Hírek

További ágazatok igényelhetik a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt

KKV

A Gazdaság újraindítási akcióterv részeként induló hitelprogram március 8-án még az eredeti TEÁOR-számokat tartalmazó termékleírással indul, de rövid időn belül elérhető lesz azon cégeknek is, amelyek az új korlátozások által érintettek.

Mit kell tudni a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról?

JOG

A Kormány a rendeletben felkérte a  gazdaság minden szereplőjét, hogy törekedjenek a  gazdaság működtetése során az  otthoni munkavégzés jogintézményének alkalmazására. Az ott foglalkoztatottak kivételével tilos – a rendelet szerinti kivétellel – az üzletben tartózkodni. A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín köteles zárva tartani, kivéve a rendeletben írt szolgáltatásokat. Annak is van előnye, ha valaki nincs a nyitva tartható kivételek között: igényelheti a kamatmentes újranyítási kölcsönt.

Időpontfoglalás alapján fogadják az ügyfeleket a NAV központi ügyfélszolgálatain

ART

A veszélyhelyzet miatti kormányzati intézkedések betartása, a fertőzések megelőzése érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatain a személyesen megjelenő ügyfeleket előzetes időpontfoglalás alapján fogadják; az egészségügyi szolgáltatási járulék ügyintézése, a csekkigénylés és a beadványok beadása időpontfoglalás nélkül is intézhető - hívta fel a figyelmet az adóhatóság

Szigorítások március 8-tól 22-ig

JOG

Az üzletek március 8-tól március 22-ig lesznek zárva, kivéve az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak. Március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatás szünetel a magánegészségügy kivételével. A miniszter arra kért minden munkaadót, ahol lehetséges, biztosítsa az otthoni munkavégzést, különös tekintettel a gyermekes családok esetében. A már létező, a szállodákra és a vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményt kiterjesztik azokra a szektorokra, amelyeknek most be kell zárniuk, a korlátozások időtartamára, március 8-tól március 22-ig.

Kamatmentes újraindítási gyorskölcsön: március 8-tól igényelhető

KKV

Elsőként a turisztika, a vendéglátás, a kultúra és a sport területén működő vállalkozások, illetve egyesületek igényelhetik.Az igényelhetőség legfontosabb feltételei közé tartozik, hogy a hiteligénylőnek lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie a 2019. évre vonatkozóan, illetve 2019. január elsejétől a vállalkozás főtevékenységeként kell bejegyezve lennie a termékleírásban előírt TEÁOR szerinti tevékenységek valamelyikének.

Megjelent az Őstermelők és családi gazdaságok kézikönyve - és rendelhető!

SZJA

Tevékenységi szabályok, ügyvitel, adózás már a 2021-es új szabályok szerint – segédletekkel, iratmintákkal. Egyszerre print és e-book. Ez a könyv tartalmaz 92 db. szervezési megoldást, 99 db adótippet, 17 db. ügyviteli jótanácsot, 5 db. szerződésmintát, TEÁOR besorolási segédeletet, adónaptárat. Szerző: Dr. Szabó Tibor - Önadózó előfizetőknek 20% kedvezménnyel! Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/ostermelok-es-csaladi-gazdasagok-kezikonyve-244

Megjelent a Kisvállalkozók ügyviteli kézikönyve és rendelhető!

KKV

Vállalkozni egyéni vállalkozóként is és betéti társaság alapításával is lehet. Kiadványunkban összehasonlítjuk az egyes vállalkozási formák előnyeit, hátrányait. Részletesen bemutatjuk a vállalkozások alapításának, működésének, adózásának, könyvelésének szabályait. Kiemelten foglalkozunk a kisadózás – a kata adózási mód szabályaival, amelyet egyéni vállalkozók, közkereseti társaságok betéti társaságok alkalmazhatnak. A kata szigorítása után felvázoljuk az alternatív adózási lehetőségeket is. Ára: 11.760,-Ft - de Önadózó előfizetőknek 20% kedvezmény!

Öt év alatt tízszeresére nőtt a kivások száma

EGYÉB ADÓK

Sok cégnek még most - év közben - is megérné áttérni, főként ha már most látszik, hogy a bértömeg nagyobb lesz a nyereségénél, vagy a cég növekedésre fordítja vissza a nyereségét - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Döntött a Kúria: visszajár a behajthatatlan követelések áfája

ÁFA

A Kúria először döntött érdemben a behajthatatlan követelésekre jutó áfa visszatérítésével kapcsolatos ügyekben – mégpedig az adózók javára. Az ítéletek több hasonló ügyben is utat mutatnak, sőt: a 2020-ban hatályba lépett szabályok alapján kért visszatérítésekben is segíthetik az adózókat.

Elindult az előjegyzési lehetőség a falusi kisboltok támogatása iránt érdeklődők számára

TÁMOGATÁSOK

Megnyílt a lehetőség arra, hogy a falusi kisboltok támogatása iránt érdeklődő potenciális kedvezményezettek egy előjegyzési űrlap kitöltésével jelezzék előzetes igényüket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján

A NISZ online felmérést indított az elektronikus ügyintézési szokásokról

DIGITALIZÁCIÓ

A NISZ Zrt. a Magyarország.hu oldal működésével, valamint az ott elérhető elektronikus szolgáltatásokkal kapcsolatban várja a felhasználók visszajelzését. Céljuk az eredmények nyomán a Magyarország.hu portál továbbfejlesztése, illetve a felületen elérhető információk és a hivatali ügyekhez kapcsolódó szolgáltatások bővítése.

A könyvelés automatizálása és az online számla-adatszolgáltatás 3.0

DIGITALIZÁCIÓ

Csak a képeket és az adatokat egyaránt kezelő rendszer teheti hasznos eszközzé az online számla-adatszolgáltatás 3.0-t a könyvelők számára. Azoknál viszont, akik megfontolás és egyeztetés nélkül vágnak bele, csak a könyvelő és ügyfele közti bizonytalanságot fogja növelni

NAV: automatikusan készülnek az szja-bevallási tervezetek

SZJA

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már öt éve automatikusan készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, ezáltal a NAV-hoz nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói igazolásokat beküldeni, hanem az adózónak kell megőriznie azokat az öt éves elévülési idő végéig - közölte az adóhivatal

Elektromos hajtású gépjármű után kell-e gépjárműadót fizetni?

EGYÉB ADÓK

Nem, mert a környezetkímélő gépjármű adómentes. Már csak az a kérdés, mi minősül környezetkimélő gépjárműnek?

A márciusi bérekre is igényelhető az ágazati bértámogatás

TÁMOGATÁSOK

Meghosszabbítja a kormány márciusra is az ágazati bértámogatási rendszert, így a következő hónapban is fizetéshez jutnak azok a munkavállalók, akik a járvány miatt nehéz helyzetbe került szektorokban dolgoznak 

DAC 6 - Nagyon figyelni kell, új a szabályozás, kerülje el a bírságot  

ART

Hallotta már azt a kifejezést, hogy DAC6? Amennyiben Ön bank, ügyvéd, adótanácsadó, vagy könyvelő és még nem, az nagy baj. De akkor is érdemes mindent megtudni erről, ha külföldi partnerei, vagy anyavállalata van! DAC6: ez a rövidítés az EU automatikus adatszolgáltatásra vonatkozó irányelvének 6. módosítását fedi, Magyarországon is átvett kifejezés, amely a határon átnyúló, esetlegesen agresszív adótervezésre irányuló konstrukciókban érintett felek számára előírás.

Az ONYA a jövő

DIGITALIZÁCIÓ

Már több mint két éve működik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű online nyomtatványkitöltője, amivel mindenféle keretprogram nélkül egyszerűen, interneten, akár okoseszközről is, pár lépésben számos bejelentés és bevallás intézhető

A rehabilitációs hozzájárulás újdonságai

EGYÉB ADÓK

2021. január 1-től az egyik fontos változás, amit a rehabilitációs hozzájárulással kapcsolatban figyelembe kell venni, hogy bővült a megváltozott munkaképességű személyek köre. A másik fontos változás, ami nagy újdonságot jelent, hogy a mentori tevékenységet végző munkavállalók is beleszámíthatóak az 5 százalékos foglalkoztatási szintbe.

Egy hihetetlen táppénz-csalási kisérlet

JÁRULÉKOK, TB

Egy előző napi üzemi balesetre hivatkozva az illetékes kormányhivataltól baleseti táppénzt igényeltek a keresőképtelenség hét hónapjára. Az igényelt táppénz teljes összege 568 millió forint volt. Az elektronikus úton benyújtandó és kitöltendő nyomtatványokon a havi munkabér összegét "csak" 9,2 millió forintra tudták beállítani, ezért egy külön nyilatkozatot juttattak el a könyvelőnek a havi 92 millió forintos munkabérről. Ez komoly?

Február közepétől kézbesítik a gépjárműadóról szóló határozatokat

EGYÉB ADÓK

A gépjárműadóval kapcsolatos feladatokat idéntől az adóhivatal vette át, a változás a gépjármű-tulajdonosokat nem érinti. Az adó első részletét április 15-ig, a második részletét szeptember 15-ig kell befizetni.


Vissza az előző oldalra