TAO

A NAV megyei (fővárosi) igazgatóságai 2018. november 15-től megkezdik azon adózók ellenőrzését, amelyek a társasági adóbevallásukban, egyéb adóbevallásaikban, valamint a benyújtott adatszolgáltatásokban szereplő adatok összevetése alapján feltehetően helytelenül határozták meg a bevallott társasági adó alapját

Új távlatokat nyit a vállalatok előtt a csoportos társasági adózás

TAO

Nagy adminisztratív könnyítés, hogy a csoport tagjai az egymás közötti ügyletek transzferár-dokumentációs kötelezettsége alól felmentést kapnak, csak a csoportos társasági adóalany szintjén kell elkészíteni a dokumentációt.

Az ellenőrzött külföldi társasággal fennálló gazdasági események hatása a társasági adóalapra

TAO

Írásunkban az ellenőrzött külföldi társasággal gazdasági kapcsolatba kerülő belföldi adózó (anyavállalat) által alkalmazandó speciális rendelkezéseket mutatjuk be.

Társasági adót érintő változások 2018 nyarán

TAO

Változik a bejelentett részesedés meghatározása * Felújításra is igénybe vehető az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezménye * Könnyítés az adóról való rendelkezés kapcsán * Kedvezőbb szabályok az adókedvezmények kapcsán * IFRS-ekhez kapcsolódó módosítások

KSH: 21 százalékkal nőttek a k+f ráfordítások 2017-ben

TAO

A k+f-tevékenységgel foglalkozók tényleges létszáma 61 ezer volt, egy év alatt 12 százalékkal emelkedett.

Május 31. - Ma van a társasági adó napja

TAO

A vállalkozásoknak május 31-ig kell benyújtaniuk a társaságiadó-bevallást és gondoskodniuk a beszámoló letétbe helyezéséről és közzétételéről.

Itt a transzferár-nyilvántartás elkészítésének határideje

TAO

Hamarosan itt van a transzferár-nyilvántartás elkészítésének határideje: május 31.

Március 16-ig kell a kutatás-fejlesztési és innovációs ráfordításokról nyilatkozni

TAO

Március 16-ig kell a kutatás-fejlesztési és innovációs (k+f+i)ráfordításokról nyilatkoznia az intézményeknek és vállalkozásoknak, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke közös levélben ösztönzi a szakszerű és hiteles adatszolgáltatásra a k+f+i projekteket megvalósító szervezeteket.

NAV tájékoztatás a feltöltési kötelezettség teljesítéséről

TAO

A NAV felhívja az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) és a társasági adó alanyok figyelmét arra, hogy hamarosan lejár az adóelőleg-kiegészítésre (ún. feltöltési kötelezettség teljesítésére) rendelkezésükre álló határidő.

Ne felejtse el a CbCR-ral, azaz az országonkénti jelentéssel kapcsolatos kötelezettségeit!

TAO

2017. december 31-ig kell adatot szolgáltatniuk – gyakorlatilag bejelenteniük érintettségüket a magyar adóhatóság felé – azoknak a magyar leányvállalatoknak és külföldi cégek magyarországi telephelyeinek, amelyek cégcsoportja multinacionális szinten átlépi a jelentési értékhatárt, és így kötelesek országonkénti jelentést készíteni. „Az adatszolgáltatás elmaradása vagy hibája esetén kiszabható mulasztási bírság elérheti a 20 millió forintot is.” – figyelmeztet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

Az év végi adófeltöltés csak felesleges adminisztráció – az Adótanácsadók Egyesülete eltörölné

TAO

Hamarosan itt van december 20-a, amikor azoknak a vállalkozásoknak, akiknek előző évi nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot, teljesíteniük kell a társasági és helyi iparűzési adó feltöltésére vonatkozó kötelezettségüket. Ez a tevékenység azonban nem több, mint felesleges adminisztráció, az állam bevétele ettől nem lesz több, ellenben a becslés kockázattal jár az adózók és a költségvetés számára is. Ezért is kérjük évek óta ennek megszüntetését az adminisztrációcsökkentésére vonatkozó javaslatainkban.” – emelte ki Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

December 20-ig kell eleget tenni az adófeltöltési kötelezettségnek

TAO

Az érintett cégeknek a társasági adóelőleget és az innovációsjárulék-előleget a a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé, míg a helyi iparűzési adóelőleget a helyi önkormányzatok felé a december 20-i határidőig be is kell fizetniük. A feltöltésre kötelezettek számára a nullás adótartalmú bevallás beadása is kötelező.

December közepétől vehető igénybe a startup-befektetői adókedvezmény

TAO

Az érintett vállalkozások társasági adójának alapja a startupokban szerzett részesedésük bekerülési értékével csökkenthető. A kedvezmény igénybe vételéhez mind a startupnak, mind az angyalbefektetőnek kérnie kell nyilvántartásba vételét a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál.

Kúria: nyilvánosak a tao-pénzek

TAO

A Kúria indoklása szerint az alaptörvény és több alkotmánybírósági határozat is kimondta: a közpénzek felhasználásának átláthatóságához kiemelkedő közérdek fűződik. Közérdekű és ekként nyilvános minden adat, amely az állam által a költségvetés terhére nyújtott kedvezményre vonatkozik. A bíróságok pedig mérlegelhetik és gyakran mérlegelik is az egyes ügyekben, hogy az egymással versengő jogok közül melyiknek adnak elsőbbséget.

Fejlesztési adókedvezmény lesz innovatív vállalkozásoknak

TAO

A lehetőséggel - a készpénztámogatásoknál alkalmazandó szabályokkal összhangban - azok a nagyvállalkozások élhetnek, amelyek új termékeket, illetve eljárásokat fejlesztenek. Kiemelt feltétele, hogy az érintett adózók a foglalkoztatottak számát vagy a bérköltségek összegét meghatározott mértékben növeljék.