Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Megszünt e.v. követelése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Hallerbos 2023-03-16 21:29:09

Tisztelt Szakértő!

2021.évben ki lett állítva egy e.v. által számla részünkre, a számla meg lett kifogásolva,mivel a munka nem lett befejezve. Következő hónapban le lett stornozva az adott számla, majd az idei évben jelentkezett a vállalkozó,hogy beperel minket, mert nem fizettünk neki egy forintot se. Viszont mivel az e.v. meg lett szüntetve a kft. szeretné a számlát kiállítani, de áfásan mivel áfakörös jelenleg a cége. Nem igazán értem, hogy ezt hogyan tudja megtenni. Ha az e.v. meg van szüntetve,annak nincs jogutódja tehát a számlát milyen alapon óhajtja jó másfél évre rá kiegyenlítetni velem?

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-03-17 05:02:11

Érdemi segítséget sajnos nem tudok adni, csupán megerősíteni, hogy adószám nélkül valóban nem tud nem hogy áfa-t tartalmazó, hanem semmilyen számlát kiállítani a kérdésbeli magánszemély. Ugyanakkor ha a bíróság az esetleges peres eljárás során megállapítja, hogy volt szabályos (rész)teljesítés, akkor a követelés jogosságát adószám hiányában is megállapítja. Ilyen esetben a könyvelés bizonylata a bírósági végzés lesz.
papattila

Szakértői hozzászólás

Hallerbos 2023-03-20 14:46:56

Kedves Attila,

értem, csak ha meg is állapítja a bíróság azt,hogy részben teljesítve van, kötelezhet arra,hogy részteljesítés+áfa legyen rám számlázva? E.v. számlája nem tartalmazott ugyanis áfát.

Köszönettel

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-03-21 07:13:17

A bírósági határozat nem vált ki áfa fizetési kötelezettséget, áfa-t ugyanis csak számlán lehet áthárítani a vevőre, számlázni pedig adószám hiányában nem lehetséges. Azaz a bíróság nem kötelezheti Önöket áfa fizetésre.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra