A kisvállalati adó bevallása a 2023-as adóévről - és további írások az Önadózó májusi számában

Forrás: Önadózó

Egyenes vagy fordított? Vagy mindkettő? ● A társasági adó bevallása a 2023-as adóévről ● Adóalap-korrekciós tételek a társasági adóban ● Csoportos társaságiadó-alanyok bevallása ● A kisvállalati adó bevallása a 2023-as adóévről ● A 2023-as üzleti év zárlati feladatairól ● Szja bevallás 2023 ● A családi kedvezmény ● Átalányadózó egyéni vállalkozók személyi jövedelemadó bevallása ● Tudnivalók a betegszabadságról ● Előfizetés az Önadózó újságra és online csomagjára: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

EGYENES VAGY FORDÍTOTT? VAGY MINDKETTŐ?

A napi gyakorlatban többször fordul elő, hogy a vállalkozások olyan építési szerződést kötnek, amely szerződés alapján kifejtett tevékenységek, illetve célok részben engedély/bejelentés kötelesek részben pedig nem azok. Ilyen szerződés lehet egy ingatlan felújítása,  ahol a tervezést és a kivitelezést ugyanaz a vállalkozás fogja teljesíteni. A kivitelezési tevékenység településképi bejelentés alá tartozik, vagyis fordítottan adózik azonban a tervezés, mint szolgáltatási elem nem adózik fordítottan a fő szabály szerint.  A szerződésben külön összegben állapítják meg a tervezés és kivitelezés díját. A kérdés alapvetően arra irányul, hogy a szerződő fél milyen módon állítsa ki a díjról a számlát, kinek a kötelessége a forgalmi adót megállapítani, vagyis egyenes vagy fordítottan adózó az ügyletről van szó?

A TÁRSASÁGI ADÓ BEVALLÁSA A 2023-AS ADÓÉVRŐL 

Az alábbiakban a 2329 jelű bevallás kitöltésével összefüggő legfőbb tudnivalókat ismertetjük. Az ismertetés során az „egyedi” adózókra koncentrálunk, a csoportos társasági adóalanyok bevallási sajátosságairól ugyanis önálló írás szól.

ADÓALAP-KORREKCIÓS TÉTELEK A TÁRSASÁGI ADÓBAN

A május végéig esedékes társaságiadó-bevallás apropóján jelen cikkben azt tekintjük át, hogy milyen „eseményekhez”, számviteli elszámoláshoz kapcsol a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [Tao. tv.] adóalap-módosító tételt. Mint ismeretes, a társasági adóalap meghatározásakor az adózás előtti eredményt a Tao. tv. 7-8. §-ai szerint csökkenteni, illetve növelni kell, így alakul ki az adóalap. Az arra kötelezett személyi körnek vizsgálnia kell azt is, hogy az adózás előtti eredménye, illetve az adóalapja közül a magasabb összeg eléri-e az ún. jövedelem-(nyereség-)minimum összegét (a korrigált összes bevétel 2%-át). Amennyiben igen, úgy további teendője nincs, amennyiben viszont nem, akkor döntenie kell, hogy a jövedelem-(nyereség-)minimum után adózik, vagy marad a „hagyományos” adóalapnál. A cikk az általános szabályok szerinti adóalap megállapítására és az egyedi adózókra koncentrálva a gyakoribb adóalap-korrekciós tételeket veszi számba, ennek során kérdések mentén segít átgondolni, hogy melyek alkalmazása merülhet fel. Az egyes korrekciós tételeket inkább csak „felvillantva”, a főbb előírásokat, jellemzőbb hibákat kiemelve mutatjuk be.  

CSOPORTOS TÁRSASÁGIADÓ-ALANYOK BEVALLÁSA

Május közeledtével itt az idő a társaságiadó-alanyok számára, hogy felkészüljenek az éves elszámoló adóbevallás elkészítésére. 2024. május 31-e a határideje a folyamatosan, naptári év szerint működő adózók esetében a 2329 jelű bevallás benyújtásának. Így van ez a csoportos társaságiadó-alanyok (a továbbiakban: tao csoport) esetén is, ugyanakkor ezen adózói körnél a társasági adó levezetésének, ezáltal a bevallás kitöltésének is vannak olyan sajátosságai, amelyeket érdemes áttekinteni. Cikkünkben ezekkel foglalkozunk.

A KISVÁLLALATI ADÓ BEVALLÁSA A 2023-AS ADÓÉVRŐL.

Nemcsak a társasági adó alanyainak fontos dátum a 2024. május 31-e, hanem a kisvállalati adó alanyainak is, hiszen ők is ezen időpontig készítik el a számviteli beszámolójukat és vallják be a 2023-as adóévi adókötelezettségüket. A 2023-as évben nem volt olyan jogszabály-változás, amely a kisvállalati adóalanyok széles körét érintette volna, tehát a kisvállalati adó bevallása tulajdonképpen a már jól ismert szabályok alapján történik.

A 2023-AS ÜZLETI ÉV ZÁRLATI FELADATAIRÓL

A cikk keretében a 2023-as üzleti év zárásának kiemelt zárlati feladatait foglaljuk össze, különös tekintettel arra, hogy sok vállalkozásnál a 2023-as üzleti év gazdálkodásában jelentős változások következtek be, ami a zárási feladatokat is érintheti.

SZJA BEVALLÁS 2023

Március 15-ével újra elindult a személyi jövedelemadó bevallás időszaka, hiszen a NAV eSZJA felületen elérhetjük a bevallási tervezetünket. Egészen május 21-éig lehetőség van a bevallás elkészítésére, szerkesztésére, beküldésére. Mint mindig az szja bevallásban most is van változás, amelyek általában a jogszabályi változásoknak köszönhetők. 2023. adóévre elkészített bevallási tervezet nem csak tartalmilag, hanem formailag is megváltozott.  A következőkben tájékozódhatunk a bevallással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, bemutatásra kerülnek a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja törvény) azon változási, amelyek érintik az szja bevallást és megismerkedhetünk az eSZJA portál új felületével.

ADÓALAP KEDVEZMÉNYEK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ RENDSZERÉBEN II. A CSALÁDI KEDVEZMÉNY

Cikkünkben bemutatjuk a személyi jövedelemadóban érvényesíthető adóalap kedvezményeket, kitérünk arra, hogy kik, milyen feltételek mellett vehetik azokat igénybe, illetve hogyan valósulhat meg azok érvényesítése. Most a családi adó- és járulékkedvezmény érvényesítésének szabályait ismertetjük. 

ÁTALÁNYADÓZÓ EGYÉNI VÁLLALKOZÓK SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁSA 

Közeleg az éves személyi jövedelemadó bevallások benyújtási határideje és az adóhatóság is elérhetővé teszi a rendelkezésére álló adatok alapján elkészített bevallási tervezeteket. Cikkünkben áttekintjük, hogy az átalányadózó egyéni vállalkozóknak mely adatokat és milyen módon kell megadniuk az adóbevallásban.

TUDNIVALÓK A BETEGSZABADSÁGRÓL

Az adott évben az alkalmazottak esetében, ha a munkavállaló megbetegszik, akkor az általánosan használt kifejezéssel ellentétben nem táppénzt, hanem ún. betegszabadságot vehet igénybe az keresőképtelensége első 15 munkanapjára. Természetesen, ha a munkavállalókat megkérdezzük, hogy a keresőképtelensége idejére miben részesültek, csak azt tudják, hogy az első 15 napra magasabb összeg jár, de azzal kevesen vannak tisztában, hogy ekkor a munkáltató által fizetett betegszabadságról van szó. Cikkünkben azt járjuk körbe, hogy milyen szabályok vonatkoznak a betegszabadságra. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra