Pénzbeli ellátások változásai 2013-ban

Forrás: OEP

Kiegészítő tevékenységet végzők baleseti táppénz összege:

2013. január 1-től a pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére nem kötelezett nyugdíjas vállalkozók baleseti táppénze az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege százötven százalékának naptári napi összegével azonos. Ha úti üzemi baleset éri őket, akkor a baleseti táppénz 90 százalékos mértékben jár részükre.

Baleset utólagos elismerése üzemi balesetként:
 
2013-tól az  üzemi baleset elismerése iránti kérelmet a baleset bekövetkezésétől számított  egy éven belül lehet előterjeszteni. Ezen jogvesztő  határidőn túl benyújtott kérelmek tekintetében  a baleset üzemiségét  elbírálni nem lehet, a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül  el kell utasítani. A foglalkozási megbetegedés elismerésére történő kérelmet továbbra is időkorlát nélkül lehet benyújtani.
 
Ugyanazon üzemi balesetből eredő keresőképtelenség esetében a baleseti táppénz
összegének megállapítása:
 
2012. december 31-ét követően bekövetkezett baleset esetén, ha a sérült az első ízbeni baleseti táppénzre való jogosultság megszűnését követő 180 napon belül ugyanazon üzemi baleset következtében, abban a jogviszonyában, ahol a baleset érte újból keresőképtelenné válik, a baleseti táppénz összege a korábbinál kevesebb nem lehet.
 
OEP által készített nyomtatványok kötelező használata:
 
2013.  január 1-től a  pénzbeli egészségbiztosítási ellátások és a baleseti táppénz iránti kérelmek érvényesítéséhez, továbbá  a kifizetőhelyi feladatellátás során az   OEP által  rendszeresített, az OEP honlapján közzétett nyomtatványoknak megfelelő érvényes nyomtatványokat kötelező használni. A nyomtatványok az OEP honlapján elérhetők.
 
A kisadózást választó egyéni és társas vállalkozók egészségbiztosítási pénzbeli
ellátásokra és baleseti táppénzre való jogosultsága:
 
A 2012. évi CXLVII. törvény alapján főállású kisadózó e jogállásának időtartama alatt biztosítottnak minősül, és e jogviszonya alapján  egészségbiztosítási  pénzbeli ellátásra és a baleseti táppénzre szerezhet jogosultságot. Az ellátások  számításának alapja havi 81. 300 forint.
 
Ellátások elszámolására kötött megállapodások:
 
Egyes társadalombiztosítási kifizetőhelyeket érintő változás, hogy 2013. január 1-jétől a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény végrehajtásáról szóló 195/1997. (XI. 5.) Korm. rendelet 5/D. §-ában meghatározott szervek  hivatásos és szerződéses állományú, más  szervhez vezényelt tagjai részére járó ellátás helyett elszámolható pénzbeli ellátás megtérítése érdekében az OEP azzal a szervvel köti meg a megállapodást, amely a pénzbeli ellátás megállapítására köteles.
 
Családtámogatási ellátás igénylése a kifizetőhelyen:
 
2013. január 1-től az ügyfelek a családtámogatási ellátások (családi pótlék, nevelési ellátás, iskoláztatási támogatás, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési  támogatás, valamint az anyasági támogatás)  megállapítása iránti kérelmeiket a  társadalombiztosítási kifizetőhelyeken is benyújthatják. A benyújtott kérelmet a társadalombiztosítási kifizetőhely a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Magyar Államkincstár területi szervéhez továbbítja. Részletes tájékoztató az OEP honlapján megtalálható.
(www.oep.hu/szakmai kezdőlap/Kifizetőhelyek/tájékoztató társadalombiztosítási kifizetőhelyek részére)
 
Munkáltatói adókedvezményhez igazolás kérése:
 
A 2013. január 1-jétől hatályos rendelkezés szerint  a gyermekgondozási díj  folyósítását követően, a gyermekgondozási segély, valamint a gyermeknevelési  támogatás  (együtt: anyasági ellátások)  folyósítása alatt vagy azt követően az adókötelezettséget eredményező munkaviszonyban foglalkoztatott személyt  foglalkoztató kifizető, az őt a munkaviszonyra tekintettel terhelő adóból  adókedvezményt vehet igénybe. A kedvezményt  a munkáltató a feltételek  fennállását igazoló, az anyasági ellátást (gyermekgondozási díjat) folyósító egészségbiztosítási szerv, társadalombiztosítási kifizetőhely,  államkincstár, vagy családtámogatási kifizetőhely által, az ellátásban részesülő kérelmére kiállított igazolás birtokában érvényesítheti. A  kérelem és az egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervek, illetve  társadalombiztosítási kifizetőhelyek által kiadott igazolásokhoz minták az OEP honlapján megtalálhatók.
(www.oep.hu/lakosságioldalak/nyomtatványok/letölthetőnyomtatványok/nyomtatvá
nyok kifizetőhelyek részére/Eat.2-5 sz. nyomtatvány)
 
A jövedelempótlék továbbfolyósítása:
 
A jogszabály módosítására tekintettel, azon biztosítottak esetében, akik 2011. december 31-én és az óta is, ugyanazon gyermek jogán gyermekgondozási díjra  jogosultak és jogosultságuk alapján az ellátás folyósítása áthúzódik 2013. évre, 2013. január 1-jétől továbbra is jogosultak lehetnek a jövedelempótlékra. A jövedelempótlék továbbfolyósításához a gyermekgondozási díjban részesülőket – a 2013. adóévre vonatkozóan  – ismételten nyilatkoztatni kell és részükre meg kell küldeni a  „Nyilatkozat a gyermekgondozási díjban részesülők jövedelempótlékának
 
2013. évben történő továbbfolyósításához” elnevezésű nyomtatványt. A nyilatkozat
visszaküldését követően kerülhet sor a jövedelempótlék továbbfolyósítására, ha az igénylő arra továbbra is jogosult. (www.oep.hu/lakosságioldalak/nyomtatványok/letölthetőnyomtatványok/nyomtatvá
nyok kifizetőhelyek részére)

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra