Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Megvolt az Adótanácsakozás: A cégek adminisztrációs terheinek csökkentését tervezi a PM

ART

Az államtitkár az első Adótanácskozás előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, ahhoz hasonló könnyítést kívánnak életbe léptetni a cégek számára, mint amit a magánszemélyek tapasztalhattak, amikor 5 millió adóbevallás elkészítését átvállalta az adóhatóság.

Tervezgetik az uniós áfa rendszer reformját

ÁFA

Az átalakítás következtében javulna és korszerűsödne a rendszer a kormányzatok és a vállalkozások számára egyaránt, valamint szilárdabbá és ügyfélbarátabbá válna

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója októbertől

EGYÉB ADÓK

Nem változik októbertől az üzemanyagok jövedéki adója, mivel az adóhatóság által vizsgált időszakban 50 dollár fölött maradt az ásványolaj Brent napi jegyzések alapján meghatározott hordónkénti átlagára. A benzin jövedéki adója így 120 forint, a gázolajé 110,35 forint marad.

Digitális adó - azt mondják, hátrányos lenne

EGYÉB ADÓK

Az Európai Bizottság (EB) az idén márciusban mutatta be javaslatait az információtechnológiai nagyvállalatok megadóztatására. A németek ellenzik

Deloitte: jelentős változásokat hoz az adókikerülés elleni direktíva a vállalkozások számára

ART

Az Európai Bizottság (EB) által 2016-ban kidolgozott ATAD által javasolt kamatlevonhatósági korlát az EBITDA-hoz, (adó és kamatfizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény) köti az adózási szempontból levonható kamat mértékét.

Uniós bíróság: nem elégséges, ha egy kölcsönszerződés általánosságban ír az árfolyamkockázatról

JOG

A pénzintézetek kötelesek elegendő tájékoztatást nyújtani a kölcsönfelvevők számára ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak.

Felmérés: a munkáltatók további információt igényelnek a béren kívüli juttatásokról

SZJA

A vállalkozások többsége úgy szeretné megtartani a béren kívüli juttatás elemeit, hogy az adóterheket ne hárítsa át a munkavállalókra, a felelős döntéshez azonban részletesebb információkat és útbaigazítást várnak.

Új pályázat a munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség fejlesztésére

TÁMOGATÁSOK

A támogatott projektek keretében olyan témák feldolgozására kerülhet sor, mint például az időskori munkaerőpiaci aktivitás erősítése, a digitalizációból és automatizációból, a változó készségigényekből fakadó kihívások kezelése

Az MNB elindítja a fix kamatozású növekedési hitelprogramot

KKV

Egy vállalkozás maximum 1 milliárd forint hitelhez juthat majd a program keretében. A forinthitelek törlesztési ideje minimum három, maximum 10 év lehet. A hitel új beruházások finanszírozására igényelhető, a lízinget is ideértve. A szerződéses időszak 2019. január 1-jén kezdődik.

Az OECD Modellegyezmény Kommentárjának 2017-es módosítása és annak alkalmazása a gyakorlatban

SZJA

NAV Tájékoztató a jövedelem és a vagyon adóztatásáról szóló OECD Modellegyezmény és Kommentár módosulásáról és annak alkalmazásáról

Kiállították a tízmilliomodik online számlát - és további infók

ÁFA

Varga Mihály pénzügyminiszter: az online számla bevezetésének egyik fő célja az volt, hogy az áfabevallási tervezetet is ki tudja majd ajánlani az adóhivatal, a kisebb értékű számlákat is érdemes bevonni az online számlarendszerbe

Inkubációs szolgáltatások fejlesztésének támogatására lehet pályázni

TÁMOGATÁSOK

A mikro-, kis- és középvállalkozások 5 és 300 millió forint közötti összegre nyújthatnak be támogatási kérelmet, a megvalósításra rendelkezésre álló időtartam tevékenységtől függően legfeljebb 12 vagy 18 hónap.

Szeptember 17-ig esedékes a bevándorlási különadó bevallása és befizetése

EGYÉB ADÓK

Az adót az augusztus 25-től 31-ig terjedő időszakban nyújtott bevándorlást segítő tevékenység támogatása után kell megfizetni.

Pénzmosás esettanulmányok - bankszámla nyítással

ART

Bankszámlákat nyitottak, több részletben felvették a Dél-Koreából és Spanyolországból érkező, megtévesztéssel félreirányított csalásokból származó pénzt, majd átadták.

Digitálisan felkészültebbnek érzik magukat a magyar cégek

E-ÜGYINTÉZÉS

A digitalizáció alatt többnyire a szervezet meglévő szoftvereinek összekapcsolását, hálózatban való kezelését, illetve a digitális adatgyűjtést és adatelemzést értik, ami a korábbinál összetettebb látásmódot mutat.

Szja - értékcsökkenési leírás elszámolása ingatlan bérbeadásnál

SZJA

Az ingatlan-bérbeadás esetén az Szja tv. 11. számú melléklete szerint számolható el a kizárólag bérbeadásra hasznosított ingatlan, mint tárgyi eszköz értékcsökkenési leírása, felújítási költsége.

A civil szervezetek szja 1%-os kedvezményezetté válása

SZJA

A 18EGYREG jelű adatlapot előzetes regisztráció céljából, 2018. október 1-jéig azon civil szervezeteknek kell - kizárólag elektronikus úton - benyújtaniuk a NAV-hoz, amelyek a 2019. rendelkező évtől igényt tartanak a rendelkező magánszemélyek által felajánlott szja 1%-os összegekre és még nem regisztráltak.

Adótraffipax: az 1%-os kedvezményezetteket fogják ellenőrizni

SZJA

A NAV megyei (fővárosi) igazgatóságai szeptember 17-től a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásából részesülő kedvezményezettek adókötelezettségének teljesítését vizsgálják, különös figyelemmel a működéssel kapcsolatos költségek elszámolására.

Elindult az MFB kkv-knak szánt kamatmentes hitelprogramja

KKV

A hitelt eszközbeszerzésre, technológiai korszerűsítésre, és kezdő vállalkozások beindítására is fel lehet venni. A felvehető hitelösszeg minimum 1 millió forint, maximum 50 millió forint; a kezdő vállalkozások maximum hitelösszege 25 millió forint.

Elkezdte a NAV a tevékenységüket eltitkoló adózók utólagos ellenőrzését

ART

A hivatal az adózók bevallásaiban, nyilatkozataiban szereplő adatok és a kontrolladatok összevetése alapján idén eddig több mint 500 adózót jelölt ki ellenőrzésre.