Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Az adóhatóság és a big data: már nem szúrópróbaszerű a kiválasztás ellenőrzésre

ART

Az azonnali adatszolgáltatás és a rendelkezésre álló, vizsgálat alá vonható adatvagyon elemzésével az adóhatóság sokszor jobban ismeri a társaságot, mint annak vezetője.

Pénzmosás ellen - Október végéig kell elvégezni a kötelező banki adategyeztetést

ART

A lakossági ügyfelek közül azoknak kell megjelenni a bankokban, akik erről értesítést kaptak - döntően olyan ügyfelek, akik 2017 júniusa előtt nyitottak számlát és dokumentumaikat korábban nem másolták le -, a cégeknél azonban mindenkinek egyeztetni kell

Csökkent az adóelkerülés mértéke Magyarországon

ART

A gazdaságfehérítés online korszakának a kezdete 2014. szeptember 1-re datálódik, ugyanis akkortól kötelező az online pénztárgép használata. A következő évben indult az ekáer (elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer) éles üzeme, majd 2018. július 1-én debütált az adócsalás elleni fellépés harmadik pillére: az online számlázás rendszere, amelynek jelentős szerepe volt abban, hogy tavaly 9 százalékra csökkent az adórés mértéke.

Adócsalás esettanulmányok - számlagyár

ART

Gazdasági társaságokat hoztak létre, amelyek 3-5 százalékos jutalék ellenében bocsátottak ki fiktív számlákat cégeknek és egyéni vállalkozóknak. A bizonylatok mögött semmilyen gazdasági esemény nem állt. A legnagyobb számlabefogadó egy szójaolajjal, szójagranulátummal foglalkozó agráripari vállalkozás volt, amely több mint 600 millió forint adó befizetését kerülte el. Még működnek ilyen gyárak?

Elektronikus kézbesítés cégkapu regisztrációra kötelezett gazdálkodó szervezet részére

ART

Kinek a cégkapujára kézbesít a NAV? Az ügyfélére, vagy a meghatalmazottéra? Mi van, ha nincs neki?

A készpénzfizetés szabályai, avagy mennyit fizethetünk „cashben” partnereinknek?

ART

2019-ben egy pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében egy másik, szintén pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó számára nem fizethet többet készpénzben, mint bruttó 1,5 m Ft havonta.

NAV balatoni ellenőrzési tapasztalatok

ART

Kiugróan sok volt az online pénztárgépekkel és a készpénzkészlettel kapcsolatos szabálytalanság, az ellenőrök tízből hét esetben bukkantak valamilyen hibára, leggyakrabban kasszahiányt vagy -többletet találtak az árusoknál.

Megjelent a NAV Bulletin 2018

ART

A hivatalnál egyre nagyobb szerepet kapnak a valós idejű, célzott vizsgálatok. Kevesebb ellenőrzés. központosított kockázatelemzés. A NAV biztosítja a papírmentes ellenőrzést. 2018-ban 12 ezer ilyen ellenőrzés volt. Ezekben az eljárásokban nincs szükség az adózó személyes részvételére, a NAV az ügyfél elektronikus tárhelyére küldi az ellenőrzés hivatalos iratait, az ellenőrzött fél iratait, beadványait pedig hivatali tárhelyén fogadja.

Fiktív számlaláncok, túlárazott szolgáltatások, beszámlázók, strómanok, haszonhúzók

ART

Van itt minden, tanulságul, még pénzmosás is. Borászati és szeszipari cégek vezetői egy pályázatíró cég vezetőjével 2011 és 2016 között olyan számlázási láncolatot működtettek, amelynek célja állami és európai uniós támogatások jogosulatlan megszerzése és az áfafizetés elkerülése volt. A támogatott beruházások teljes költségvetését a vádlottak túlszámlázással növelték meg. Újdonság, hogy a költségvetési csalás mellett a pénzmosás bűncselekményét is megállapítják.

Visszaesett az adóparadicsomokban bejegyzett cseh cégek száma

ART

Ez nálunk is érvényes lehet. Az adóparadicsomok egyre kevésbé töltik be eredeti legfőbb funkciójukat, tehát az adóoptimalizálás és a tulajdonosok eltitkolásának lehetőségét.

ONYA a jövő - A kitölthető nyomtatványok, illetve bejelenthető adatok köre folyamatosan bővül

ART

A NAV ONYA felületén is teljesíthetők az adószámot igénylő természetes személyek és az egyéni vállalkozók leggyakoribb adatbejelentési kötelezettségei.

Adóváltozások 2020 - I. Adócsomag elfogadva (2019. július 12)

ART

Jövő év első napjától 13 százalékról 12 százalékra mérséklődik a kisvállalati adó (kiva) kulcsa. A szálláshely-szolgáltatások áfakulcsa 18 százalékról 5 százalékra csökken. A reklámadót ideiglenesen, 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig felfüggesztették. A kis- és középvállalkozásokra vonatkozó fejlesztési adókedvezmény értékhatárát fokozatosan, három év alatt csökkentik. Megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) 2020. január 1-jétől. A szociális hozzájárulási adót fizető mezőgazdasági őstermelők pedig a jelenlegi negyedéves helyett éves adómegállapítást kapnak.

Létrehozzák a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanácsot

ART

A kormány létrehozza a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanácsot az európai parlamenti és tanácsi irányelvnek megfelelően a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem koordinálása jegyében. A tanács javaslattevő, véleményező vagy tanácsadói tevékenységet végző testületként működik majd.

NAV: az adóazonosító jelről szóló igazolás minden esetben helyettesíti az adókártyát

ART

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóazonosító jelről szóló igazolást állít ki azoknak, akik adókártyájuk megrongálódása vagy elvesztése, illetve névváltozás miatt új kártyát igényelnek. Ideiglenes adóigazolványt adateltérés esetén kaphatnak az ügyfelek.

Aautomataberendezések bejelentési kötelezettsége

ART

Az automataberendezést üzemeltető adózó köteles az állami adó- és vámhatósághoz elektronikus úton bejelenteni az automataberendezés üzemeltetésével kapcsolatos egyes eseményeket és adatokat.

Kettős adóztatással kapcsolatos problémákat kezelő uniós irányelv lépett életbe 2019. július 1-én

ART

A szabályozás biztosítani fogja, hogy a vállalkozások és a magánszemélyek gyorsabban és hatékonyabban tudják rendezni az adóegyezményekkel összefüggő vitákat, különösen a kettős adóztatással kapcsolatosakat. Az új irányelv emellett biztosítja az unión belüli adóügyi viták nagyobb átláthatóságát.

A készpénzfizetés szabályai cégek között

ART

2019-ben egy pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében egy másik, szintén pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó számára nem fizethet többet készpénzben, mint 1,5 m Ft havonta. Ez az összeg áfával együtt értendő, vagyis bruttó 1,5 millió Ft a maximum – melybe az előlegeket is bele kell számolni.

Pénzmosás: Nem csak a bankok érintettek az október végéig meghosszabbított adategyeztetésben

ART

Nem csak a bankok érintettek az október 31-ig meghosszabbított adategyeztetésben, a törvény hatálya alá tartoznak például a Magyarországon székhellyel, fiókteleppel vagy telephellyel rendelkező önkéntes egészség- és nyugdíjpénztárak, befektetési szolgáltatók, valamint biztosítók is, életbiztosítási tevékenységükkel összefüggésben - hívta fel a figyelmet a jegybank szerdai közleményében. És még a könyvelők is.

Pénzmosás ellen: Október végéig egyeztethetők az adatok a bankokkal

ART

Az Országgyűlés négy hónappal meghosszabbítva október 31-ig tolta ki a banki adategyeztetés határidejét egy törvénymódosítással.

Pénzmosás ellen: Két hónappal meghosszabbítják a banki adategyeztetés határidejét

ART

Varga Mihály pénzügyminiszter a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényhez pénteken benyújtott módosító javaslattal kezdeményezte, hogy a parlament két hónappal hosszabbítsa meg a banki adategyeztetés határidejét augusztus 31-ig.