Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Az egyéni vállalkozók adóbevallási tervezete

SZJA

2019-től a NAV a nyilvántartásaiban rendelkezésre álló adatok alapján az egyéni vállalkozóknak is elkészíti az adóbevallási tervezetet - és az egyéni vállalkozókra irányadó bevallási és befizetési határidő február 25-éről május 20-ára módosul

Érdemes kihasználni az önkéntes pénztári befizetések után járó adókedvezményt

SZJA

Aki idén indít nyugdíjcélú megtakarítást, az jövőre akár 280 ezer forintos összegű adójóváírással is számolhat - hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM) közleményében.

Januártól jelentősen átalakul a béren kívüli juttatások rendszere

SZJA

A munkáltatók előre hozhatnak bizonyos kifizetéseket, azzal a kockázattal, hogy az évközi munkavállalói felmondás esetén az előre kifizetett összegek elvésznek. A kockázati biztosítás díjánál van egy átmeneti szabály, miszerint az idén megkötött szerződések alapján fizetett díjakra még 2019. december 31-ig igénybe lehet venni a minimálbér 30 százalékáig terjedő adókedvezményt

A pénztári hozzájárulás az egyik legjobb munkáltatói juttatás marad jövőre

SZJA

Bár jövőre a dolgozók pénztári megtakarításaihoz adott munkáltatói hozzájárulások ugyanolyan mértékben adóznak majd, mint a bérek, azonban az alkalmazottak adójóváírást vehetnek igénybe nemcsak az egyéni befizetés, hanem a munkáltatói juttatás után is.

Lakáscélú munkáltatói támogatás átmeneti szabályai

SZJA

Kizárólag a még idén (2019. január 1-je előtt) kifizetett lakáscélú munkáltatói támogatás adómentes (az adómentességre vonatkozó feltételek teljesülése esetén)

A SZÉP-kártyához szerződést kell kötni

SZJA

A SZÉP-kártya kibocsátóknak egy jogszabályváltozás miatt szerződést kell kötniük minden kártyabirtokosukkal, a jövő évtől a munkáltatók csak a szerződött ügyfelek SZÉP-kártyájára tudnak pénzt utalni. A szerződések kiküldését már megkezdték a kibocsátók.

Háttérmagyarázat a cafetéria változásokhoz

SZJA

"A német és osztrák gyakorlathoz hasonlóan béren kívüli juttatásként a munkavállalók pihenésének támogatását tartjuk elsődlegesnek a népszerű Szép-kártya megőrzéséve" - mondta Izer Norbertet, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára

A legnépszerűbb cafeteria-elemek jövőre is elérhetők lesznek

SZJA

A SZÉP-Kártya mellett átmenetileg felértékelődhet a kockázati biztosítások szerepe is

Cafetéria - idén a magyar vállalkozásoknál a dolgozók 88 százaléka részesül belőle

SZJA

A leggyakrabban adott cafeteria elem a helyi bérlet vagy más utazási támogatás, illetve az Erzsébet-utalvány.

Adótraffipax - Október közepétől ellenőrzi az őstermelőket az adóhatóság

SZJA

Elsősorban azok számíthatnak ellenőrzésre, akik nem teljes körűen szerepeltették szja bevallásukban a folyósított támogatások összegét, illetve a felvásárlók által részükre fizetett összeget.

Felmérés: a munkáltatók további információt igényelnek a béren kívüli juttatásokról

SZJA

A vállalkozások többsége úgy szeretné megtartani a béren kívüli juttatás elemeit, hogy az adóterheket ne hárítsa át a munkavállalókra, a felelős döntéshez azonban részletesebb információkat és útbaigazítást várnak.

Az OECD Modellegyezmény Kommentárjának 2017-es módosítása és annak alkalmazása a gyakorlatban

SZJA

NAV Tájékoztató a jövedelem és a vagyon adóztatásáról szóló OECD Modellegyezmény és Kommentár módosulásáról és annak alkalmazásáról

Szja - értékcsökkenési leírás elszámolása ingatlan bérbeadásnál

SZJA

Az ingatlan-bérbeadás esetén az Szja tv. 11. számú melléklete szerint számolható el a kizárólag bérbeadásra hasznosított ingatlan, mint tárgyi eszköz értékcsökkenési leírása, felújítási költsége.

A civil szervezetek szja 1%-os kedvezményezetté válása

SZJA

A 18EGYREG jelű adatlapot előzetes regisztráció céljából, 2018. október 1-jéig azon civil szervezeteknek kell - kizárólag elektronikus úton - benyújtaniuk a NAV-hoz, amelyek a 2019. rendelkező évtől igényt tartanak a rendelkező magánszemélyek által felajánlott szja 1%-os összegekre és még nem regisztráltak.

Adótraffipax: az 1%-os kedvezményezetteket fogják ellenőrizni

SZJA

A NAV megyei (fővárosi) igazgatóságai szeptember 17-től a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásából részesülő kedvezményezettek adókötelezettségének teljesítését vizsgálják, különös figyelemmel a működéssel kapcsolatos költségek elszámolására.

A lakáskiadás utáni adófizetési kötelezettségre figyelmeztet ismét az adóhatóság

SZJA

A lakáskiadáshoz nem kell feltétlenül adószámot kiváltani, hacsak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát.

Változtak az erdő haszonbérbe adásból származó jövedelem adózási szabályai

SZJA

A jogosultnak nem az állami adó- és vámhatóság felé, hanem az erdő fekvése szerint illetékes önkormányzati adóhatóság részére kell megtenni a kiegészítő nyilatkozatot arról, hogy a használatba adás vagy a társult erdőgazdálkodás időtartama eléri az adómentesség feltételéül szabott időtartamot, vagyis az 5 évet.

Támogatás jogosítvány megszerzéséhez

SZJA

Az állam visszatéríti a „B” kategóriás járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges elméleti tantárgyhoz kapcsolódó tanfolyam és elméleti vizsga megfizetett díját azon magyar állampolgárok részére, akik 2018. július 1-jét követően tették le sikeresen a közlekedési alapismeretek vizsgát és a 20. életévüket a vizsga napjáig még nem töltötték be.

A tandíj megtérítésének adókötelezettségéről

SZJA

Amennyiben a kifizető, munkáltató átvállalja a fizetési kötelezettséget vagy annak egy részét, a magánszemélynek az Szja tv. 2. § (6) bekezdés szerint a felek között fennálló jogviszony szerint adóköteles jövedelme keletkezik.

A szociális partnerek a cafeteria több elemének megtartását szeretnék elérni

SZJA

A szociális hozzájárulási adó mértéke 2019-ben 17,5 százalékra csökkenhet, ha legalább 6 százalékos lesz a reálkereseti mutató emelkedése a versenyszférában.