Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Airbnb-re, Bookingra legjobb a tételes átalányadó választása

SZJA

Legalábbis magánszemélyként, legfeljebb három lakásban folytatott rövid távú szálláshely szolgáltatásra

Lakás bérlése kiküldetésben levő dolgozónak

SZJA

Hosszabb időtartamú kiküldetések esetében előfordul, hogy a munkáltató lakást bérel a kiküldött munkavállaló részére. Ezzel kapcsolatban gyakori kérdésként merül fel, hogy a magánszemély részére térített, a lakásbérléshez kapcsolódó egyes költségelemek a magánszemély bevételének minősülnek-e.

Első házasok adókedvezménye

SZJA

A házasságkötést követő 24 hónapon keresztül az ifjú házasok együttesen havi 5000 forint adókedvezményt kapnak, amely gyermekáldás esetén a családi kedvezménnyel együtt is igénybe vehető. A kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti. Úgy lehet igénybe venni, hogy a munkáltatónak le kell adni egy nyilatkozatot erről.

A civil szervezetek szja 1%-os kedvezményezetté válása

SZJA

Letölthető a NAV internetes honlapjáról a 19EGYREG jelű adatlap, amelyet előzetes regisztráció céljából, 2019. szeptember 30-ig azon civil szervezeteknek kell - kizárólag elektronikus úton - benyújtaniuk a NAV-hoz, amelyek a 2020. rendelkező évtől igényt tartanak a rendelkező magánszemélyek által felajánlott szja 1%-os összegekre és még nem regisztráltak.

Jövőre többen kaphatnak egyházi 1 százalékot

SZJA

A jövő évi gyűjtéshez szükséges technikai számot december 31-ig kell kérni a NAV-tól, kötetlen formában. A már bírósági nyilvántartásba vett szervezet új technikai számot kérhet, vagy akár jogelődje technikai számát is visszakaphatja. A technikai számokat a NAV a Magyar Közlönyben és a honlapján, a technikai számmal rendelkező szervezetek listáján is közzéteszi

Évközi változások a mezőgazdasági őstermelők adókötelezettségeiben

SZJA

Az évközi módosítás szociális hozzájárulási adóban éves adómegállapítási időszakot vezet be, ezzel pedig szűkül azoknak az őstermelőknek a köre, akiknek negyedévente a szociális hozzájárulási adó előlegét fizetniük kell. Módosultak a mezőgazdasági őstermelők költség-elszámolási szabályai is.

Módosult az adóalap meghatározásának speciális szabálya a személyi-jövedelemadóban

SZJA

Az összevont adóalap meghatározása során, ha a szociális hozzájárulási adó megfizetésére a magánszemély kötelezett és azt költségként nem számolhatja el, részére nem térítik meg, még részben sem, július 1-jétől a jövedelem 85 százaléka után kell a személyi-jövedelemadót megfizetni, az eddig 84% helyett.

Milyen adómentes juttatásokat adhat a cég a munkavállalóinak?

SZJA

A munkáltatók részére a bérköltséget érintően az a legkedvezőbb, ha adómentes juttatásokat tudnak adni a munkavállalóknak – és e köré építik ki cafetéria rendszerüket.

Osztalékra dolgozás - mint üzleti modell

SZJA

Ajánljuk cégtulajdonosok figyelmébe az osztalék intézményét, annak igen kedvező adózását, és az osztalék kedvező hatását a cég működésére

Megjelent a négygyerekes nők szja-mentességéről szóló törvénymódosítás

SZJA

Jövő januártól azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól kereső tevékenységből származó jövedelmük után.

Kamatmentes munkáltatói lakáscélú hitel nyújtható a munkavállalónak 10 millió forint összegig

SZJA

A cégvezető, cégtulajdonos is élhet vele – ha munkaviszonyban áll a céggel. Saját lakás építéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, akadálymentesítéséhez, vagy lakáshitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez is adható (Szja tv. 72.§/4/ f./)

Üzletpolitikai céllal biztosított árengedmény szja szabályai

SZJA

Abban az esetbe, ha a munkáltató egy széles körben - nem csak a munkavállalók között, vagy számukra elérhető módon - meghirdetett promóciós kampány keretében biztosít a munkavállalói részére árengedményt az adott termék, szolgáltatás árából, úgy az adómentesnek minősülhet, ha teljesülnek az alábbi feltételek...

NAV: adózási szempontból felnőttek a nyári munkát vállaló diákok

SZJA

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak, bejelentésükre, adózásukra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az értékpapír Szja törvény szerinti fogalma

SZJA

A legjellemzőbb, részesedési jogot megtestesítő értékpapír a részvény. Részesedési jogot testesít meg a befektetési jegy is. Szintén gyakori befektetési forma és egyben elterjedt értékpapír az állampapír.

Május 31-ig várja a civilszervezetektől a NAV az elszámolást

SZJA

A 17KOZ közleményben jelölni kell mindazon 1 százalékos összeg felhasználását, amit a NAV 2017. január 1-jétől 2017. december 31-ig kiutalt a kedvezményezettnek, illetve amit a szervezet 16KOZ közleményében tartalékolt.

A vadon gyűjtött termék, termény értékesítése

SZJA

Az Szja törvény 58. § (10a) bekezdése alapján a vadon gyűjtött termék, termény (gyógy- és fűszernövények, vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint éti csiga) magánszemély által - nem egyéni vállalkozóként vagy nem mezőgazdasági őstermelőként - felvásárlónak történő értékesítéséből származó bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek.

NAV: már csak négy nap van hátra az szja-bevallás határidejéig

SZJA

Akiknek visszajár a befizetett adóból, vagy fizetniük kell a bevalláskor és részletfizetést kérnének, azoknak a bevallási tervezet személyre szabott kiegészített nyilatkozatát kell kitölteni és visszaküldeni május 20-ig.

Szja 1 százalék infók

SZJA

Az adó 1+1 százalékáról május 20-ig lehet rendelkezni. Az egyik egy százalékot civil szervezeteknek, a másikat valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak lehet felajánlani

Egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek is május 20-a bevallási határidő

SZJA

A számukra készített bevallási tervezet csak ajánlat, ezt ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló tevékenység, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az esetükben nem válik automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá május 20-án

Az szja-bevallásban figyelni kell a szálláshely-szolgáltatások és a kriptovaluták adózására

SZJA

Az airbnb-n, illetve hasonló fizetővendéglátóhely-szolgáltatáson keresztül kiadott ingatlanok után a szálláshely-szolgáltatásra vonatkozó szabályok szerint kell adózni. A kriptovalutákat érintő gazdasági tevékenységek jellemzően a legmagasabb adóterhelés alá eshetnek, mint egyéb jövedelmet keletkeztető tevékenységek, közel 30 százalékos teljes adókötelezettséggel