Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Szakszervezettől kapott kuponfüzet adójogi megítélése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Horváth József 2024-03-28 13:03:58

Tisztelt Szakértő!

Tárgy: szakszervezettől kapott kuponfüzet adójogi megítélése

Az Szja tv 1. sz. melléklete 3.3 pontja alapján adómentes:
A munkavállalói-érdekképviseleti szervezet által magánszemélynek nem pénzben adott juttatás értéke, pénzben történő juttatás esetén legfeljebb a minimálbér 50 százalékát meg nem haladó összegben havonta adott támogatás.
(ide nem értve az e törvény szerint béren kívüli juttatásnak minősülő juttatásokat)

Szja tv 1. sz. melléklete 3.4. pontja szerint a 3.1–3.3. pontokban foglaltak esetében sem adómentes az a kifizetés (juttatás)
a) amelynek címzettje az alapító, az adományozó, a támogató – kivéve az orvosi javaslat alapján fogyatékosságával, gyógyításával összefüggő termék, szolgáltatás formájában nem pénzben megszerzett bevételt
Kérdéseim, a juttatások különböző címzettjeire vonatkozóan a következők:
1) Ha egy szakszervezet éttermi vendéglátásban igénybe vehető kedvezményes vásárlást biztosító kuponfüzetek vásárol, majd azokat a szakszervezet olyan magánszemélyeknek adja át, akik nem minősülnek a szakszervezet vonatkozásában alapítóknak, vagy nem minősülnek adományozóknak, vagy nem minősülnek támogatónak, vagy nem minősülnek tagdíjat fizető tagnak, akkor a magánszemélyek részére adott kuponfüzet juttatások megfelelnek-e az SZJA törvény a 3.3 és 3.4 pontjainak együttes értelmezésében szereplő adómentes juttatásnak?
2) Ha az előbb említett kedvezményes vásárlást biztosító kuponfüzetet olyan magánszemélyeknek adja át, akik a szakszervezet tagdíjat fizető tagjai, akkor az adott kuponfüzet juttatások megfelelnek-e az SZJA törvény a 3.3 és 3.4 pontjainak együttes értelmezésében szereplő adómentes juttatásnak?
3) Ha az előbb említett kedvezményes vásárlást biztosító kuponfüzetet olyan magánszemélyeknek adja át, akik a szakszervezet a tagdíjat fizető tagjainak közeli hozzátartozói, akkor az adott kuponfüzet juttatások megfelelnek-e az SZJA törvény a 3.3 és 3.4 pontjainak együttes értelmezésében szereplő adómentes juttatásnak?

Segítségét előre is tisztelettel köszönöm:

Üdv.:

József

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-04-02 19:27:23

Kedves József,
1. Igen, megfelel az [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra