Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Évközi változások a mezőgazdasági őstermelők adókötelezettségeiben

SZJA

Az évközi módosítás szociális hozzájárulási adóban éves adómegállapítási időszakot vezet be, ezzel pedig szűkül azoknak az őstermelőknek a köre, akiknek negyedévente a szociális hozzájárulási adó előlegét fizetniük kell. Módosultak a mezőgazdasági őstermelők költség-elszámolási szabályai is.

Módosult az adóalap meghatározásának speciális szabálya a személyi-jövedelemadóban

SZJA

Az összevont adóalap meghatározása során, ha a szociális hozzájárulási adó megfizetésére a magánszemély kötelezett és azt költségként nem számolhatja el, részére nem térítik meg, még részben sem, július 1-jétől a jövedelem 85 százaléka után kell a személyi-jövedelemadót megfizetni, az eddig 84% helyett.

Milyen adómentes juttatásokat adhat a cég a munkavállalóinak?

SZJA

A munkáltatók részére a bérköltséget érintően az a legkedvezőbb, ha adómentes juttatásokat tudnak adni a munkavállalóknak – és e köré építik ki cafetéria rendszerüket.

Osztalékra dolgozás - mint üzleti modell

SZJA

Ajánljuk cégtulajdonosok figyelmébe az osztalék intézményét, annak igen kedvező adózását, és az osztalék kedvező hatását a cég működésére

Megjelent a négygyerekes nők szja-mentességéről szóló törvénymódosítás

SZJA

Jövő januártól azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól kereső tevékenységből származó jövedelmük után.

Kamatmentes munkáltatói lakáscélú hitel nyújtható a munkavállalónak 10 millió forint összegig

SZJA

A cégvezető, cégtulajdonos is élhet vele – ha munkaviszonyban áll a céggel. Saját lakás építéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, akadálymentesítéséhez, vagy lakáshitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez is adható (Szja tv. 72.§/4/ f./)

Üzletpolitikai céllal biztosított árengedmény szja szabályai

SZJA

Abban az esetbe, ha a munkáltató egy széles körben - nem csak a munkavállalók között, vagy számukra elérhető módon - meghirdetett promóciós kampány keretében biztosít a munkavállalói részére árengedményt az adott termék, szolgáltatás árából, úgy az adómentesnek minősülhet, ha teljesülnek az alábbi feltételek...

NAV: adózási szempontból felnőttek a nyári munkát vállaló diákok

SZJA

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak, bejelentésükre, adózásukra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az értékpapír Szja törvény szerinti fogalma

SZJA

A legjellemzőbb, részesedési jogot megtestesítő értékpapír a részvény. Részesedési jogot testesít meg a befektetési jegy is. Szintén gyakori befektetési forma és egyben elterjedt értékpapír az állampapír.

Május 31-ig várja a civilszervezetektől a NAV az elszámolást

SZJA

A 17KOZ közleményben jelölni kell mindazon 1 százalékos összeg felhasználását, amit a NAV 2017. január 1-jétől 2017. december 31-ig kiutalt a kedvezményezettnek, illetve amit a szervezet 16KOZ közleményében tartalékolt.

A vadon gyűjtött termék, termény értékesítése

SZJA

Az Szja törvény 58. § (10a) bekezdése alapján a vadon gyűjtött termék, termény (gyógy- és fűszernövények, vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint éti csiga) magánszemély által - nem egyéni vállalkozóként vagy nem mezőgazdasági őstermelőként - felvásárlónak történő értékesítéséből származó bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek.

NAV: már csak négy nap van hátra az szja-bevallás határidejéig

SZJA

Akiknek visszajár a befizetett adóból, vagy fizetniük kell a bevalláskor és részletfizetést kérnének, azoknak a bevallási tervezet személyre szabott kiegészített nyilatkozatát kell kitölteni és visszaküldeni május 20-ig.

Szja 1 százalék infók

SZJA

Az adó 1+1 százalékáról május 20-ig lehet rendelkezni. Az egyik egy százalékot civil szervezeteknek, a másikat valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak lehet felajánlani

Egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek is május 20-a bevallási határidő

SZJA

A számukra készített bevallási tervezet csak ajánlat, ezt ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló tevékenység, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az esetükben nem válik automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá május 20-án

Az szja-bevallásban figyelni kell a szálláshely-szolgáltatások és a kriptovaluták adózására

SZJA

Az airbnb-n, illetve hasonló fizetővendéglátóhely-szolgáltatáson keresztül kiadott ingatlanok után a szálláshely-szolgáltatásra vonatkozó szabályok szerint kell adózni. A kriptovalutákat érintő gazdasági tevékenységek jellemzően a legmagasabb adóterhelés alá eshetnek, mint egyéb jövedelmet keletkeztető tevékenységek, közel 30 százalékos teljes adókötelezettséggel

A NAV honlapján elérhetőek azok a szervezetek, amelyek az adó 1+1 százalékával támogathatóak

SZJA

Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak. A támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek.

A gazdasági tevékenység keretén belül végzett ingó értékesítés adózása

SZJA

Az ingó vagyontárgyat értékesítő magánszemélyt eltérő adókötelezettségek terhelik attól függően, hogy az értékesítés gazdasági tevékenység keretén belül, vagy azon kívül történik. A gazdasági tevékenység a személyi jövedelemadóban a jövedelemszerzés jogcímét változtatja meg, míg az általános forgalmi adóban a gazdasági tevékenység keretében történő ingóértékesítés megalapozhatja a magánszemély áfa alanyiságát.

Cafeteria: Idén a SZÉP-kártya és a készpénz mellett döntött a munkavállalók zöme

SZJA

Noha a munkáltatók többsége idén is megtartotta az előző évben kínált cafeteria-elemeket, az adóelőnye miatt kiemelt helyzetbe került SZÉP-kártya, illetve a pénzkifizetés teszi ki a teljes cafeteria-juttatások 94 százalékát

Szja mentességek a családvédelmi akciótervben

SZJA

2019. április 11-én kihirdették a 2019. évi XXXII. törvényt a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokról. A törvénymódosítás többek között a személyi jövedelemadóról szóló törvényt is érinti olyan tekintetben, hogy adómentessé válik a babaváró támogatásról szóló kormányrendelet szerinti kamattámogatás és gyermekvállalási támogatás.

Személyi jövedelem adó- és járulékterhelés az OECD országokban

SZJA

Csökkent tavaly az OECD országokban a személyi jövedelem adó- és járulékterhelése a szervezet csütörtökön publikált Taxing Wages 2019 tanulmánya szerint. Magyarország a rangsorban a harmadik legnagyobb adócsökkentést hajtotta végre tavaly.