Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Lefoglalt ingóságok, ingatlanok értékesítése a NAV online árverési oldalán

ART

Az Elektronikus Árverési Felületen a NAV által lefoglalt ingóságokra, ingatlanokra, valamint üzletrészekre lehet licitálni és az árverésre meghirdetett tételek regisztráció nélkül is megtekinthetők. Az oldalt bárki böngészheti, de a licitáláshoz ügyfélkapus hozzáférés szükséges.

Pénzmosás esettanulmányok - céghálózattal

ART

Olyan céghálózatot működtettek, amely - főként internetes csalásokból származó - pénzeket legalizált, illetve tüntetett el. A pénzmosáshoz több száz, akár több ezer bel- és külföldi bankszámlát használtak. A gyanúsítottak között van ügyvéd és több irodai alkalmazott is.

Itt egy jogeset terrorizmus finanszírozása miatt

ART

A pénzügyi számviteli, adótanácsadói gyakorlatban ritkán fordulnak elő terrorizmus finanszírozási esetek. E téren most sem tudunk ilyent bemutatni - inkább csak az a tanulság, hogy terrorizmus finanszírozási ügyben született egy bírói ítélet. Egy kurd házaspár azzal követte el a terrorizmus finanszírozása bűncselekményét, hogy az Európai Unió által terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárt kötelekében szolgáltak Sziriában. Úgy kerültek ide, hogy menedékjogot kértek.

Adócsalás esettanulmányok - kávé, cukor, csokoládé behozatala

ART

A közösségi beszerző, belföldi továbbértékesítő vagy a termékeket végül felhasználó cégek számára a cégláncolatok kialakítása a kedvező adózási pozíció elérése miatt volt jelentős. A termékeket az Európai Közösségek területéről megszerző és a behozatalt "papíron" végző gazdasági társaságok az első belföldi forgalomba hozatal során felmerülő általános forgalmi adó összegét ugyanis nem fizették meg.

Adócsalás esettanulmányok - reklámszámlával újra

ART

A cégháló autóversenyzéshez kapcsolódó hirdetési szolgáltatást kínált, azonban valós reklámtevékenységet sohasem végzett. A színlelt megállapodások alapján befolyó összegeket a láncolat erre kijelölt szereplői szinte azonnal készpénzben felvették és - bizonyos százalék fejében - visszajuttatták szerződőpartnereiknek. A hirdető társaságok képviselői így milliárdos nagyságrendben tudtak sikkasztani saját cégeikből. A bűnszervezet az átutalások összegéről reklámszolgáltatásról szóló, valótlan tartalmú számlákat állított ki, amiket a "hirdetők" költségként elszámoltak és áfatartalmukat visszaigényelték.

Így kell megadóztatni a Facebookot és a Google-t

ART

Hét százalékos digitális adót terveznek kivetni a nagy internetes cégekre. Az adó alapja nem a nyereségre, hanem az internetes cégek forgalma lenne. Az érintett cégeknek kötelező lesz megnevezni egy képviselőt, aki a csehországi adókötelezettségeiket intézi. Igen, mert ezt Csehországban tervezik.

Pénzmosás esettanulmányok - bankszámlára utalással

ART

Négy szegedi pénzintézetnél is nyitott szinte azonos időben bankszámlát. A számlákon rövid időn belül csaknem 650 ezer dollárt írtak jóvá esetenként mintegy 130 ezer dollár átutalásával. A pénz jellemzően amerikai gazdasági társaságok sérelmére elkövetett bűncselekményekből származott, az összegeket a gyanúsított továbbutalta távol-keleti pénzintézetekben vezetett számlákra.

Egy uniós bizottság szerint Magyarország adóparadicsom-szerűen működik

ART

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jelentést fogadott el, amely szerint hét uniós ország, Magyarország mellett Belgium, Ciprus, Írország, Luxemburg, Málta és Hollandia adóparadicsom-szerűen működik, és lehetővé teszi az agresszív adótervezést - közölte az uniós parlament kedden. Talán a 9%-os társasági adóra gondoltak.

Brutális: hány adónem van Magyarországon 2019-ben?

ART

Magyarországon még mindig átlagosan 277 óra megy el a vállalati adóbevallások elkészítésével, ami jóval felette van az EU átlagának (172 óra), de még a világátlagnak (237 óra) is.

Itt az EU adóparadicsomokról összeállított feketelistája

ART

Tíz újabb állam, köztük az Egyesült Arab Emírségek is felkerült kedden az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított feketelistájára, amelyen immár tizenöt ország található.

Munkaerő-kölcsönzők a NAV célkeresztjében - Fókuszban a fiktív munkaerő-kölcsönzés kiszűrése

ART

Az adóhatóság láthatóan újult erővel igyekszik visszaszorítani azt a gyakorlatot, hogy olyan munkaerő-kölcsönző cégek asszisztáljanak jelentős létszámot foglalkoztató vállalkozások adóteher-optimalizálási törekvéseihez, amelyek adó- és járulékelkerülési célból jöttek létre

Figyelem! 2019-től megváltoztak a pótlékmértékek az adózásban

ART

Idén a késedelmi pótlék mértéke a jegybanki alapkamat kétszerese helyett a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértéke, napi arányos kamatszámítással. A kiszabható késedelmi pótlék mértéke a kockázatos adózók esetén is változik.

Adótudatosság - ahogy a PM látja

ART

Az adózói piramis talapzata, legszélesebb bázisa az a jogkövető kör, akik szeretnének, tudnak és akarnak is adózni. Őket követi a valamilyen mulasztás miatt hibázók köre, akikre az adótudatosság szempontjából leginkább figyelni kell, mert közülük szinte mindenkit "át lehet terelni" a jogkövető adózók csoportjába. A legszűkebb kör a szándékos adócsalóké - itt a legszigorúbb szankcionálás fontos.

Kiket ellenőriz a NAV 2019-ben?

ART

A NAV idén is figyelmet fordít az adózók transzferár-képzési gyakorlatára és az ehhez kapcsolódó kötelezettségek teljesítésére. Célkeresztben az építőipari vállalkozások, a személyszállítók, a szálláshely-szolgáltatók

Jön a Második Adó-tanácskozás. Az étlapon a multik szerepelnek

ART

A második alkalommal összehívott Adó-tanácskozás fókuszában a nemzetközi adózás áll. A mellett, hogy szeretnénk mielőbb elérni, hogy a multinacionális vállalatok is fizessék meg az államkasszát megillető adókat, a kötelezően alkalmazandó nemzetközi adószabályokat úgy vezetnénk be, hogy az a lehető legkedvezőbb adózási környezetet biztosítsa a vállalkozásoknak, és még több külföldi befektető válassza székhelyéül Magyarországot - mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Pénzmosás esettanulmányok - Bankszámlanyítás

ART

A szegedi lakosok több pénzintézetben devizaszámlákat nyitottak, amelyekre azután olyan pénzek érkeztek, amiket a sértettek azért utaltak át, mert az e-mail fiókjuk feltörésével, hamis e-mail címekkel, valótlan internetes hirdetésekkel megtévesztettek őket.

Adótraffipax - a minimálbér, garantált bérminimum betartását fogják ellenőrizni

ART

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóellenőrei és a Munkaügyi Hatóság területi szervezeti egységei februárban közös ellenőrzéseket tartanak országszerte. A gazdálkodók tevékenységétől függetlenül ellenőrzik a 2019. január 1. óta hatályos kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló szabályok betartását.

Adócsalás esettanulmányok - műanyagipari alapanyagokkal

ART

A számlalánc elején álló "eltűnő" cégek a következő szinten álló társaságok részére számlát bocsátottak ki, a belföldi értékesítés után pedig nem vallották be és nem fizették meg az adót. A számlaláncolat végén álló cégek az alattuk állók számlái alapján nagy összegű áfát igényelhettek vissza.

Megjelent az állandó képviseleti jogosultság bejelentésére szolgáló 2019-es EGYKE adatlap

ART

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszeresítette a 2019-ben használatos EGYKE adatlapot, amin a NAV előtti állandó meghatalmazás vagy törvényen alapuló képviseleti jogosultság jelenthető be.

Adózási évértékelő a NAV-tól

ART

Az online számlarendszerben eddig 318 ezer gazdálkodó regisztrált, 14 millió adat érkezett be, az ingyenes számlázó programot 12 ezer felhasználó használja.