Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Fejlesztési tartalék egyéni vállalkozásban

SZJA

A leendő beruházásra tekintettel továbbra is mód van fejlesztési tartalék képzésére, ami a bevétel csökkentését jelenti. [Szja tv. 49/B. § (6) bekezdés f) pontja].

A PM szorgalmazza, hogy az érintettek már januárban igénybe vegyék az adókedvezményeket

SZJA

Ehhez időben le kell adni a kedvezmények igénybe vételéhez szükséges nyomtatványokat, de a kedvezmény nem veszik el akkor sem, ha azt most az adóelőleg számításakor elfelejtik figyelembe venni.

Célszerű még januárban nyilatkozni az adókedvezményekről

SZJA

Ha a szülő lekési a januári bérszámfejtési (nyilatkozat-átadási) határidőt, a munkáltató már csak februárra tudja figyelembe venni a nyilatkozatot, így a családi kedvezmény hatása a januári nettó bérben nem jelentkezik.

NAV: már elérhetők az aktuális bevallási információk

SZJA

A NAV ebben az évben még több adózónak, a magánszemélyeken túl már az egyéni vállalkozóknak is készít adóbevallási tervezetet a mezőgazdasági őstermelőkhöz és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyekhez hasonlóan.

Elindult az idei eSZJA rendszer

SZJA

Január 7-től minden aktuális bevallási információ elérhető a NAV honlapján, sőt, akik teljes egészében maguk készítik bevallásukat, már hozzáférhetnek a 18SZJA webes kitöltő programhoz.

Hogyan rendelkezhet adója 1+1 százalékáról?

SZJA

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról. Ezt legkésőbb 2019. május 20-áig az szja-bevallástól függetlenül is megteheti.

Változtak a mobilitási célú lakhatási támogatás és a munkásszállás szabályai

SZJA

A mobilitási célú lakhatási támogatás adómentessége megszűnt. A módosítás alapján abban az esetben nem minősül adómentes juttatásnak a munkásszálláson történő elhelyezés, ha a munkavállaló rendelkezik lakás haszonélvezeti joggal nem terhelt 50 százalékot meghaladó mértékű tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával, azon a településen, ahol a munkahelye van.

A lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességének megszűnése átmeneti szabályai

SZJA

2019. január 1-től nem adható adómentesen a munkáltatói lakáscélú támogatás. Ugyanakkor, ha a munkáltató úgy dönt, hogy a jövőben ilyen jogcímen kíván támogatást nyújtani a munkavállalójának, abban az esetben a juttatás bérjövedelemként viseli a közterheket.

Személy- és kockázati biztosítások szja változásai 2019-től

SZJA

Ha a munkáltató az általa foglalkoztatott munkavállaló javára személybiztosítást köt, akkor a biztosítási díj összege a magánszemély munkaviszonyból származó jövedelmeként adóköteles.

Biztosító-pénztári befizetésekkel és a pénztári szolgáltatásokkal kapcsolatos változások 2019-től

SZJA

2019. január 1-jétől mind a munkáltatói hozzájárulás, mind a támogatói adomány – a munkáltató és a munkavállaló közötti jogviszonyra tekintettel – a magánszemély nem önálló tevékenységből származó jövedelmének minősül.

Összefoglaló a 2019. évi cafetéria szabályokról

SZJA

Béren kívüli juttatások ■ Az egyes meghatározott juttatások ■Adómentes juttatások

A költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás adójogi fogalmának módosulása

SZJA

Mind az Szja tv. hatálya alá tartozó magánszemélyek (ideértve természetesen a mezőgazdasági őstermelőket és az egyéi vállalkozókat is), mind a Katv. szerinti kisadózó egyéni vállalkozók, betéti társaságok, közkereseti társaságok esetében is lehetőség nyílik a részükre folyósított támogatások adójogi minősítésének felülvizsgálatára, önellenőrzéssel történő helyesbítésére.

Az egyéni vállalkozók adóbevallási tervezete

SZJA

2019-től a NAV a nyilvántartásaiban rendelkezésre álló adatok alapján az egyéni vállalkozóknak is elkészíti az adóbevallási tervezetet - és az egyéni vállalkozókra irányadó bevallási és befizetési határidő február 25-éről május 20-ára módosul

Érdemes kihasználni az önkéntes pénztári befizetések után járó adókedvezményt

SZJA

Aki idén indít nyugdíjcélú megtakarítást, az jövőre akár 280 ezer forintos összegű adójóváírással is számolhat - hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM) közleményében.

Januártól jelentősen átalakul a béren kívüli juttatások rendszere

SZJA

A munkáltatók előre hozhatnak bizonyos kifizetéseket, azzal a kockázattal, hogy az évközi munkavállalói felmondás esetén az előre kifizetett összegek elvésznek. A kockázati biztosítás díjánál van egy átmeneti szabály, miszerint az idén megkötött szerződések alapján fizetett díjakra még 2019. december 31-ig igénybe lehet venni a minimálbér 30 százalékáig terjedő adókedvezményt

A pénztári hozzájárulás az egyik legjobb munkáltatói juttatás marad jövőre

SZJA

Bár jövőre a dolgozók pénztári megtakarításaihoz adott munkáltatói hozzájárulások ugyanolyan mértékben adóznak majd, mint a bérek, azonban az alkalmazottak adójóváírást vehetnek igénybe nemcsak az egyéni befizetés, hanem a munkáltatói juttatás után is.

Lakáscélú munkáltatói támogatás átmeneti szabályai

SZJA

Kizárólag a még idén (2019. január 1-je előtt) kifizetett lakáscélú munkáltatói támogatás adómentes (az adómentességre vonatkozó feltételek teljesülése esetén)

A SZÉP-kártyához szerződést kell kötni

SZJA

A SZÉP-kártya kibocsátóknak egy jogszabályváltozás miatt szerződést kell kötniük minden kártyabirtokosukkal, a jövő évtől a munkáltatók csak a szerződött ügyfelek SZÉP-kártyájára tudnak pénzt utalni. A szerződések kiküldését már megkezdték a kibocsátók.

Háttérmagyarázat a cafetéria változásokhoz

SZJA

"A német és osztrák gyakorlathoz hasonlóan béren kívüli juttatásként a munkavállalók pihenésének támogatását tartjuk elsődlegesnek a népszerű Szép-kártya megőrzéséve" - mondta Izer Norbertet, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára

A legnépszerűbb cafeteria-elemek jövőre is elérhetők lesznek

SZJA

A SZÉP-Kártya mellett átmenetileg felértékelődhet a kockázati biztosítások szerepe is