Zsugorodott a lízingpiac az elsõ félévben

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A lízingpiacon az idén az elsõ félévben a finanszírozott összeg 27 százalékkal 142,7 milliárd forintra, a szerzõdésszám pedig 29 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a második negyedévben ugyanakkor már nõtt a kihelyezett összeg - közölte a Lízingszövetség.

___________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 9-12. hónapra 5.880,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

___________________________________________

Zsugorodott a lízingpiac az elsõ félévben

A kihelyezett összeg április-júniusban 70.380 milliárdról 72.368 milliárd forintra nõtt az elõzõ negyedévhez képest.

A közlemény szerint a második negyedévében ugyancsak 27 százalékos visszaesést regisztráltak a finanszírozásban az elõzõ év hasonló idõszakához képest, és csökkent a szerzõdésszám is: az április-júniusi 20.280 darab 24 százalékkal kevesebb az elõzõ év második negyedévéhez képest, és csökkent az egy szerzõdésre jutó kihelyezés is.

A lízingpiaci szegmensek közül továbbra is a lakás- és ingatlan a legsérülékenyebb, a devizahitelezés beszüntetése tovább súlyosbította az ingatlanpiac helyzetét. Az ügyfelek továbbra is bizonytalanok a gazdaság, és ezen keresztül a saját jövõjüket illetõen, ezért tovább halasztják beruházásaikat.

A Lízingszövetség szerint ezzel együtt javult a lízingpiaci szereplõk bruttó hazai termék (GDP) és a beruházásokkal kapcsolatos várakozása, amely a társasági adó csökkenése és az egykulcsos személyi jövedelemadó tervezett bevezetésének köszönhetõ. Az új kihelyezésekkel kapcsolatban továbbra is enyhe csökkenésre számít a szakma, de ennek mértéke mérséklõdni látszik.

A válság elõtt a lízingpiac teljes kihelyezett kötésállománya 1.200 milliárd forint volt, a szövetség elõrejelzései szerint erre az állapotra való visszatérés 2013 után várható - hangsúlyozta a közlemény szerint Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke.

A visszaesés ellenére eddig nem tapasztalható, hogy a lízingcégek jelentõs része kivonult volna a magyar piacról, de a bankadó okozta megnövekedett teher miatt kérdéses, hogy ez a folyamat milyen irányba változik.

Az autófinanszírozásban 2009 elsõ félévéhez képest 29 százalékos a visszaesés a kihelyezéseknél, a finanszírozott összeg 37.663 milliárd forint volt a második negyedévben, a szerzõdésszám pedig 32 százalékkal esett vissza 2009 második negyedévéhez képest.

A tavalyi második negyedévhez képest 46,5 százalékkal emelkedett a flottafinanszírozás, ugyanakkor a tavalyi év elsõ félévéhez viszonyítva csak 7 százalékos a csökkenés. A második negyedévben kihelyezett összeg 11.180 milliárd forint volt, szemben az elõzõ év azonos idõszaki 7.629 milliárd forinttal és az elõzõ negyedévi 7.447 milliárddal.

A haszongépjármû szegmensben az elõzõ év azonos idõszakához képest 16 százalékos a piac csökkenése a második negyedben, ugyanakkor idén január-márciushoz viszonyítva ez 21 százalékos javulást jelent. A kihelyezések értéke 18,872 milliárd forintot tett ki, amely több mint 7.000 milliárd forinttal több az elõzõ negyedévinél. Csökkent az egy szerzõdésre jutó kihelyezés, mivel a szerzõdések volumene 16 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A legrosszabb teljesítményt a buszok nyújtották a szegmensen belül, itt 88 százalékos a visszaesés az elõzõ idõszakhoz képest.

A gépek és berendezések finanszírozásában 2010 második negyedévében a kihelyezések 17,145 milliárd forintot tettek ki, ez a teljesítmény körülbelül 6.000 milliárd forinttal jobb az elõzõ 3 hónapnál, de az idei félév így is 11 százalékkal marad el 2009 elsõ 6 hónapjához képest.

A legnagyobb visszaesés a mezõgazdasági gépek és az IT finanszírozás piacán volt tapasztalható, ahol az új kihelyezések 57, illetve 42 százalékkal csökkentek 2009 elõzõ idõszakához képest. A legkevésbé érintett szegmens az építõipari gépek és berendezéseké volt, ahol a visszaesés 22 százalékos volt.

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 740,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra