A 2022-es üzleti év zárása - és további írások az Önadózó májusi számában

Forrás: Önadózó

Aktuális és gazdag tartalommal jelentkezik az Önadózó májusi száma: EPR díj, avagy a gyártói felelősségi rendszer a gyakorlatban ● A 2022. évi társaságiadó-bevallás ● Új trendek a transzferárazásban ● A 2022-es üzleti év zárásához ● Civil szervezetek számvitele, zárása és közhasznú jogállása ● Segédlet a személyi jövedelemadó bevallás kitöltéséhez ● Őstermelésből származó jövedelem megállapítása és bevallása a 2022. évre ● A 2022. adóévi iparűzési adó megállapítása és bevallása ● Előfizetés májustól decemberig: 21.000,-Ft Előfizetés az Önadózó újságra és online csonmagjára: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

EPR DÍJ, AVAGY A GYÁRTÓI FELELŐSSÉGI RENDSZER A GYAKORLATBAN

Változó világunkban újabb kihívással szembesülnek a könyvelők, mert hiszen az ügyfél minden adminisztrációs problémáját a könyvelőjétől gondolja megoldani. Itt a mai téma, az EPR díj bevezetése, amely újabb adminisztrációt fog jelenteni, de korántsem a könyvelők elsődleges feladata lesz. A könyvelők közreműködése e témában a feladat megértetésében, a bonyolult nyilvántartás-vezetéséhez szükséges tanácsadásában rejlik, ezért még az újabb kötelezettség bevezetése előtt az alábbi írás fontos figyelemfelhívást teljesít.

A 2022. ÉVI TÁRSASÁGIADÓ-BEVALLÁS

Jelen cikkben a 2229 jelű bevallást és annak kitöltését tekintjük át, külön figyelmet szentelve azon módosulásoknak, amelyek a tavalyi nyomtatványgarnitúrához képest jelentkeznek.

ÚJ TRENDEK A TRANSZFERÁRAZÁSBAN

2022. évben kibővült a transzferárazással összefüggő szabályrendszer a hazai jogrendben. Új elemek épültek be mind a társasági adóról szóló törvénybe, mind annak végrehajtására kiadott rendeletbe. Nagyon fontos új határidők léptek életbe! A feltételek teljesítéséhez, az új szemléletű transzferár szabályoknak való megfeleléshez elengedhetetlen a vállalkozások vonatkozó gyakorlatának áttekintése, újragondolása, egy belső transzferaudit elvégzése.

A 2022-ES ÜZLETI ÉV ZÁRÁSÁHOZ

A 2022-es üzleti év zárásával összefüggésben a gyakorlatban több szakmai kérdés felmerül, részben a jogszabályi változások értelmezésével kapcsolatosan, illetve a koronavírus járvány, háborús helyzet számviteli kezelésével összefüggésben. E cikk keretében ezeket foglaljuk össze, kitérve a gyakorlatban rendszeresen felmerülő kérdésekre is.

CIVIL SZERVEZETEK SZÁMVITELE, ZÁRÁSA ÉS KÖZHASZNÚ JOGÁLLÁSA

A számviteli  kormányrendelet előírásai ● Civil szervezetek beszámolási formái ●  Költségvetés készítés ●  Könyvvizsgáló, könyvelő ● Kiegészítő melléklet ● A támogatások elszámolása – mint problémaforrás ● Közhasznú jogállás és feltételei ● Társasági adó kérdések

SEGÉDLET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁS KITÖLTÉSÉHEZ

A személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának határideje hosszú évek óta május 20. Idén a határidő hétvégére esik, ezért május 22-ig kell a bevallásokat elkészíteni és elküldeni az adóhatósághoz. Az szja bevallások elkészítéséhez az adóhatóság évek óta hathatós segítséget nyújt az adóbevallási tervezet formájában.  A következőkben bemutatásra kerülnek a bevallás kitöltésével, benyújtásával kapcsolatos fontosabb tudnivalók.

ŐSTERMELÉSBŐL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS BEVALLÁSA A 2022. ÉVRE

A 2022. adóévre vonatkozóan a személyi jövedelemadó bevallás benyújtási határideje 2023. május 22. Eddig a határidőig teljesítik személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket az őstermelők is. 

A 2022. ADÓÉVI IPARŰZÉSI ADÓ MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS BEVALLÁSA

A következő cikk a 2022. adóévi iparűzési adó és a 2023. évben kezdődő előlegfizetési időszak adóelőlegének megállapításához és bevallásához valamennyi vállalkozó számára, míg a KKV-k 2022. adóévi (1%-os adómérték alkalmazásával) való adómegállapításához nyújt jogalkalmazást segítő támpontokat. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra