Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Főállású átalányadózó e.v. családi járulékkedvezmény


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Szigma 2024-02-09 14:04:34

Tisztelt Szakértő!
Adott egy főállású átalányadózó (80%-os költséghányaddal) egyéni vállalkozó, aki év közben az átalányban megállapított jövedelme (tényleges) után negyedévente érvényesített családi járulékkedvezményt. A 2023. évi SZJA bevallásban az éves bevétele alapján jövedelme nem keletkezett. A TB járulékot a garantált bérminimum után fizette, érvényesítve a családi járulékkedvezményt a tényleges jövedelme után. A 2353-as bevallásban a még nem érvényesített családi járulékkedvezményt igénybe veheti-e abban az esetben, ha ez a befizetett TB járulék nem a tényleges jövedelme, hanem a garantált bérminimum után keletkezett? A nyomtatvány sárga hibát is jelez, mivel az egyéni vállalkozásból származó jövedelem 0.
"A családi járulékkedvezmény szempontjából figyelembe vehető társadalombiztosítási járulék, vagy nyugdíjjárulék összege (41. sor) - általános esetben - nem lehet több az összevont adóalapba tartozó jövedelmek (22. sor) 18,5 százalékánál."
Bízom benne, hogy év közben helyesen jártam el a családi járulékkedvezmény érvényesítésénél.
Tisztában vagyok vele, hogy sárga hibával beadható a nyomtatvány, csak a kérdésem az, hogy helyesen jártam-e el, illetve lehet-e még a fennmaradó járulékra érvényesíteni kedvezményt?
Megtisztelő válaszát várva,
köszönettel: Anita

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-10 17:39:57

Kedves Anita,
A Tbj. 34.§ (6) alapján a garantált [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra