Civilszervezeti juttatások adózása - és tovább írások az Önadózó márciusi számában

Forrás: Önadózó

Újra módosult a pénzmosás elleni törvény – aktuális teendők ● Támpontok az eÁFA bevalláshoz ● Kisvállalati adó „helyett” társasági adó ● A követelések néhány speciális ügylete ● KKV IFRS ● Mennyibe kerül egy önkéntes? ● Civil szervezeti juttatások adózása ● EKHO szabályok ● Digitális platformüzemeltetők kötelezettségei ● Harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatása ● Tudnivalók a szerkezetátalakítási eljárásáról ● Előfizetés az Önadózó újságra és online csomagjára: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

ÚJRA MÓDOSULT A PÉNZMOSÁS ELLENI TÖRVÉNY – AKTUÁLIS TEENDŐK

A Pmt kétévente rendre esedékes módosítása  a tavalyi december 22-i Magyar Közlönnyel érkezett el hozzánk, egyszerű jogalkalmazókhoz. A változásokat enyhén közepes erejűnek nevezném, nem állítottak a feje tetejére  mindent, de azért van teendő, például bele kell nyúlni a belső szabályzatokba is, és némileg módosultak az ügyfél-átvilágítási adatlapok is. A NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda  február 5-én már közzé is tette a Típus-szabályzatokat, amelyek azonban szokás szerint csak 90%-ban vannak készre írva, a maradék 10 %-ot nekünk kell elkészíteni. Írásunkban ismertetjük a Pmt módosítás főbb pontjait, és a szabályzattal kapcsolatos teendőket. 

TÁMPONTOK AZ EÁFA BEVALLÁSHOZ

Hosszas előkészületeket követően 2024. január 1-jén elindult az adóhivatal új áfabevallási rendszere, az eÁFA. Az eÁFA nem is egyetlen rendszert takar, hanem kettőt. Két teljesen eltérő logika és adózó oldali felkészültség szükséges a használatához. Jelenleg még nem kötelezettségről beszélünk, hanem lehetőségekről, többlet szolgáltatásokról. Bár még csak kevés idő telt el az indulást követően, és az eÁFA néhány funkciója még nem feltétlenül az elvárásoknak megfelelően működik, azonban ezen rövid időszakban is számos értékes tapasztalatot szerezhetünk a rendszer működésével kapcsolatban. A cikk többek között ezeket a tapasztalatokat foglalja össze és ad ötleteket a gyakorlati használatáról.

KISVÁLLALATI ADÓ „HELYETT” TÁRSASÁGI ADÓ

Az előző lapszámban megjelent írásban azzal a kérdéssel foglalkoztunk, hogy mikor éri meg a kisvállalati adó hatálya alá történő áttérés, milyen feltételei vannak a kisvállalati adóalanyiság választásának, a társasági adó hatálya alá történő áttéréskor milyen korrekciókat kell figyelembe venni. Folytatjuk a gondolatmenetet a „fordított” helyzetre, azaz a kisvállalati adó megszűnésére irányadó szabályok ismertetésével. Ha az adózó kisvállalati adóalanyisága – akár a saját elhatározásából, akár a törvényi előírásokból adódóan – megszűnik, akkor az adózó át- vagy visszakerül a társasági adó hatálya alá (kivéve azt az esetet, ha az adózó felszámolással, kényszertörléssel, vagy más módon megszűnik).  Az áttérés okán az adózónak több feladata van, az ezekkel kapcsolatos tudnivalókat jelen írásban részletezzük. 

A KÖVETELÉSEK NÉHÁNY SPECIÁLIS ÜGYLETE

Kimenő számlák kiállítása ● Devizás követelés értékvesztése ● Ha nem az MNB árfolyamát alkalmazzák a devizás tételek átértékelésére ● Kriptovaluták  ● Faktoring ● Faktorálás vagy engedményezés? ● Halasztott adókövetelés ● Példa

A SZÁMVITELI POLITIKA KIVÁLASZTÁSA ÉS ALKALMAZÁSA A KKV IFRS SZERINT BESZÁMOLÓ VÁLLALKOZÁSOK ESETÉBEN

A tanulmány a pénzügyi kimutatás elkészítéséhez kapcsolódó számviteli politikák kiválasztására és alkalmazására vonatkozó előírások bemutatására összpontosít, a KKV IFRS „Számviteli politikák, becslések és hibák” 10. szakaszában foglaltak alapján. A szakasz előírásai gyakorlati példák, valós esetek alapján kerülnek értelmezésre.

MENNYIBE KERÜL EGY ÖNKÉNTES?

A közérdekű önkéntes tevékenység ellenszolgáltatásnak nem minősülő juttatásainak és költségtérítésének köre ● Ingyenes jogviszony ● Az ellenszolgáltatás fogalma ● Juttatások, költségtérítések köre ● Adó- és társadalombiztosítási szabályok ● Konklúzió

CIVIL SZERVEZETI JUTTATÁSOK ADÓZÁSA

Szociális segély, ösztöndíj és hasonló juttatások  köre és adózási szabályai. A civil szektorból érkező megkeresésekkor rendre szembesülök azzal a vélekedéssel, hogy a civil  szervezetnek nem kell adót és járulékokat fizetnie egy-egy juttatás után, pláne, ha a juttatás finanszírozására adományból, támogatásból kerül sor. Sajnos ez a kijelentés sok esetben abszolút nem igaz, és bizony van eset, amikor civil szervezetként is egyértelműen adó- és járulékköteles a kifizetés, amit teljesítünk.  Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb civil szervezeti juttatásokat és a kapcsolódó adó és járulékszabályokat. 

AZ EGYSZERŰSÍTETT KÖZTEHERVISELÉSI HOZZÁJÁRULÁS SZABÁLYAI

Cikkünk az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás választásának és alkalmazásának hatályos szabályait mutatja be, kitérve a joggyakorlat során felmerült értelmezési kérdésekre is.

A DIGITÁLIS PLATFORMÜZEMELTETŐK ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉGE ÉS A DAC7 SZABÁLYOZÁS HAZAI IMPLEMENTÁCIÓJA

A DAC7 szabályozás hazai átültetésének eredményeként első alkalommal 2024. január 31-ig kellett adatot szolgáltatniuk a NAV felé a digitális platformüzemeltetőknek. Az adatszolgáltatás folytán az adóhatóság széles körben kaphat információt a platformokon keresztül bonyolított ügyletekről, ami jelentősen növeli az átláthatóságot. A szabályozás célja, hogy ne lehessen eltitkolni a digitális felületek felhasználásával elért, korábban sokszor felderítetlen jövedelmek utáni adókötelezettséget. 

A HARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK HAZAI FOGLALKOZTATÁSÁRÓL I.

Az újra növekvő migráció miatt idegenrendészeti szigorításra van szükség! Magyarország a magyaroké és a magyar munkahelyek is első helyen a magyarokat illetik meg.  Ezt nem mi írjuk szerzőként, az idézet a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló 2023. évi XC. törvény első két mondata. Miután cikkünk az ezen országokból érkezettek hazánkban történő munkavállalásával foglalkozik, még egy, ezzel kapcsolatos gondolat a preambulumból: a törvény egyértelművé teszi, hogy vendégmunkásokat Magyarországon csak a legszigorúbb szabályok mellett lehet alkalmazni. Két részben ezen „kemény” rendelkezéseket mutatja be írásunk, melyek általában 2024. január 1-jén már hatályba léptek. 

MIT ÉRDEMES TUDNI A GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK SZERKEZETÁTALAKÍTÁSI ELJÁRÁSÁRÓL?

A szerkezetátalakítási eljárás a csődeljárás versenytársa a magyar fizetésképtelenségi jogi rendszerben, ezért a két eljárás előnyei és hátrányait érdemes összehasonlítani. Az eljárást kezdeményező gazdasági társaságok számára komoly előnyt jelent, hogy a csődeljárással szemben a sikertelen szerkezetátalakítási eljárás nem eredményez automatikusan felszámolási eljárást. És itt is van moratórium…

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra