Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Patreon bevétel


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szeszebt 2024-06-07 11:53:14

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni Patreon kérdéskörben, amit szabályszerűen szeretnének kezelni. A Patreonon keresztül magánszemélyek (akiket támogatónak, pártfogónak neveznek) fizetnek egy-egy szolgáltatónak. Bár támogatásnak hívják, igazából a legtöbb esetben kapcsolódik hozzá szolgáltatás, inkább előfizetésnek lehetne nevezni. A vállalkozó, aki kapja a befizetett összegeket (különböző díjakkal csökkentve) kinek írjon számlát a bevételről? A befizetők elvileg anonimitást kapnak. A Patreon-nak pedig van egy amerikai címe, de nem ismert az adószáma (FAQ alapján egyérteműen amerikából származó jövedelemnek nevezik), az impressumban viszont egy ír Patreon cég címe és adószáma érhető el. A kérdésem az, hogy ezeket a befolyt összegeket lehet-e támogatásként, számla kiállítása nélkül bevételként elkönyvelni? (Véleményem szerint nem.) Ha árbevétel, akkor a vállalkozó kinek állítson ki számlát? Mi van, ha a Patreon nem tekinti magát vevőnek? Jól gondolom, hogy a bevétel nem a kiutalt összeg, hanem a pártfogók által fizetett összeg? A Patron díjait fordított áfás szolgáltatásként kellene kezelni? A levont díjakat az elszámolásban tudják nyomon követni, de számlát nem kapnak a vállalkozók (itt is kérdés, hogy EU-s vagy amerikai szolgáltatásról van-e szó). Ilyen esetben is be kell vallani a fizetendő áfát? Köszönöm előre is a választ!!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-06-11 05:34:08

Kedves Kérdező,
Nem vagyok jártas az említett konstrukcióban, de a szerény ismereteim alapján én azt gondolom, hogy ugyan adóköteles bevétel a kedvezményezettnél (adószámos [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra