Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Egyszerűsített foglalkoztatás infók

MUNKAJOG

A foglalkoztatási forma előnyös a munkáltató szempontjából, hiszen egyszerű a bejelentése, alacsony az adóterhelése és rugalmasan alkalmazható idényjellegű munkáknál.

Munkaszüneti napok: Jövőre három szombaton kell dolgozni

MUNKAJOG

Három szombaton kell jövőre dolgozni - derül ki a pénzügyminiszter rendeletéből, amelyben meghatározza a 2019. évi munkaszüneti napok körüli munkarendet.

KSH: júniusban gyorsult a keresetek emelkedése

MUNKAJOG

Júniusban az átlagos bruttó kereset 329 600 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 341 700 forint. Az év első felében 324 400 forint, illetve 336 900 forint volt a bruttó átlagkereset.

Milyen órabéreket fizetnek?

MUNKAJOG

A fizikai dolgozók körében a szakmunkások 1041 forintos, míg a betanított munkát végzők 967 átlagos órabérre számíthattak.

A munkavállalóknak védőitalt és több pihenőidőt kell kapniuk hőséghullámok idején

MUNKAJOG

Figyelni kell a munkavállalók cseréjére is, hogy felváltva, rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve, hogy 11-15 óra között lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos helyen dolgozzanak a munkavállalók.

Nyári diákmunka program

MUNKAJOG

Az önkormányzatoknak és a vendéglátásban, illetve mezőgazdaságban tevékenykedő cégeknek a járási hivatalokhoz kell benyújtaniuk a felmerülő munkaerőigényüket. A diákok az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál regisztrálhatják magukat

Munka törvénykönyve változások 2018-ban

MUNKAJOG

Kismamák ■ Munkavállalói képviselők ■ Megváltozott munkaképességű dolgozók ■ Alapbér és garantált bérminimum ■ Új kézbesítési szabályok

Adócsalás esettanulmányok - Fiktiv munkaerő-kölcsönzés újra

MUNKAJOG

A megbízók és a bűnszervezet irodistái folyamatosan egyeztették egymással a bérszámfejtést, valamint a számlázást, amelynek során a valódi vállalkozások hamis számlák alapján utaltak át összegeket a bűnszervezetben működtetett fiktív cégeknek.

PM: a munkáltatók 81 százalékánál találtak munkaügyi szabálytalanságot

MUNKAJOG

A legtöbb probléma a határidőben történő bérfizetés elmaradásából adódott, ami 409 munkavállalóra terjedt ki. Az ágazatokat tekintve ezek a problémák főként a feldolgozóipar területén fordultak elő.

Nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadni

MUNKAJOG

A Munka Törvénykönyve (Mt.) csupán az életkor szerint járó (a kortól függően 1-10 napnyi) pótszabadságot engedi átvinni korlátozások nélkül a következő évre, és ezt is évente külön megállapodásban kell lefektetnie a feleknek. Ezért a cégeknek már most célszerű átvilágítania, melyik munkavállalójuk hol tart az idei szabadságkeretének felhasználásában.

Munkavédelmi tájékoztatókat készítettek a turisztikai és a vendéglátóipari szektornak

MUNKAJOG

A kereskedelmi szálláshelyeken és a vendéglátó egységekben majdnem kétszázezer ember dolgozik, ők munkájuk során különböző veszélyeknek vannak kitéve: 2017. első háromnegyed évében 425 munkabaleset történt összesen a két ágazatban

Új uniós szabályozás a kiküldött munkavállalókra

MUNKAJOG

Elfogadta a kiküldött munkavállalókra vonatkozó uniós szabályozás módosítását kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése.

NGM: a diákok munkavállalását is a Munka törvénykönyve szabályozza

MUNKAJOG

A 16. életévüket betöltött tanulók foglalkoztatásánál is fontos az írásban rögzített munkaszerződés, amelynek tartalmaznia kell az alapbért, a munkakört, a munkavégzés helyét, a napi munkaidőt, illetve a munkaviszony időtartamát

GKI: a magyar cégek dolgozóinak 7 százaléka minimálbéres

MUNKAJOG

A kisebb vállalatok arányaiban több embert foglalkoztatnak minimálbéren, illetve garantált bérminimumon, mint a nagyobb cégek.

310 ezer forint a bruttó átlagkereset

MUNKAJOG

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó kereset 296 200 forint volt.

Az iskola- és nyugdíjas szövetkezeti foglalkoztatás

MUNKAJOG

Áttekintjük az iskolaszövetkezeti foglalkozatás lényeges kérdéseit. Miután új szövetkezeti formáról van szó, érdemes egy kicsit részletesebben bepillantanunk a nyugdíjas szövetkezetre vonatkozó szabályokba is.

Megállapodás született a kiküldött munkavállalókra vonatkozó uniós szabályozás módosításáról

MUNKAJOG

A megállapodás részleteit még nem ismertették

Elemzők: mérsékeltebb ütemben folytatódhat a reálbérek növekedése

MUNKAJOG

Tavaly decemberben a bruttó átlagkereset már meghaladta a 300 ezer, míg a nettó átlagbér a 200 ezer forintot

NGM: kedden kezdődik a januári bérek ellenőrzése

MUNKAJOG

Az ellenőrzés, amelyet az adóhivatal a munkaügyi hatóságokkal közösen végez, kiterjed arra is, hogy a munkáltatók a szabályokat betartva jelentették-e be dolgozóikat. Ellenőrzik továbbá, hogy a dolgozók megkapták-e a megemelt minimálbért, illetve a magasabb összegű garantált bérminimumot.

Minden nyolcadik munkavállaló kap magán-egészségbiztosítási juttatást a munkahelyén

MUNKAJOG

Míg 2012-ben az aktív korú lakosság 37 százaléka vett igénybe valamilyen magánorvosi szolgáltatást, ez az arány idén már 57 százalék volt. Az érintettek egy év alatt átlagosan 57 ezer forintot fizettek ki a különféle szakorvosi rendelőkben.