Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

HIPA 2022-2023


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

éva01124 2023-05-26 05:33:44

Tisztelt Szakértő!
Mi történik akkor, ha a vállalkozó nem választja a 2022-es bevallásban az egyszerűsítettet a 2023-as évre, mert még nem látja, mennyi lesz a bevétele és a hipa szempontjából elszámolható költsége, de úgy alakul, később, hogy jobb lett volna azt választani? Vagy fordítva, választotta, de kedvezőbb lett volna, ha nem azt választja? Feltétlezve, hogy az egyszerűsített adóalapnál meghatározott bevételi határt nem lépi túl egyik esetben sem. A 2023-as bevallásban van lehetőség egyszerűsítettet választani, ha nem nyilatkozott a 2022-es bevallásban erről? Néztem a 2023-as nyomtatványt, ítt csak a KIVA és a tételes adózás szerint engedi a választást, vagyis a tételes az egyszerűsített. Tehát ha valaki nem nyilatkozik a 2022-es nyomtatványban, attól függetlenül választhatja 2023-ban a tételest, ha az számára kedvezőbb, ami az év további részében derül ki? Köszönettel: Éva

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-05-26 07:18:34

Kedves Éva,
Hát ez a turpisság az új 39/A.§-ban, hogy miközben a kivások változatlanul az adott évi bevallásukban [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra