Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Tetőtér vásárlás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Liza58 2017-11-24 15:32:37

Kérem szépen a segítségét egy számunkra új tevékenység helyes nyilvántartása, adózása miatt.

Kft-nk vásárolt egy társasháztól tetőteret, a célja, hogy továbbértékesítésre új lakásokat építtet.
A társasház közgyűlése döntött a közös tulajdon elidegenítéséről, arról, hogy új külön albetét jöjjön létre, hozzájárult, hogy a vevő ott lakásokat alakítson ki, valamint elfogadták, hogy a padlástér ellenértékét a vevő felújítási munkákkal egyenlítse ki. Az egész projekt engedély köteles.
A padlástér birtokbaadása megtörtént, az építtetés elkezdődött.
A lakások nagysága megfelel az 5%-os ÁFA mértéknek.

1. A szerződés szerinti vételárat a birtokbaadás napjával a készletek között áruként helyes könyvelni a társasházzal, mint szállítóval szembeni kötelezettségként?

2. A kft-nk generál kivitelezővel egyetlen egy szerződést kötött a lakások kulcsrakész kivitelben történő elkészítésre és a társasház meglévő lakóépület külső homlokzat, lépcsőház, udvar teljes felújítására (amely felújítási munka nekünk a padlástér ellenértéke).

Az építési vállalkozási szerződésben a költségek az alábbi bontásban szerepelnek:
Felújítás, Új építés, szerkezetépítés, Új építés szakipar.
A generálkivitelezőtől FAD-s számlákat fogunk kapni, a kérdésem, hogy 5%-s vagy 27%-s ÁFA-val kell kezelnem. Esetleg a lakás 5?, a felújítás 27% ?

3. Ha elkészülnek a lakások és a felújítás is, a készletre vétel következik. A felújítást is készletre kell venni? Ez ÁFA szempontjából adózási pont a 10.§ (d) alapján? Ez azt jelenti, hogy meg kell állapítani a fizetendő adót és ezt levonásba is lehet helyezni? A mértékét tekintve 5% a lakásra és a felújításra 27%? A felújítást majd számlázni kell a társasháznak egyenes 27% ÁFA-val, és a szállítói kötelezettséggel összevezetni?

Nagyon szépen köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-11-26 10:21:31

1. Igen, a készletek közt indokolt nyilvántartásba venni.
2. A lakásokat 5%-os, a felújítást 27%-os áfa-val.
3. A lakások elkészítésének ellenértéke is a készletre megy és az így felmerült összes költséget figyelembe véve kell megállapítani az egyes lakások bekerülési készletértékét. A felújítás továbbszámlázásra kerül, nem szükséges készletre venni, ha az adott évben tovább is számlázzák, mehet egyből közvetített szolgáltatásra is. A helyes adómérték 27%. Ha teljesülnek a fordított adózás feltételei (építési engedély+megfelelő adóalanyiság a megrendelő részéről), akkor a fordított adózás szabályai alkalmazandók.
papattila

Szakértői hozzászólás

Liza58 2017-11-26 15:00:17

Köszönöm szépen válaszát!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra