Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Használt autó behozatal külföldről - a NAV szemével

EGYÉB ADÓK

Magyarországon folyamatosan emelkedik a külföldről behozott használtautók száma. Első hallásra jó üzletnek tűnhet Nyugat-Európából származó autót vásárolni. Ha azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési tapasztalatait górcső alá vesszük...

Rehabilitációs hozzájárulás iskolaszövetkezetben, szociális- és közérdekű nyugdíjas szövetkezetben

EGYÉB ADÓK

A rehabilitációs hozzájárulással összefüggő létszámszámításkor nem kell figyelembe venni az iskolaszövetkezet, a közérdekű nyugdíjas szövetkezet, valamint a szociális szövetkezet tagjait.

HIPA – idén érvényesíthető utoljára a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó adóalap-mentesség!

EGYÉB ADÓK

Május 31. a helyi iparűzési adó bevallásának és befizetésének határideje is, érdemes figyelni arra, hogy idén utoljára lehet élni a 2018-ra még érvényesíthető, a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó adóalap-mentességgel. A hipa megosztásánál pedig a telephelyek, székhelyek közötti adómegosztást kell pontosan megtervezni!

Április 23-ig kell befizetni az innovációs járulék első előlegét

EGYÉB ADÓK

A határidőig az egyes, úgynevezett partner- és kapcsolódó vállalkozások adatait már együttesen kell értékelni, sokszor bonyolult képletek alapján. Ez alapján dől el, hogy az adott társaságnak kell-e innovációs járulékelőleget fizetni, vagy nem.

A jövedéki bevallási, és adatszolgáltatási kötelezettségek elektronikus úton történő teljesítése

EGYÉB ADÓK

A következő fontos tudnivalókra hívjuk fel ügyfeleink figyelmét...

A cégautó-adózás néhány sajátossága

EGYÉB ADÓK

A következő írásban az adónem tárgyának bemutatása révén a hatósági nyilvántartásban nem szerepelő személygépkocsi cégautóadó-kötelezettségének tényállási elemeit ismertetjük, illetőleg a megfizetett gépjárműadó cégautóban való levonásának gyakorlati alkalmazáshoz nyújtunk támpontot. Ez utóbbi téma jogszabályhelyeinek magyarázatát gyakorlati példa segíti.

Nébih: január 31-ig kell utalni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét

EGYÉB ADÓK

Az élelmiszerlánc szereplői tavaly is május végéig készítették el élelmiszerlánc-felügyeleti díjbevallásukat. Az akkor megállapított összeg első részletét július 31-ig utalták el, míg a második részlet befizetési határideje idén január vége.

Sokan mennek át katába

EGYÉB ADÓK

Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója (kata), január elsején több mint 315 ezer vállalkozás választotta ezt a minimalizált adminisztrációt igénylő adóformát

Adómarketing a PM-től

EGYÉB ADÓK

A minisztérium kampánya sikeres volt, szilveszterig majd 11 ezer vállalkozás jelezte belépési szándékát a kivába. Január 3-án már 311 ezer volt a katás vállalkozások száma.

PM: januártól 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó

EGYÉB ADÓK

Január 1-től nő az üdítőital, a szörp, a taurint tartalmazó és nem tartalmazó energiaital, a cukrozott kakaópor, az előrecsomagolt cukrozott készítmény, a sós snack, az ételízesítő, az ízesített sör, az alkoholos frissítő és a gyümölcsíz adómértéke.

Kata változások 2019 – a bevétel fogalma, és az adóalanyiság keletkezése vonatkozásában

EGYÉB ADÓK

Nem minősül a kisadózó egyéni vállalkozó bevételének a nem kizárólag üzemi célú tárgyi eszközök, nem anyagi javak értékesítéséért kapott ellenérték. 2019. január 1-jétől a tevékenységét év közben kezdő vállalkozásnak minősül az átalakulással, egyesüléssel, szétválással létrejövő, kata-adóalanyiságot választó gazdasági társaság is.

Iparűzési adóban tételes adóalap szerint adózó kata-alany jogalkalmazási gyakorlatának támpontjai

EGYÉB ADÓK

A következő írás az állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adóban a tételes adóalap szerint adózó kata-alany eljárási kötelezettségeivel, jogosultságaival összefüggésben nyújt gyakorlati magyarázatot a 2019. január 1-jétől hatályos jogszabályok figyelembevételével. Emellett kitérünk a speciális adójogi státusszal összefüggő egyéb sajátosságok ismertetésére is.

Figyeljenek adótartozásukra a kisadózó vállalkozások

EGYÉB ADÓK

A kisadózó vállalkozásoknak érdemes ellenőrizniük adószámlájukat, és az esetleges adótartozást célszerű még idén rendezniük. Az a katás ugyanis, aki az évet százezer forintot meghaladó adóhátralékkal zárja, elveszíti kataalanyiságát. Ez azért is lényeges, mert az adóalanyiság megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapra nem választható újból ez a kedvező adózási mód.

Hajrá KIVA - mondja a PM

EGYÉB ADÓK

Ezt az adózási formát azoknak a vállalkozásoknak érdemes választani, melyeknek a bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy amelyek növekedésre, beruházásokra forgatják vissza a nyereségüket. A kiva választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint a 80 százaléka jobban járna, a kisvállalkozásokat a döntésben a tárca kiva kalkulátora is segíti.

Változott a főállású kisadózó fogalma

EGYÉB ADÓK

Nem tekinthető főállásúnak a kisadózó, ha a tárgyhónap egészében közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben folytat tanulmányokat.

A jövedéki adót érintő, 2019. január 1-től hatályos változásokról

EGYÉB ADÓK

A módosítások elsősorban adóigazgatási tárgyúak, egyértelműsítő és egyéb módosítások, illetve az adózók adminisztrációs terheinek csökkentése, az adókötelezettségeik teljesítésének megkönnyítését szolgálják, továbbá a kereskedelmi gázolaj esetében az uniós adóminimumnak való megfelelése kapcsán 3,5 forinttal csökken a visszaigényelhető adó összege.

A PM nagyon nyomja a kivát

EGYÉB ADÓK

A napokban 80 ezer cég kap tájékoztatást arról, hogyan spórolhat a közterhein a kivával. "Azt szeretnénk elérni, hogy a cégek legyen tudatosak adóügyeikben, és válasszák a számukra legkedvezőbb adózási formát" - mondta Izer Norbert

Most érdemes dönteni a kiváról

EGYÉB ADÓK

A vállalkozóknak decemberben érdemes dönteni arról, hogy az új évben melyik adózási mód szerint teljesítik közteherfizetési kötelezettségüket. Az év utolsó hónapjában még több közepes cégnek nyílik meg a kiva választási lehetősége.

Aki még evás akar lenni, vagy abból ki akar lépni - így járjon el

EGYÉB ADÓK

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) utoljára a 2019. évre, 2018. december 20-ig az állami adó- és vámhatósághoz történő bejelentéssel választható, ezt követően az áttérés nem lehetséges.

KIVA-kalkulátor 2019-re

EGYÉB ADÓK

Annak a cégnek, amelynek a bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy amelyik növekedésre fordítja vissza a nyereségét, mindenképp érdemes tíz percet szánni a kiva-kalkulátorra, mert az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégek több mint 80 százaléka jobban jár, ha a kivát választja.