Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Új ingatlan 5% áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

certaxaudit 2023-05-25 13:58:00

Tisztelt Szakértő! Adott cég vásárolt egy új lakóingatlant 5% áfa tartalommal 2021. évben, az áfát levonásba helyezte. Az eredeti szándék az volt hogy bérbeadja, de végül nem tudta bérbeadni az ingatlant, ezért 2022 év elején úgy döntött hogy értékesíti az ingatlant. A tárgyi eszközök közül megtörtént az átsorolás az áruk közé 2022.év elején. 2022.év végén a beszámolóban az áruk között kerül kimutatásra készletként az ingatlan. 2023.évben eladásra kerül az ingatlan amely még újnak minősül mert a használatba vételi engedély véglegessé válását követően még nem telt el a 2 év. A kérdésem : az ingatlan értékesíthető -e 5% áfa tartalommal? Köszönettel . wk

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-05-26 05:42:49

Kedves WK,
Igen, az értékesítés 5% áfa-val terhelt lesz, mivel változatlanul újnak minősül a teljesítés időpontjában.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra