Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Ingatlan ÁFA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

K.Zoltánné 2023-01-23 12:49:58

Kedves Attila!

Szeretném a segítségét kérni.
Egy cég magánszemélytől adásvételi szerződéssel vásárolt egy lakóingatlant. Ezen lakóingatlant a cég alkalmazottja lakja, bérleti díjat nem kérnek tőle, a közüzemi számlákat is a cég fizeti helyette. Kisebb felújításokat végeznének a házon. Ezen felújítások ÁFÁ-ja levonásba helyezhető-e, valamint ehhez a tevékenységhez be kellene e jelentkeznie a cégnek az adóköteles bérbeadási tevékenység alá?

Köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-01-23 19:47:36

Mivel nem adóköteles bérbeadáshoz hasznosítják a lakóingatlant, így az esetleges felújítások áfa-ja nem helyezhető levonásba. Mivel nem számlázzák tovább áfa felszámításával a közüzemi díjakat, így a bejövő számlák előzetes áfa-ja se helyezhető levonásba. Mindebből az is következik, ha bejelentkeznek adóköteles bérbeadásra és adó felszámításával bérleti díjat számláznak, valamint adó felszámításával továbbszámlázzák a rezsit, akkor a bejövő számlák áfa-ja levonásba helyezhető.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra